Δευτέρα, 07 Νοεμβρίου 2016 13:33

Ιρακ: Συνεχίζονται οι μάχες γύρω από τη Μοσούλη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιρακ: Συνεχίζονται οι μάχες γύρω από τη Μοσούλη

Οι ιρακινές κουρδικές δυνάμεις των πεσμεργκά επιτέθηκαν σήμερα εναντίον μιας πόλης που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους νοτιοανατολικά της Μοσούλης, σε μια προσπάθεια να εκδιώξουν μια ομάδα ανταρτών που βρίσκονται έξω από την πόλη, την ώρα που ιρακινά στρατεύματα επιδίδονται σε έναν σφοδρό πόλεμο εντός της πόλης εναντίον των τζιχαντιστών στις ανατολικές συνοικίες.

Οι πρώτοι άνδρες από τους συνολικά 2.000 μαχητές πεσμεργκά εισήλθαν στην Μπασίκα, κάποιοι πάνω σε τεθωρακισμένα και Humvees και άλλοι πεζή, αφού το πυροβολικό βομβάρδισε την πόλη, που βρίσκεται στους πρόποδες ενός βουνού περίπου 15 χιλιόμετρα από την κοιλάδα της Νινευή.

«Στόχος μας είναι να αναλάβουμε τον έλεγχο και να εκκαθαρίσουμε όλους τους αντάρτες του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Σάφιν Ρασούλ. «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, υπάρχουν ακόμη 100 (μαχητές) και 10 αυτοκίνητα γεμάτα εκρηκτικά», πρόσθεσε.

Οι μαχητές του ΙΚ προσπάθησαν να καθυστερήσουν την πρόοδο της επιχείρησης στη Μοσούλη, το προπύργιο της οργάνωσης στο Ιράκ, η οποία εισήλθε σήμερα στην τέταρτη εβδομάδα της, με μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα. Οι Ιρακινοί διοικητές δήλωσαν ότι απομένουν 100 αντάρτες στο ανατολικό μέτωπο και 140 στο νότιο.

Σύμφωνα με ν Κούρδο αξιωματούχο, οι τζιχαντιστές έχουν επιστρατεύσει και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα οποία έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά, όλμους μεγάλου βεληνεκούς με γόμωση αερίου χλωρίνης και αερίου μουστάρδας, αλλά και εκπαιδευμένους ελεύθερους σκοπευτές.

Στο μεταξύ στις ανατολικές συνοικίες της Μοσούλης, όπου διείσδυσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι ιρανικές ειδικές δυνάμεις, αξιωματικοί δήλωσαν ότι οι τζιχαντιστές έχουν αναμειχθεί με τον τοπικό πληθυσμό, στήνοντας ενέδρες και απομονώνοντας τα στρατεύματα, κάτι το οποίο ο εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων χαρακτήρισε «τον πιο σκληρό πόλεμο εντός αστικού πεδίου».

Οι τζιχαντιστές που βρίσκονται μέσα στη Μοσούλη προβάλλουν μεγάλη αντίσταση, αν και έχουν χάσει έδαφος σε όλα τα μέτωπα γύρω από την πόλη.

Νότια της Μοσούλης, οι δυνάμεις ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι ανακατέλαβαν και εκκαθάρισαν την Χαμάμ αλ Άλιλ από τους τζιχαντιστές, οι οποίοι κρατούσαν πολλούς αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες, ενώ απήγαγαν πολλούς και τους πήραν μαζί τους καθώς υποχωρούσαν προς το κέντρο της πόλης για να προστατευθούν από τις αεροπορικές επιδρομές.

Οι δυνάμεις ασφαλείας στα νότια συνεχίζουν την προέλασή τους, φτάνοντας 4 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Μοσούλης, που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης και στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη.

Από βορρά, μια μονάδα του ιρακινού στρατού ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε το χωριό Μπαουίζα και εισήλθε στην περιοχή Σάντα, στα βόρειο όριο της πόλης, σφίγγοντας και άλλο τον κλοιό γύρω από τους τζιχαντιστές.

Σιιτικές πολιτοφυλακές, που είναι γνωστές και με το όνομα Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, μάχονται επίσης στο δυτικό μέτωπο της Μοσούλης για να αποκλείσουν τους δρόμους που συνδέουν την πόλη Ταλ Άφαρ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΙΚ, και τα εδάφη της οργάνωσης στη Συρία, προκειμένου να εμποδίσουν την υποχώρηση των τζιχαντιστών ή την περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Το ΙΚ χάνει έδαφος και νέους μαχητές, όμως δεν παύει να αποτελεί απειλή, εκτιμούν οι ειδικοί

Η δύναμη έλξης που ασκεί το Ισλαμικό Κράτος στους επίδοξους υποψήφιους για τζιχάντ έχει αδιαμφισβήτητα δεχθεί ένα πλήγμα από τις στρατιωτικές ήττες του «χαλιφάτου» στη Συρία και το Ιράκ, όμως η εδαφική υποχώρηση του ΙΚ δεν σηματοδοτεί σε καμία περίπτωση το τέλος της απειλής του, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Είναι σημαντικό να χάσει το ΙΚ τα καταφύγια που του επιτρέπουν να συγκεντρώνει πόρους ή να εκπαιδεύει μαχητές. Όμως οι στρατιωτικές ήττες δεν εξαλείφουν σε καμία περίπτωση τη διαρκή απειλή» της οργάνωσης, η οποία θα συνεχίσει να εμπνέει επιθέσεις, δήλωσε ο Άντονι Κόρντσμαν του Κέντρου Διεθνών και Στρατηγικών Ερευνών (CSIS) στην Ουάσινγκτον.

Τον Ιούνιο του 2014, ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, επικεφαλής του ΙΚ, κήρυξε τη δημιουργία ενός «χαλιφάτου» στις περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης. Παράλληλα κάλεσε τους μουσουλμάνους να πάρουν τα όπλα υπό τη σημαία του νέου αυτού κράτους, υποσχόμενός τους δόξα.

Χιλιάδες νέοι, ξένοι μαχητές εντάσσονται στην οργάνωση τους επόμενους μήνες. Η πλειονότητα των δραστών των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου 2015 στο Παρίσι είχαν περάσει από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης του ΙΚ.

Έκτοτε, πολλές στρατηγικές πόλεις του χαλιφάτου έχουν ανακαταληφθεί από τον ιρακινό στρατό. Το προπύργιο της οργάνωσης, η Μοσούλη, πολιορκείται από τον ιρακινό στρατό και τον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ. Παράλληλα μια επιχείρηση εναντίον του προπυργίου του ΙΚ στη Συρία, της Ράκας, ξεκίνησε την Κυριακή.

Συνέπεια όλων αυτών είναι ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των ξένων μαχητών που εντάσσονται στην οργάνωση. Οι αφίξεις στο Ιράκ και τη Συρία μειώθηκαν από 2.000 το μήνα σε μόνο 200 από την άνοιξη του 2015, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η πιο στενή φύλαξη των τουρκικών συνόρων και η αυξημένη επιτήρηση των ευρωπαϊκών υπηρεσιών Πληροφοριών συνέβαλαν στη μείωση της εισροής.

Επίσης οι ήττες της οργάνωσης έχουν επηρεάσει την προπαγάνδα της, κεντρικό άξονα της πολιτικής των στρατολογήσεων.

Ο αριθμός των άρθρων και των βίντεο που αναρτώνται στους επίσημους ιστότοπους των τζιχαντιστών έχει μειωθεί κατά 70%, περνώντας από τα 700 μηνύματα τον Αύγουστο του 2015 στα 200 το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με το αντιτρομοκρατικό κέντρο του Γουεστ Πόιντ (CTC). Τον Σεπτέμβριο σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή ο επικεφαλής προπαγάνδας του ΙΚ Αντνάνι.

«Το βασικό τους επιχείρημα ήταν η δημιουργία του “χαλιφάτου”», σύμφωνα με τον Ντάνιελ Μίλτον του CTC. Όμως πλέον το ΙΚ δυσκολεύεται «να διατηρήσει την εικόνα ενός λειτουργικού κράτους», που ήταν ελκυστική, πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, κατά γενική ομολογία, ούτε η εξάλειψη του «χαλιφάτου», ούτε η επιστροφή της οργάνωσης στο περιθώριο δεν αναμένεται να εμποδίσουν να δίνει έμπνευση για επιθέσεις εναντίον της Δύσης.

«Για τους οπαδούς της στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και αλλού (...) η οργάνωση παραμένει ένας ισχυρός μαγνήτης που προσελκύει τη βία και προκαλεί ένα έντονο συναίσθημα ότι ανήκουν κάπου», υπογραμμίζουν οι ειδικοί του Soufan. Ο φόβος είναι ότι οι στρατιωτικές ήττες στη Συρία και το Ιράκ «θα προκαλέσουν ενίσχυση της υποστήριξης στο εξωτερικό και μια αύξηση της τρομοκρατικής απειλής παγκοσμίως».

Καθώς έχει γίνει πιο δύσκολο να σχεδιαστούν καλά οργανωμένες επιθέσεις όπως αυτές της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, οι ειδικοί φοβούνται ότι θα αυξηθεί ο τζιχαντισμός που θα εμπνέεται από τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

«Πιθανόν θα δούμε λιγότερες θεαματικές επιχειρήσεις, όμως περισσότερες ατομικές ενέργειες που θα προάγονται μέσω του διαδικτύου», εξήγησε ο Ντιντιέ Λε Μπρε συντονιστής της γαλλικής υπηρεσίας Πληροφοριών ως τον Σεπτέμβριο.

Από τους περίπου 40.000 τζιχαντιστές «κάποιοι θα επιστρέψουν στις χώρες τους για να προσπαθήσουν να ζήσουν ξανά μια κανονική ζωή, αποκηρύσσοντας το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ). Όμως άλλοι θα λειτουργήσουν ως Δούρειοι Ίπποι που θα διαπράξουν επιθέσεις. Αυτό θα αποτελέσει πρόκληση για τις υπηρεσίες Πληροφοριών», υπογράμμισε ο Αμερικανός Τζόμπι Γουόρικ, ο οποίος έλαβε το βραβείο Πούλιτζερ 2016 για το βιβλίο του «Υπό τη μαύρη σημαία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER