Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2016 17:17

Ένα χαμένο χαρακτικό του Άλμπρεχτ Ντίρερ βρέθηκε μετά από 70 χρόνια σε παλιατζίδικο της Γαλλίας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ένα χαμένο χαρακτικό του Άλμπρεχτ Ντίρερ βρέθηκε μετά από 70 χρόνια σε παλιατζίδικο της Γαλλίας

Μετά από σχεδόν 70 χρόνια, η Εθνική Πινακοθήκη της Στουτγκάρδης ανέκτησε απρόσμενα μια χαλκογραφία του Άμπρεχτ Ντίρερ, του 16ου αιώνα, η οποία βρέθηκε τυχαία σε ένα παλιατζίδικο στο Σαρμπούρ, στην ανατολική Γαλλία.

Το έργο, που χρονολογείται από το 1520 και τιτλοφορείται "Η Μαρία στεφανωμένη από έναν άγγελο", είναι "σε πολύ καλή κατάσταση", ανέφερε η Πινακοθήκη. Το χαρακτικό επεστράφη στη Γερμανία από έναν Γάλλο συνταξιούχο αρχαιολόγο που "επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος", εξήγησε η Ανέτ Φρανκενμπέργκερ, η εκπρόσωπος του μουσείου. Ο αρχαιολόγος εντόπισε κατά τύχη το χαρακτικό στον πάγκο ενός παλιατζή ο οποίος είχε αναλάβει να αδειάσει ένα σπίτι, στο Σαρμπούρ.

Γνωρίζοντας από τέχνη, αγόρασε το πολύτιμο έργο και διαπίστωσε ότι στην πίσω πλευρά του έφερε τη σφραγίδα της Εθνικής Πινακοθήκης της Στουτγκάρδης. Αφού ερεύνησε στις βάσεις δεδομένων για τα απολεσθέντα έργα τέχνης, πήγε ο ίδιος, συνοδευόμενος από τη γυναίκα του, για να το παραδώσει στη διεύθυνση του μουσείου.

Το χαρακτικό είχε χαθεί από τα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πριν καταλήξει στο παλιατζίδικο βρισκόταν στο σπίτι ενός πρώην αντιδημάρχου του Σαρμπούρ, αλλά είναι άγνωστο πώς έφτασε στα χέρια του.

"Δεν ξέρουμε ακόμη πότε θα το δείξουμε ξανά στο κοινό", διευκρίνισε η Φρανκενμπέργκερ.

Ο Άλμπρεχτ Ντίρερ (1471-1528), ζωγράφος και χαράκτης με καταγωγή από τη Νυρεμβέργη, είχε πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στην Ιταλία και θεωρείται ότι ήταν αυτός που εισήγαγε την αναγεννησιακή τέχνη στη Γερμανία και γενικότερα στη Βόρεια Ευρώπη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER