Πέμπτη, 06 Οκτωβρίου 2016 12:01

Η γερμανική αρχή χρηματοπιστωτικού ελέγχου χαρίστηκε στη Deutsche Bank

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η γερμανική αρχή χρηματοπιστωτικού ελέγχου χαρίστηκε στη Deutsche Bank

H Deutsche Bank τη γλύτωσε φτηνά από τον έλεγχο της γερμανικής χρηματοπιστωτικής εποπτικής αρχής (Βafin). Φαίνεται ότι η γερμανική εποπτική αρχή υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική με την μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, αφού ο έλεγχος για ξέπλυμα χρήματος ο οποίος βρισκόταν σε εξέλιξη διακόπηκε σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung.

Οι εκπρόσωποι τόσο της Bafin όσο και της Deutsche Bank αρνήθηκαν πάντως να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο μετά τις αποκαλύψεις.

Η Bafin είχε δείξει μάλιστα επιείκεια ήδη από την άνοιξη σταματώντας πολλούς άλλους ελέγχους χωρίς περαιτέρω συνέπειες για την τράπεζα. Eπρόκειτο, τότε, για το "σκάνδαλο Libor" με τα χειραγωγημένα επιτόκια αναφοράς, τις συναλλαγές παραγώγων με την ευρισκόμενη σε κρίση ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena, καθώς επίσης και συναλλαγές με πολύτιμα μέταλλα.

Τώρα, σύμφωνα με το Spiegel, η Deutsche Bank φέρεται ότι βοήθησε παλαιούς φίλους, ήδη δισεκατομμυριούχους, του Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαγάγουν χρήματα στο εξωτερικό και με αυτόν τον τρόπο να παρακάμψουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Οι συνεργάτες της Deutsche Bank στη Μόσχα τους βοήθησαν να ξεπλύνουν περί τα 10 δισ. δολάρια. Οι Ρώσοι πελάτες της αγόρασαν χρεόγραφα από το υποκατάστημά της στη ρωσική πρωτεύουσα Μόσχα μόνο και μόνο για να ξαναπουλήσουν αντίστοιχα σε ξένο νόμισμα μέσω του υποκαταστήματος της γερμανικής τράπεζας στο Λονδίνο. Μερικές από τις συναλλαγές αυτές έγινα μετά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία από τη Δύση.

Παρά την στάση της γερμανικής εποπτικής αρχής, η Deutsche Bank συνεχίζει να απειλείται με πρόστιμα διότι Βρετανοί επόπτες και οι αμερικανικές αρχές συνεχίζουν να ερευνούν το θέμα. Υπενθυμίζεται ότι γερμανική τράπεζα αντιμετωπίζει αυτόν τον καιρό μεγάλα προβλήματά, ιδίως με το τεράστιο πρόστιμο που της επέβαλαν οι αρχές των ΗΠΑ για την εμπλοκή της στο θέμα της φούσκας των αμερικανικών ακινήτων.

Πάνω από τα 12 ευρώ αυξήθηκε η μετοχή της

Πάνω από τα 12 ευρώ αυξήθηκε σήμερα η μετοχή της Deutsche Bank, για πρώτη φορά μετά την απειλή της με πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Η μετοχή σημειώνει τώρα άνοδο 25% από την περασμένη Παρασκευή, λόγω των προσδοκιών ότι η γερμανική τράπεζα θα πληρώσει τελικά πρόστιμο περί τα 5 δισ. δολάρια για παραπλανητική πώληση τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στήριξε χθες την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σημειώνοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να αρχίσουν να προσαρμόζονται στον νέο κόσμο των χαμηλών επιτοκίων, της τεχνολογικής αλλαγής και των ρυθμίσεων, ώστε να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Ο Peter Dattels, αναπληρωτής διευθυντής αγορών χρήματος και κεφαλαίου του ΔΝΤ, τόνισε την περίπτωση της Deutsche ως μίας τράπεζας που «πρέπει να συνεχίσει να προσαρμόζεται για να πείσει τους επενδυτές ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι βιώσιμο στο μέλλον».

Ο δείκτης τραπεζικών μετοχών του Europe Stoxx 300 αυξανόταν 2% σήμερα το πρωί, με τη μετοχή της ιταλικής τράπεζας UniCredit να σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη (3,4%).

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER