Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016 10:31

Ένταλμα έρευνας στο FBI για να ερευνήσει τα (νέα) e-mails της Κλίντον

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ένταλμα έρευνας στο FBI για να ερευνήσει τα (νέα) e-mails της Κλίντον

Τα στελέχη του FBI έχουν εξασφαλίσει ένταλμα έρευνας προκειμένου να εξετάσουν τα νέα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψήφιας των δημοκρατικών κι ενώ απομένουν οκτώ ημέρες, πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα σχετίζονται με τη χρήση ιδιωτικού ηλεκτρονικού διαμετακομιστή την περίοδο που η Κλίντον ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το ζήτημα που προέκυψε με τα ηλεκτρονικά μηνύματα βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα στις ΗΠΑ, με τον διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να δέχεται επικρίσεις από ηγετικό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το ένταλμα αυτό θα επιτρέψει στο FBI να εξετάσει τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκειμένου να διαπιστώσει εάν σχετίζονται με την έρευνα που είχε προηγούμενα διεξάγει σχετικά με τη χρήση του ιδιωτικού διαμετακομιστή από την Κλίντον κατά την περίοδο 2009 έως το 2013.

Η διοίκηση του FBI δέχεται πιέσεις από τους Δημοκρατικούς, προκειμένου να αποκαλύψει άμεσα λεπτομέρειες για τα αναφερόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα, με την προεκλογική εκστρατεία της προεδρικής υποψήφιας των Δημοκρατικών να φοβάται ότι το ζήτημα που έχει προκύψει θα επισκιάσει τη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Η σχετική αποκάλυψη για τα (νέα) ηλεκτρονικά μηνύματα έγινε σε επιστολή του Κόμεϊ που έφτασε την περασμένη Παρασκευή στο Κογκρέσο, προκαλώντας την αντίδραση του ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, ο οποίος σε επιστολή που απέστειλε χθες προς τον Κόμεϊ τον κατηγορεί για παραβίαση εκλογικής νομοθεσίας (Hatch Act), η οποία απαγορεύει τη χρήση ομοσπονδιακής κυβερνητικής θέσης προκειμένου να επηρεαστεί η εκλογική διαδικασία.

Ο Τζον Ποντέστα, πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον αμφισβητεί τις αποφάσεις του Τζέιμς Κόμεϊ

Ο πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον Τζον Ποντέστα αμφισβήτησε την απόφαση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να δημοσιοποιήσει με επιστολή του προς το Κογκρέσο την ύπαρξη νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων που αποδίδονται στην Κλίντον, πριν ακόμη λάβει γνώση για το περιεχόμενό τους.

Η επιστολή του Κόμεϊ “ήταν γεμάτη από υπονοούμενα και στερούνταν αποδείξεων,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ποντέστα στην εκπομπή του CNN, “State of the Union,” ενώ κατηγόρησε τον διευθυντή του FBI για παραβίαση της υφιστάμενης προεκλογικής πρακτικής σχετικά με τη δημοσιοποίηση παραμέτρων μίας έρευνας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών. “Καλούμε τον κ. Κόμεϊ να μας εξηγήσει ποιο είναι το θέμα. Θα έπρεπε πρώτα να κάνει το βήμα και να διαβάσει τα ηλεκτρονικά μηνύματα, πριν προχωρήσει στην αποστολή της επιστολής, στη μέση της προεκλογικής εκστρατείας και τόσο κοντά στη διεξαγωγή των εκλογών,” τόνισε ο Ποντέστα.

Όπως έγινε γνωστό, η επιστολή του Κόμεϊ προς τη Γερουσία στάλθηκε παρά τις αντιρρήσεις αξιωματούχων του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι δεν προσπάθησαν να εμποδίσουν την έκδοση του απαραίτητου εντάλματος για την έρευνα, επισημαίνει πηγή που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ έχει άμεσο και ουσιαστικό ενδιαφέρον για την επιτάχυνση διεξαγωγής της έρευνας από το FBI, αλλά και την ολοκλήρωσή της, το συντομότερο δυνατό.

Στην επίθεση περνάει ο Ντόναλντ Τραμπ

Η προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, προεδρικού υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, εκμεταλλεύτηκε άμεσα τις νέες αποκαλύψεις γύρω από τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον, προεδρικής υποψηφίας των Δημοκρατικών. Οι κινήσεις του Τραμπ αποδεικνύουν ότι θα αξιοποιήσει την υπόθεση αυτή προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του ότι η Κλίντον είναι “διεφθαρμένη,” αλλά και “πολιτικά αναξιόπιστη.”

“Έχουμε την άσκηση ενός υπέρτατου ελέγχου στη διαφθορά της Χίλαρι, κι αυτή είναι η δύναμη των εκλογών. Ο μόνος τρόπος που έχουμε να νικήσουμε τη διαφθορά είναι το δείξουμε με δεκάδες εκατομμύρια ψήφους,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ.

Μόλις πριν από μία εβδομάδα, οι καταγγελίες γυναικών που ισχυρίστηκαν ότι δέθηκαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις από τον Τραμπ βρίσκονταν στο επίκεντρο της κριτικής της προεκλογικής εκστρατείας δίνοντας το πολιτικό επιχείρημα στην Κλίντον να προσεγγίσει τις γυναίκες ψηφοφόρους.

Ωστόσο, σήμερα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική, καθώς η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών αναγκάζεται να περάσει σε θέση άμυνας κι ενώ απομένουν οκτώ ημέρες από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Πηγές που γνωρίζουν λεπτομέρειες για την έρευνα του FBI, δηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Κλίντον εντοπίστηκαν στη διάρκεια ξεχωριστής; έρευνας που διεξάγεται για το πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Άντονι Ουάινερ, πρώην συζύγου της Χιούμα Αμπεντίν, βοηθού της Κλίντον.

Το FBI είχε ένταλμα για τη διεξαγωγή έρευνας στον φορητό υπολογιστή του Ουάιντερ, αλλά χρειάζονταν και ένταλμα για να ερευνηθούν ηλεκτρονικά μηνύματα που ενδεχομένως σχετίζονται με τη Χίλαρι Κλίντον και τη διαχείριση ηλεκτρονικών μηνυμάτων από ιδιωτικό διαμετακομιστή, την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών, των ΗΠΑ.

Έξι στους δέκα ψηφοφόρους, δεν επηρεάζονται από τις τελευταίες αποκαλύψεις 

Δημοσκόπηση του CNN η οποία απεικονίζει το μέσο όρο των αποτελεσμάτων των πρόσφατων παναμερικανικών δημοσκοπήσεων, δίνει προβάδισμα 47% στη Χίλαρι Κλίντον έναντι 42% στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το CNN, η εικόνα αυτή είναι η ίδια με τα ποσοστά που είχαν οι δύο προεδρικοί υποψήφιοι, το Σάββατο.

Ωστόσο, δημοσκόπηση (ABC News / Washington Post) που δημοσιοποιήθηκε χθες δείχνει ότι η Κλίντον έχει προβάδισμα με ποσοστό 46% έναντι ποσοστού 45% του Τραμπ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, αριθμός μεγαλύτερος από τους 6 στους 10 ψηφοφόρους, δηλώνουν ότι οι τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από την υπόθεση διαχείρισης των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από τη Χίλαρι Κλίντον δε θα τους επηρεάσει στη διαμόρφωση της τελικής επιλογής τους για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Από την άλλη μεριά, 3 στους 10 ψηφοφόρους δήλωσαν ότι τους επηρεάζει αρνητικά αναφορικά με την εκλογική υποστήριξή τους, στην προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών.

Ωστόσο, οι απόψεις των πολιτικών αναλυτών συγκλίνουν ότι το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν κατά την εβδομάδα αυτή, στις λεγόμενες “αμερικανικές πολιτείες-κλειδιά,” μεταξύ αυτών, η Βόρεια Καρολίνα και η Φλόριντα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER