Τρίτη, 09 Αυγούστου 2016 19:55

Άμεση παύση πυρός στο Χαλέπι ζητά ο ΟΗΕ για ανθρωπιστικούς λόγους

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Άμεση παύση πυρός στο Χαλέπι ζητά ο ΟΗΕ για ανθρωπιστικούς λόγους

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν σήμερα να εφαρμοστεί επείγουσα εκεχειρία στο διαιρεμένο Χαλέπι της Συρίας, όπου, όπως ανέφερε, δύο εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό τρεχούμενο νερό, με τα παιδιά να κινδυνεύουν περισσότερο από αρρώστιες.

Χρειάζεται πρόσβαση για τη διανομή τροφίμων και ιατρικών εφοδίων και για τους τεχνικούς ώστε να επιδιορθώσουν τα δίκτυα ηλεκτρισμού για να αντληθεί νερό από τους σταθμούς, που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές την περασμένη εβδομάδα.

"Ο ΟΗΕ ανησυχεί πολύ ότι οι συνέπειες θα είναι τρομερές για εκατομμύρια αμάχους αν τα δίκτυα ηλεκτρισμού και υδροδότησης δεν επιδιορθωθούν αμέσως", αναφέρεται σε μια ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν ο Γιάκουμπ Ελ Χίλο, Συντονιστής Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία, και ο Κέβιν Κένεντι, περιφερειακός συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για την κρίση στη Συρία.

Εκτιμάται ότι 250.000-270.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στο ανατολικό Χαλέπι μετά το κλείσιμο της οδού Καστέλο τον περασμένο μήνα, της τελευταίας εναπομείνασας διόδου προς το ανταρτοκρατούμενο τμήμα της πόλης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το Σάββατο οι αντάρτες κατάφεραν να άρουν την κυβερνητική πολιορκία του ανατολικού Χαλεπιού που διήρκεσε έναν μήνα. Η προώθησή τους είχε αποτέλεσμα να αποκοπεί ο κύριος διάδρομος εφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη από τον νότο.

Αυτό είχε αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των αμάχων στην πόλη που βρίσκονται "ντε φάκτο υπό την απειλή πολιορκίας να ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια", ανέφερε ο ΟΗΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα και ο συντονιστής επείγουσας βοήθειας του ΟΗΕ Στίβεν Ο' Μπράιεν αναμένεται να ενημερώσουν αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για την επιδείνωση της κατάστασης στο Χαλέπι.

Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη διάρροια και άλλες αρρώστιες που συνδέονται με το νερό λόγω του καύσωνα και της πόσης μολυσμένου νερού, ανέφερε το Ταμείο του ΟΗΕ για τα Παιδιά (UNICEF).

"Στα ανατολικά τμήματα του Χαλεπιού έως 300.000 άνθρωποι –πάνω από το ένα τρίτο από τους οποίους είναι παιδιά– εξαρτώνται από νερό από πηγάδια το οποίο είναι ενδεχομένως μολυσμένο από περιττώματα και δεν είναι ασφαλές για πόση", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Κριστόφ Μπουλιεράκ, εκπρόσωπος της UNICEF.

H UNICEF και άλλες υπηρεσίες βοήθειας μεταφέρουν πόσιμο νερό με φορτηγά σε περίπου 325.000 ανθρώπους, στο δυτικό Χαλέπι κάθε μέρα, είπε.

Όμως οι άρρωστοι και οι τραυματίες στο Χαλέπι δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη.

Τον Ιούλιο υπήρξαν τουλάχιστον δέκα επιβεβαιωμένες επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγείας στην πόλη του Χαλεπιού, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

"Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές υγείας της Πόλης του Ανατολικού Χαλεπιού, οκτώ από τα δέκα νοσοκομεία και 13 από τα 28 μεγαλύτερα κέντρα ιατρικής περίθαλψης είναι τώρα εν μέρει λειτουργικά ή εκτός λειτουργίας ως αποτέλεσμα των επιθέσεων αυτών", είπε ο εκπρόσωπος του WHO Τάρικ Γιασάρεβιτς.

"Μόνο 35 γιατροί σε δομές υγείας παραμένουν στην πόλη και οι δυνατότητές τους να ανταποκριθούν στην υπερβολική ζήτηση έχουν ξεπεραστεί", είπε, επικαλούμενος τοπικές αρχές υγείας.

Κυβερνητικές δυνάμεις προωθήθηκαν στα νοτιοδυτικά του Χαλεπίου

Συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και σύμμαχοι τους ανακατέλαβαν μια περιοχή από τους αντάρτες στο νοτιοδυτικό Χαλέπι σήμερα, μετέδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί Al Manar που ελέγχεται από την σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και Al Mayadeen που πρόσκειται στο συριακό καθεστώς.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις, με την προέλαση τους, έχοντας την στήριξη σφοδρών αεροπορικών επιδρομών, κατέλαβαν την περιοχή Τελάτ αλ Σνομπαράτ στα νοτιοδυτικά προάστια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, σύμφωνα με το Al Mayadeen.

Με την κίνηση αυτή απέκοψαν μια οδό που ήλεγχαν οι αντάρτες προς τον τομέα της πόλης που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, την οποία οι αντάρτες είχαν κατορθώσει να ανοίξουν πριν λίγες μέρες σε μια αιφνιδιαστική τους προέλαση εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, τόνισαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει την προέλαση αυτή των κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά τόνισε πως μαχητές της Χεζμπολάχ –οργάνωσης που υποστηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ– ενεπλάκησαν στις μάχες.

Τον περασμένο μήνα οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατόρθωσαν να αποκόψουν τον τελευταίο άξονα ανεφοδιασμού των αντικαθεστωτικών από την βόρεια πλευρά της πόλης, την λεγόμενη οδό Καστέλο, θέτοντας υπό πλήρη πολιορκία το ανατολικό τμήμα της.

Το Σάββατο οι αντάρτες κατάφεραν να άρουν την πολιορκία του ανατολικού Χαλεπιού με μια επίθεση τους ενάντια σε μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στα νοτιοδυτικά προάστια της πόλης, ανοίγοντας έναν διάδρομο επανασύνδεσης του αντάρτικου τομέα της πόλης με την δυτική Συρία.

Αυτή η προώθησή τους είχε επίσης ως αποτέλεσμα να αποκοπεί ο κύριος διάδρομος εφοδιασμού των κυβερνητικών δυνάμεων στην πόλη από τον νότο, δημιουργώντας την προοπτική ότι αυτές οι περιοχές αυτές με τη σειρά τους να τεθούν υπό την πολιορκία των ανταρτών.

 Οι Σύροι αντάρτες διαψεύδουν την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων στα προάστια του Χαλεπιού

Ένα ανώτερο στέλεχος των σύρων ανταρτών διέψευσε ότι κυβερνητικές δυνάμεις, με προέλαση τους, ανακατέλαβαν μια περιοχή από τους αντάρτες στο νοτιοδυτικό Χαλέπι. «Δεν έγινε απολύτως καμία προέλαση», δήλωσε από την πόλη ο Αμπού αλ Χασανέιν, στέλεχος της Φάτεχ Χαλάμπ, μιας συμμαχίας μετριοπαθών οργανώσεων των ανταρτών.

«Η κατάσταση είναι καλή. Γίνονται πολλοί βομβαρδισμοί, αλλά τα αδέρφια μας (οι μαχητές) βρίσκουν καταφύγιο, μέχρι να ξεκινήσουν νέα φάση» στην μάχη, τόνισε.

Ο Αχμέντ Χαμάχερ, ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης των ανταρτών Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι δήλωσε πως κυβερνητικές δυνάμεις πέρασαν από την περιοχή Τελάτ αλ Σνομπαράτ στα νοτιοδυτικά προάστια της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, όπως μετέδωσε νωρίτερα και ο τηλεοπτικός σταθμός Al Mayadeen, που πρόσκειται στο συριακό καθεστώς, αλλά όπως τόνισε ο Χαμάχερ απωθήθηκαν και οι αντάρτες ανακατέλαβαν την περιοχή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER