Σάββατο, 20 Αυγούστου 2016 18:56

Υπόθεση Γκιουλέν: Η Άγκυρα ζήτησε βοήθεια από το Βερολίνο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Υπόθεση Γκιουλέν: Η Άγκυρα ζήτησε βοήθεια από το Βερολίνο

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έστειλε στις γερμανικές αρχές αιτήματα για 40 έρευνες και τρεις εκδόσεις που συνδέονται με υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν, του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα με έδρα τις ΗΠΑ τον οποίο οι τουρκικές αρχές κατηγορούν ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου μήνα, αναφέρει σήμερα το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί ένα δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων με επικεφαλής τον Γκιουλέν, το οποίο έχει δημιουργηθεί σε διάστημα δεκαετιών στην Τουρκία και το εξωτερικό, ότι έχει διεισδύσει σε κρατικούς θεσμούς και ενορχήστρωσε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Οι αρχές στην Τουρκία συνέλαβαν ή απέλυσαν δεκάδες χιλιάδες μέλη της αστυνομίας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και αξιωματούχους, δικαστές και δημόσιους λειτουργούς λόγω φερόμενων σχέσεών τους με το κίνημα του Γκιουλέν.

Επικαλούμενο διαβαθμισμένα έγγραφα, το Spiegel αναφέρει πως η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας ζήτησε από την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών (BND) της Γερμανίας να τη βοηθήσει στη σύλληψη υποστηρικτών του Γκιουλέν στη Γερμανία.

Το περιοδικό αναφέρει πως η τουρκική μυστική υπηρεσία θέλει από την BND να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να παρακινήσει γερμανούς βουλευτές να αναλάβουν δράση εναντίον υποστηρικτών του Γκιουλέν και να τους εκδώσουν στην Τουρκία.

Εκπρόσωπος της BND δήλωσε πως η υπηρεσία δίνει αναφορά για τις επιχειρησιακές πλευρές του έργου της μόνο στη γερμανική κυβέρνηση και στις αρμόδιες αρχές της κάτω βουλής του κοινοβουλίου.

Αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας δήλωσε: "Δεν είναι η πολιτική μας να σχολιάζουε επιχειρήσεις υπηρεσιών πληροφοριών. Εντούτοις αναμένουμε απ' όλους τους φίλους και συμμάχους μας να βοηθήσουν τις προσπάθειες της Τουρκίας για να λογοδοτήσουν για τα εκλήματά τους τα όργανα της FETO". FETO είναι μια συντομογραφία που αντικαθιστά τη φράση "Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Οργάνωση", με την οποία η Άγκυρα αναφέρεται στο κίνημα του Γκιουλέν.

Στη Γερμανία ζουν τρία εκατομμύρια Τούρκοι και αυξάνονται οι ανησυχίες πως οι εντάσεις ανάμεσα στους υποστηρικτές του Ερντογάν και σ' αυτούς του Γκιουλέν θα επεκταθούν στο γερμανικό έδαφος.

ΗΠΑ: Στελέχη των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών θα επισκεφθούν την Τουρκία για να εξετάσουν την υπόθεση του Φετουλάχ Γκιουλέν

Αξιωματούχοι των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόκειται να μεταβούν στην Άγκυρα για να συζητήσουν τις κατηγορίες της Τουρκίας σε βάρος του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα που, όπως υποστηρίζουν οι τουρκικές αρχές, υποκίνησε την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ζητήσει την έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια, για να δικαστεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν περισσότεροι από 200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και πολιτών. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μια ενδεχόμενη άρνηση της Ουάσινγκτον να δεχτεί το αίτημα αυτό θα προκαλούσε έντονες τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν χαρακτηρίζει "τρομοκράτη", έχει αρνηθεί οποιαδήποτε ανάμιξή του στο πραξικόπημα.

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι μια αντιπροσωπεία αποτελούμενη από εκπροσώπους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Τουρκία" είπε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς. Η πηγή αυτή, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, απέφυγε να διευκρινίσει το πότε θα γίνει η επίσκεψη αυτή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER