Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016 16:02

Θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, ενισχύεται το δολάριο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, ενισχύεται το δολάριο

 

Άνοδο κατέγραφαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές μετά τα κέρδη στην Ασία ενώ ανοδικά αναμένεται να κινηθεί και η Wall Street, καθώς επικράτησε και πάλι θετικό κλίμα στις αγορές και αντιστράφηκαν οι απώλειες που σημειώθηκαν αρχικά μετά την απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται στις προτεραιότητες του Τραμπ – μειώσεις φόρων, υψηλότερες δαπάνες για υποδομές και άμυνα, άρση των ρυθμιστικών κανόνων για τις τράπεζες – και αφήνουν προς το παρόν στην άκρη τις ανησυχίες για το εάν θα επιβάλει δασμούς στις κινεζικές και μεξικανικές εξαγωγές, δημιουργώντας τον κίνδυνο ενός παγκόσμιου εμπορικού πολέμου.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ανήλθαν σε υψηλό δύο εβδομάδων, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να ενισχύεται κατά 1,3% πριν μετριάσει τα κέρδη του στο 0,7% περίπου. Ο βρετανικός FTSE κατέγραψε νωρίτερα στη συνεδρίαση άνοδο έως 0,95%, ο γερμανικός DAX κατά 1,12% και ο γαλλικός CAC κατά 1,06%, πριν μετριάσουν κάπως τα κέρδη τους. Σε μια αξιοσημείωτη συνεδρίαση για τις ιαπωνικές μετοχές, ο δείκτης Nikkei κατέγραψε κάποια στιγμή άλμα 7% μετά την βουτιά κατά 5% χθες.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με την υποχώρηση που σημείωσαν χθες οι αγορές μετά το θρίαμβο του Τραμπ.

Οι επενδυτές, σε γενικές γραμμές, είδαν ενδείξεις ότι ο Τραμπ θα εγκαταλείψει τις δημοσιονομικές πολιτικές λιτότητας που προωθούν οι δυτικές κυβερνήσεις μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.

«Η ομιλία του Τραμπ μετά τη νίκη του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη χθεσινή ξαφνική αντιστροφή, καθώς επικεντρώθηκε περισσότερο στην ενότητα και την ανάγκη για δαπάνες προκειμένου να αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι η οικονομία. Αυτές οι πολιτικές σε συνδυασμό με την επιθυμία του για απορρύθμιση και χαμηλότερους φόρους είναι πολύ φιλικές προς την αγορά», σχολίασε ο Κρεγκ Έρλαμ, αναλυτής στην OANDA.

«Η στάση που θα έχει στο εμπόριο πιθανόν θα καθορίσει πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές, αλλά στην πραγματικότητα αυτές είναι πολύ μακροπρόθεσμες πολιτικές και προς το παρόν, οι αγορές επικεντρώνονται περισσότερο στην προοπτική χαμηλότερων φόρων, δημοσιονομικών κινήτρων και λιγότερων ρυθμιστικών κανόνων».

Ο δείκτης δολαρίου έναντι των βασικών νομισμάτων ανέκαμψε από το χαμηλό του 95,885 στο οποίο υποχώρησε χθες στο 98,787 περίπου σήμερα. Ο συμφιλιωτικός τόνος του Τραμπ ενίσχυσε τις προσδοκίες της αγοράς ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια τον Δεκέμβριο και πρόσφερε στήριξη στο δολάριο. Το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων στο 1,0890 δολάριο, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 28 Οκτωβρίου, ενώ στη συνέχεια κινήθηκε στο 1,0881 δολάριο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER