Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016 11:34

ΗΠΑ: Ούτε δολάριο δεν έχει βάλει ο Τραμπ για την καμπάνια του, σε αντίθεση με την Κλίντον

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΗΠΑ: Ούτε δολάριο δεν έχει βάλει ο Τραμπ για την καμπάνια του, σε αντίθεση με την Κλίντον

Η προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον έχει δαπανήσει 89 εκατ. δολάρια σε τηλεοπτικά διαφημιστικά μηνύματα, ενώ η δαπάνη αναφέρεται στο διαφημιστικό κόστος μέχρι το τέλος Ιουλίου, οπότε και αποδέχτηκε επίσημα το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το NBC, από τα κεφάλαια αυτά, τα 52 εκατ. δολάρια προέρχονται από προσωπική αποταμίευση της Κλίντον, ενώ 37 εκατ. δολάρια μαζεύτηκαν από τις εισφορές των υποστηρικτών της.

Από την άλλη μεριά, το προσωπικό οικονομικό κόστος της τηλεοπτικής διαφήμισης για τον Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ήταν μηδενικό, ενώ τα 8,2 εκατ. δολάρια που δαπανήθηκαν για την αγορά τηλεοπτικού χρόνου, προήλθαν από δωρεές των υποστηρικτών του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, προτιμά το διαδίκτυο για την προβολή του, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η διαδικτυακή προεκλογική παρουσία του αντιστοιχεί σε χρόνο τηλεοπτικής διαφήμισης οικονομικού ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαδικτυακής της παρουσίας, η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 72 εκατ. αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τον Ιούλιο.

Μεταξύ των δύο υποψηφίων υπάρχει ουσιαστική διαφορά πολιτικής στρατηγικής, που εκφράζεται μέσω διαφορετικής προσέγγισης στην τακτική που ακολουθούν. Έτσι, η Χίλαρι Κλίντον προτιμά την τηλεοπτική προβολή μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόζει την τακτική των προκλητικών σχολίων και των προσωπικών επιθέσεων προκειμένου να εξασφαλίζει δωρεάν τηλεοπτική και διαδικτυακή προβολή, μηδενίζοντας ουσιαστικά το προσωπικό οικονομικό κόστος της διαφημιστικής προβολής του, στην προεκλογική εκστρατεία του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει στις προσωπικές επιθέσεις κατά της Χίλαρι Κλίντον, ενώ χαρακτηρίζει “διεφθαρμένα” τα ΜΜΕ

Ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε χθες να θέσει ηθικά ερωτήματα για τη Χίλαρι Κλίντον, προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, ασκώντας κριτική για την παρουσία του πατέρα του οπλοφόρου της αιματηρής επίθεσης στο Ορλάντο σε μια προεκλογική της ομιλία.

Στις χθεσινές ομιλίες που έκανε ο Τραμπ, τόσο στη Βιρτζίνια, όσο και στη Φλόριντα, προσπάθησε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων από την αναφορά που είχε κάνει την Τρίτη, παροτρύνοντας με το δικό του τρόπο, τους κατόχους όπλων να αναλάβουν δράση κατά της Κλίντον.

Δημοσίευση ηλεκτρονικών μηνυμάτων

Ο Τραμπ επανήλθε χθες στο ζήτημα που έχει προκληθεί με το χειρισμό των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον από τον προσωπικό της διαμετακομιστή, την περίοδο που ήταν στο υπουργείο των Εξωτερικών την περίοδο από το 2009-2013, κατά την πρώτη προεδρική θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Μία συντηρητική ομάδα (Judicial Watch) έχει στην κατοχή της, μετά από δικαστική εντολή 44 ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων, οι οποίες φέρονται να έγιναν από την Κλίντον παρακάμπτοντας το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Μεταξύ αυτών, κι ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του 2009 στο οποίο, ο Ντουγκ Μπαντ, πρώην στέλεχος του Ιδρύματος Κλίντον, που διαχειρίζεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, έδωσε οδηγίες σε δύο βοηθούς της Κλίντον ώστε να επικοινωνήσουν ο λιβανικής καταγωγής Νιγηριανός επιχειρηματίας Γκίλμπερτ Σαγκουρί, μ' έναν αξιωματούχο του αμερικανικού ΥΠΕΞ που επισήμως χειριζόταν υποθέσεις του Λιβάνου.

Από την άλλη μεριά, η προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον απορρίπτει τα νέα ηλεκτρονικά μηνύματα υποστηρίζοντας ότι δε σχετίζονται ούτε με την Κλίντον, αλλά ούτε και με το πλαίσιο δράσης του ιδρύματος.

“Πάρε-δώσε...”

Ο Τραμπ που βρίσκεται πίσω σε πολλές δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, τόνισε ότι η δημοσιοποίηση των νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα “πάρε-δώσε.” “Αυτό δεν έπρεπε να γίνεται. Είναι παράνομο,” τόνισε ο ίδιος.

Ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος χαρακτηρίζει τον Ομπάμα “ ιδρυτή του Ισλαμικού Κράτους,” για την επιλογή του ν' αποσύρει τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από το Ιράκ και τονίζει ότι “συνιδρυτής” του Ισλαμικού Κράτους είναι η Χίλαρι Κλίντον.

Σεντίκ Ματίν και Μάρκ Φόλεϊ

Παράλληλα, έκανε σκληρά σχόλια για την παρουσία του Σεντίκ Ματίν, πατέρα του Ομάρ Ματίν, που σκότωσε 49 ανθρώπους στο νυχτερινό κλαμπ του Ορλάντο, τον Ιούνιο, ακριβώς πίσω από την Κλίντον, στη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας της, στη Φλόριντα.

“Δεν ήταν τρομερό, να κάθεται ο πατέρας του ζώου που σκότωσε αυτούς τους υπέροχους ανθρώπους, χαμογελαστός πίσω από τη Χίλαρι Κλίντον;” αναρωτήθηκε ο Τραμπ. Παράλληλα, τόνισε ότι οι άνθρωποι που κάθονται πίσω από τους υποψηφίους στις προεκλογικές τους ομιλίες έχουν άμεση σχέση με την προεκλογική εκστρατεία.

Ωστόσο, οι δημοσιογράφοι παρατήρησαν ότι πίσω από τον Τραμπ στην προεκλογική του ομιλία στο Φορτ Λοτερντέιλ καθόταν ο Μάρκ Φόλεϊ που παραιτήθηκε από το Κογκρέσο το 2006, μετά από υποψίες ότι έστελνε μηνύματα σεξουαλικού περιεχομένου σε εφήβους με τη χρήση σελίδων του Κογκρέσου. Ο Φόλεϊ υποστήριξε ότι διατηρεί μακροχρόνια φιλία με τον Τραμπ και έχει σχηματίσει την άποψη ότι “είναι ένας διαφορετικός ηγέτης κι ένας διαφορετικός υποψήφιος.”

Ο Τραμπ κατά ΜΜΕ

Ο Τραμπ επιτέθηκε στα ΜΜΕ για τον τρόπο που μετέδωσαν το σχόλιο που έκανε στο Γουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας την Τρίτη, προτείνοντας την ανάληψη δράσης από τους υπερασπιστές της οπλοκατοχής κατά της Κλίντον. “Μπορώ να πω πως τα ΜΜΕ είναι τόσο διεφθαρμένα όσο και η διεφθαρμένη Χίλαρι Κλίντον,” δήλωσε ο Τραμπ ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής, τόσο από τους Δημοκρατικούς, όσο και από τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς δεν ήταν λίγοι αυτοί που εξέλαβαν το σχόλιο του ως προτροπή για την άσκηση βίας κατά της Κλίντον. Ωστόσο, ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος ισχυρίστηκε ότι αυτό που προσπάθησε να κάνει, ήταν να κινητοποιήσει όσο το δυνατό περισσότερος ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά της Κλίντον.

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πολιτικής εγκατάλειψης του Ντόναλντ Τραμπ από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα

Ο πολιτικός απόηχος του σχολίου που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων και το οποίο ερμηνεύτηκε ως προτροπή προς τους Αμερικανούς που οπλοφορούν να αναλάβουν δράση κατά της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών, αποτυπώθηκε στις δημοσκοπήσεις.

Έτσι, σε δημοσκόπηση (Ipsos/Reuters) που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.162 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ποσοστό 44% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου από τον προεκλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση του προεδρικού αξιώματος των ΗΠΑ.

Επίσης, οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε παναμερικανικό επίπεδο μέσα στην εβδομάδα δίνουν προβάδισμα μεγαλύτερο των επτά μονάδων στη Χίλαρι Κλίντον έναντι του προβαδίσματος των τριών μονάδων, που η ίδια είχε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας.

Από την άλλη μεριά, οι αναλυτές των εξελίξεων στην προεκλογική εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ τονίζουν ότι μία ενδεχόμενη αποχώρηση του Τραμπ από την προεκλογική εκστρατεία είναι δύσκολη, αν όχι ακατόρθωτη. “Είναι συνετή σκέψη να ελπίζει κανείς ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση ενός προεδρικού υποψηφίου, μετά το κεντρικό συνέδριο που έκαναν. Οι άνθρωποι ψάχνουν βελόνα στα άχυρα,” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος στρατηγιστής Ρον Μποντζίαν.

Το πιο πιθανό πολιτικό σενάριο είναι μία επανάληψη των προεδρικών εκλογών του 1996, όταν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εγκατέλειψε τον προεδρικό υποψήφιο Μπομπ Ντολ, δίνοντας την προεκλογική πολιτική προσοχή και υποστήριξή του στη διεξαγωγή των εκλογών για το Κογκρέσο, που διεξάγονται μαζί με τις προεδρικές εκλογές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER