Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 16:46

Ιράκ: Λεηλασία της χριστιανικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιράκ: Λεηλασία της χριστιανικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Οι σελίδες της ιστορίας της χριστιανικής κοινότητας του Ιράκ βρίσκονται απανθρακωμένες στο πάτωμα ενός μοναστηριού του 4ου αι. κοντά στη Μοσούλη το οποίο οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους λεηλάτησαν στη διάρκεια της διετούς κατοχής που έληξε το Σαββατοκύριακο.

Οι τζιχαντιστές στο μοναστήρι Μαρ Μπέχναμ έκαψαν μια συλλογή χριστιανικών θεολογικών βιβλίων, αφαίρεσαν επιγραφές γραμμένες στα αραμαϊκά –τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε ο Ιησούς– και κατέστρεψαν αγάλματα της Παρθένου και του προστάτη αγίου του μοναστηριού.

Αφαίρεσαν τους σταυρούς του μοναστηριού και προσπάθησαν να απαλείψουν οποιαδήποτε αναφορά στον Μπέχναμ, τον γιο ενός Ασσύριου βασιλιά ο οποίος, σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο, έκτισε το μοναστήρι σε ένδειξη μετάνοιας επειδή σκότωσε και τα δυο παιδιά του μετά τη μεταστροφή τους στον χριστιανισμό.

"Ο βασικός σκοπός τους ήταν να καταστρέψουν τη χριστιανική ιστορία και τον πολιτισμό στις κοιλάδες της Νινευή", δήλωσε στο Ρόιτερς, στη διάρκεια μιας επίσκεψης χθες Δευτέρα ο Ντουράιντ Ελίας, διοικητής των Ταξιαρχιών της Βαβυλώνας, μιας χριστιανικής πολιτοφυλακής που βοήθησε να ανακαταληφθεί το μοναστήρι.

Οι κοιλάδες της Νινευή, μια περιοχή που απλώνεται βόρεια και ανατολικά της Μοσούλης, είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων και θρησκευτικών κοινοτήτων με ρίζες που ανάγονται στην αρχαία Μεσοποταμία.

Οι σκληροπυρηνικοί σουνίτες του Ισλαμικού Κράτους έχουν θέσει στο στόχαστρο τους πιστούς και τις θρησκευτικές τοποθεσίες των μειονοτικών ομάδων σε όλη την περιοχή, την οποία κατέλαβαν το 2014 στη διάρκεια μιας ταχείας προέλασης στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία.

Εκείνη την εποχή η οργάνωση έστειλε ένα τελεσίγραφο στους χριστιανούς: είτε πληρώνετε έναν φόρο και μεταστρέφεστε στο ισλάμ, είτε σας σφάζουμε. Οι περισσότεροι διέφυγαν προς την αυτόνομη κουρδική περιοχή, περιλαμβανομένων και μερικών δεκάδων μοναχών που έφυγαν από το Μαρ Μπέχναμ μόνο με τα ρούχα τους στην πλάτη.

Καθώς μια συμμαχία 100.000 ανδρών των ιρακινών δυνάμεων προσπαθεί τώρα να εκδιώξει το Ισλαμικό Κράτος από την πόλη της Μοσούλης, το μέγεθος της καταστροφής σε γειτονικές χριστιανικές περιοχές αποκαλύπτεται σταδιακά.

Οι τζιχαντιστές μετέτρεψαν το Μαρ Μπέχναμ, το μεγαλύτερο μοναστήρι του Ιράκ, σε αρχηγείο της Χίσμπα – της αστυνομίας των ηθών η οποία επέβαλε αυστηρούς κανόνες όπως η απαγόρευση του καπνίσματος, του ξυρίσματος των ανδρών και της αποκάλυψης του προσώπου των γυναικών δημοσίως, σύμφωνα με τον Ελίας.

Μια αίθουσα μετατράπηκε σε κλινική και τα κελιά των μοναχών χρησιμοποιήθηκαν για να κρατούνται οι παραβάτες. Μια απομακρυσμένη γωνιά του συγκροτήματος γέμισε με δεκάδες δορυφορικά πιάτα που όπως είπε ο διοικητής κατασχέθηκαν από τους κατοίκους των κοντινών περιοχών.

Γκράφιτι του Ισλαμικού Κράτους καλύπτουν τους τοίχους του μοναστηριού, περιλαμβανομένου και του μότο της οργάνωσης: "Παραμένουμε και επεκτεινόμαστε". Ένα άλλο αναφέρει την ημερομηνία 24 Δεκεμβρίου 2014 – ένα από τα δύο Χριστούγεννα που πέρασαν οι τζιχαντιστές ελέγχοντας την περιοχή.

Πέντε εβδομάδες μετά την έναρξη της πολυαναμενόμενης ιρακινής επίθεσης για την ανακατάληψη της Μοσούλης, που και η ίδια είχε κάποτε έναν αρκετά μεγάλο χριστιανικό πληθυσμό, η πόλη έχει σχεδόν περικυκλωθεί απ΄όλες τις μεριές, όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν εγκαθιδρύσει μόνο μια μικρή βάση εξόρμησης σε κάποιες ανατολικές περιοχές.

Από τις μάχες έχουν καταστραφεί ολόκληρες πόλεις και χωριά, ενώ οι καμουφλαρισμένες βόμβες του Ισλαμικού Κράτους, ορισμένες από τις οποίες έχουν τοποθετηθεί μέσα και γύρω από το μοναστήρι, υποδηλώνουν ότι θα χρειαστούν μήνες ακόμη και χρόνια προτού ορισμένοι κάτοικοι μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER