Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016 17:58

Τουρκικά μαχητικά έπληξαν και αμάχους εντός συριακού εδάφους

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τουρκικά μαχητικά έπληξαν και αμάχους εντός συριακού εδάφους

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν σήμερα κατοικίες αμάχων και θέσεις που κατέχει μια ομάδα που συμμετέχει στις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) σε ένα χωριό νότια της Τζαραμπλούς στη βόρεια Συρία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ομάδα αυτή.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς, μέλος των υποστηριζόμενων από τους Κούρδους SDF, ανέφερε πως η επίθεση στο χωριό αλ-Αμάρνα προκάλεσε απώλειες μεταξύ των αμάχων και τη χαρακτήρισε "μια επικίνδυνη κλιμάκωση που απειλεί το μέλλον της περιοχής".

Δεν υπάρχει σχόλιο εκ μέρους τούρκων αξιωματούχων προς το παρόν.

Νωρίτερα σήμερα, αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς που βρισκόταν στο Καρκαμίς, μια τουρκική πόλη στην άλλη πλευρά των συνόρων από την Τζαραμπλούς, είδε μαχητικά αεροσκάφη να πετούν από τον τουρκικό εναέριο χώρο μέσα στη Συρία και στη συνέχεια άκουσε πολλές εκρήξεις. Δεν ήταν σαφής η ταυτότητα των μαχητικών.

Η Τουρκία υποστηρίζει μια επιχείρηση που εξαπολύθηκε αυτή την εβδομάδα από συριακές ανταρτικές οργανώσεις για την κατάληψη εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη βόρεια Συρία, στη μεθόριο με την Τουρκία.

Το χωριό αλ-Αμάρνα βρίσκεται περίπου 10 χλμ. νότια της Τζαραμπλούς, μιας πόλης που κατέλαβαν από το ΙΚ αυτή την εβδομάδα αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Τουρκία. Αξιωματούχος σε μία από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις των ανταρτών δήλωσε πως μαχητές των συμμάχων των SDF κατείχαν θέσεις στο αλ-Αμάρνα.

Το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς δημιουργήθηκε με δηλωμένο σκοπό να καταλάβει την πόλη από το ΙΚ. Στην ανακοίνωσή του αποκαλεί τις σημερινές τουρκικές ενέργειες προκλητικές. "Επιβεβαιώνουμε την ικανότητά μας για προασπίσουμε τους εαυτούς μας", ανέφερε.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι οι δυνάμεις του δεν προσέγγισαν τη λωρίδα των συνόρων προκειμένου να αποφύγουν οποιεσδήποτε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ή με σύρους αντάρτες που υποστηρίζουν, και ότι "εάν δεν επιτεθούν στις δυνάμεις μας, τότε θα κρατήσουμε ασφαλή τη λωρίδα των συνόρων".

Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία επιχείρηση έχει εν μέρει σκοπό να εμποδίσει την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) ή τους συμμάχους της από το να διευρύνουν περαιτέρω την επιρροή τους στη βόρεια Συρία. Οι YPG είναι βασική συνιστώσα των SDF.

Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη πυρομαχικών 

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν σήμερα μια αποθήκη πυρομαχικών νότια της συριακής μεθοριακής πόλης Τζαραμπλούς, δήλωσαν στρατιωτικές πηγές στο Ρόιτερς.

Οι πηγές δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για τον στόχο. Την ίδια είδηση μετέδωσαν και τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Νωρίτερα σήμερα, αυτόπτης μάρτυρας του Ρόιτερς που βρισκόταν από την τουρκική πλευρά των συνόρων είδε μαχητικά αεροσκάφη να εισέρχονται από την Τουρκία στον συριακό εναέριο χώρο και άκουσε πολλές εκρήξεις κοντά στην Τζαραμπλούς λίγο μετά. Δεν ήταν σαφές ποια ήταν η ταυτότητα των μαχητικών.

Τουρκικά άρματα μάχης ενεπλάκησαν με μαχητές των δυνάμεων που υποστηρίζουν οι Κούρδοι 

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε τουρκικά άρματα μάχης και τοπικούς μαχητές που υποστηρίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, για πρώτη φορά μετά την αποστολή, αυτή την εβδομάδα, από την Άγκυρα τεθωρακισμένων στη χώρα αυτή, ανέφεραν μια μκο και κουρδική πηγή.

"Τα τουρκικά άρματα μάχης προωθήθηκαν σήμερα στα περίχωρα της κοινότητας αλ-Αμάρνα στην επαρχία Χαλέπι, νότια των συνόρων, και τότε ξέσπασαν μάχες με τους μαχητές που υποστηρίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αξιωματούχος της ημιαυτόνομης κουρδικής διοίκησης στη Συρία δήλωσε στο AFP πως ομάδες τοπικών μαχητών "εμπλέκονται αυτή την ώρα σε μάχες στα περίχωρα της αλ-Αμάρνα εναντίον τουρκικών αρμάτων μάχης".

"Αυτό γίνεται για πρώτη φορά μετά την είσοδο τουρκικών αρμάτων μάχης στο συριακό έδαφος την Τετάρτη", δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος είπε πως οι τοπικοί μαχητές που έχουν εμπλακεί στις μάχες αυτές είναι Άραβες και Τουρκομάνοι, σύμμαχοι των Κούρδων.

Ο τουρκικός στρατός έστειλε σήμερα και άλλα άρματα μάχης στη βόρεια Συρία στο πλαίσιο της επιχείρησης "Ασπίδα του Ευφράτη", μια στρατιωτική επίθεση χωρίς προηγούμενο που επέτρεψε στους αντάρτες τους οποίους υποστηρίζει η Άγκυρα να ανακαταλάβουν την πόλη Τζαραμπλούς από τους τζιχανστιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Η Αλ-Αμάρνα βρίσκεται 8 χλμ. νότια της Τζαραμπλούς, στα σύνορα με την Τουρκία.

Ανατολή: Ο στρατός έπληξε θέσεις "τρομοκρατικών οργανώσεων" στη Συρία 

Η Τουρκία κατέστρεψε σήμερα μια θέση διοίκησης "τρομοκρατικών ομάδων" στη Συρία, μετέδωσε το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή εν μέσω καταγγελιών για βομβαρδισμούς που εξαπέλυσαν τουρκικά αεροσκάφη εναντίον κούρδων πολιτοφυλάκων.

Την ίδια στιγμή, το πρακτορείο Ρόιτερς, μετέδιδε πως δύο τουρκικά μαχητικά F-16 έπληξαν έξι θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και μία θέση της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη Συρία, επικαλούμενο τουρκικές πηγές ασφαλείας

Το πρακτορείο Ανατολή δεν διευκρίνισε αν τα πλήγματα αυτά έγιναν από το πυροβολικό ή από μαχητικά αεροσκάφη,ούτε ποιες ομάδες τέθηκαν στο στόχαστρο. Σύμφωνα με το Ανατολή, οι στόχοι των επιδρομών βρίσκονταν νότια της πόλης Τζαραμπλούς την οποία κατέλαβαν, την Τετάρτη, από τους τζιχαντιστές οι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Νωρίτερα σήμερα, φιλοκούρδοι αντάρτες στη Συρία δήλωσαν πως τέθηκαν στο στόχαστρο τουρκικών αεροπορικών πληγμάτων.

"Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις θέσεις μας σήμερα το πρωί νότια της Τζαραμπλούς και το χωριό Τι-Εμάρνε όπου κατοικούν άμαχοι", ανακοίνωσε το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τζαραμπλούς που συνδέεται με τις φιλοκουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

"Με αυτή την επίθεση μια νέα περίοδος της σύγκρουσης θα ξεκινήσει στην περιοχή", προστίθεται στην ανακοίνωση του συμβουλίου.

Εξάλλου, συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε μαχητές που υποστηρίζονται από τις κουρδικές δυνάμεις και τουρκικά άρματα μάχης στη βόρεια Συρία, ανέφεραν μια μκο και κουρδική πηγή.

Η Άγκυρα κατατάσσει το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), τη βασική κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, και τον στρατιωτικό σύμμαχό του, τις YPG, στις "τρομοκρατικές οργανώσεις".

Την Πέμπτη, το τουρκικό πυροβολικό βομβάρδισε τους κούρδους μαχητές στη βόρεια Συρία, έπειτα από πληροφορίες των υπηρεσιών πληροφοριών περί προώθησής τους στο συριακό έδαφος παρά την υπόσχεση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι επρόκειτο να υποχωρήσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER