Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016 13:11

Ακυρώθηκε η σύνοδος ΕΕ-Καναδά για τη CETA

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ακυρώθηκε η σύνοδος ΕΕ-Καναδά για τη CETA

Ακυρώνεται η προγραμματισμένη για σήμερα Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Καναδά, στην οποία επρόκειτο να υπογραφεί η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CETA), καθώς οι διαπραγματεύσεις στο εσωτερικό του Βελγίου που συνεχίζονταν μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν απέδωσαν καρπούς.

Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Σύνοδος "δε θα ξεκινήσει σήμερα, καθώς δεν είναι έτοιμα όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να υπογράψουν τη συμφωνία". "Ο Καναδάς παραμένει έτοιμος να υπογράψει τη συμφωνία μόλις η Ευρώπη είναι έτοιμη", καταλήγει.

Σημειώνεται, ότι στις 11 ώρα Ελλάδας επρόκειτο να ξαναρχίσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ μελών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και εκπροσώπων των περιφερειακών κυβερνήσεων του Βελγίου με σκοπό να βρεθεί μια κοινή θέση.

Η Ενωση αποδεικνύεται ατελέσφορος εταίρος σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου 

Η ανικανότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταλήξει στην συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά (CETA) είναι σκανδαλώδης και μπορεί να πλήξει την ικανότητα της Ενωσης να διαπραγματευθεί μελλοντικές συμφωνίες, δήλωσε στο γερμανικό ραδιόφωνο ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αλεξάντερ Λάμπσντορφ.

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποδεικνύεται ατελέσφορος εταίρος σε διεθνείς διαπραγματεύσεις μέσω αυτής της εξ ολοκλήρου εσφαλμένης διαδικασίας», δήλωσε ο γερμανός ευρωβουλευτής της συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο δίκτυο Deutschlandfunk εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Βέλγιο θα επεξεργαστεί τα ζητήματά του ως προς τη CETA, ώστε να γίνει δυνατή η υπογραφή της εντός του έτους.

Επικριτικές δηλώσεις για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωση διατύπωσαν και δύο ακόμη γερμανοί ευρωβουλευτές.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε στο δίκτυο Hessischer Rundfunk ότι είναι σφάλμα να επιτρέπεται τα ευρωπαϊκά εθνικά κοινοβούλια να ψηφίζουν για τις συμφωνίες.

«Δεν γίνεται μία μικρή περιοχή να μπλοκάρει ολόκληρη την Ευρώπη», είπε.

Ο σοσιαλδημοκράτης Μπερντ Λάνγκε δήλωσε στο δίκτυο Suedwestrundfunk ότι το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η CETA πρέπει να δώσει το έναυσμα για μία σοβαρή συζήτηση σχετικά με τις διαδικασίες λήψεως αποφάσεων και τον τρόπο ενίσχυσης της συναίνεσης.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι δεν περιμένει ότι η CETA θα αποτύχει και ότι είναι πιθανόν να χρειασθεί λίγος χρόνος για να απαντηθούν οι ερωτήσεις που έχουν τεθεί από το Βέλγιο και άλλες χώρες.

Νεότερη ενημέρωση

Ο βέλγος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για τη CETA

Ο βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε κοινή θέση του Βελγίου για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA), κάτι που μπορεί να επιτρέψει την υπογραφή της προσεχώς.

"Μια συμφωνία" έχει επιτευχθεί, δήλωσε ο Μισέλ έπειτα από μια νέα συνάντηση μεταξύ των βελγικών περιοχών και γλωσσικών κοινοτήτων που έγινε σήμερα. Η συμφωνία αυτή θα πρέπει τώρα να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα κοινοβούλια του Βελγίου τα οποία θα αποφανθούν "πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής".

Ικανοποίηση της Επιτροπής και του Συμβουλίου για τη διαφαινόμενη συμφωνία στο εσωτερικό του Βελγίου σε ό,τι αφορά τη CETA

«Υπάρχουν εξελίξεις αυτή την ώρα. Ελπίζω στη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, την ώρα που τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι επιτεύχθηκε συμφωνία στο εσωτερικό του Βελγίου, η οποία θα επιτρέψει την έγκριση της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά (CETA) από το βαλλονικό κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ότι υπήρξε συμφωνία και ότι «όλα τα κοινοβούλια μπορούν πλέον να εγκρίνουν τη συμφωνία μέχρι αύριο τα μεσάνυχτα». Σχετικά με το πότε θα είναι δυνατή η πραγματοποίηση της Συνόδου ΕΕ-Καναδά, ο Μ. Σχοινάς απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι αυτό που θα το αποφασίσει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σε ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «καλά νέα» και υπογράμμισε πως «μόνο όταν όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά της ΕΕ για την υπογραφή της CETA, θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER