Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 10:44

Η Κλίντον έχασε τις εκλογές με 2.000.000 παραπάνω ψήφους από τον Τραμπ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Κλίντον έχασε τις εκλογές με 2.000.000 παραπάνω ψήφους από τον Τραμπ

Η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε δύο εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό της Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και παρόλα αυτά ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος κέρδισε καθότι συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό μεγάλων εκλεκτόρων.

Αυτό το προβάδισμα της 1,5 ποσοστιαίας μονάδας υπέρ της υποψήφιας των Δημοκρατικών, σύμφωνα με τους ειδικούς του Cook Political Report, δεν αλλάζει σε τίποτα το αποτέλεσμα των εκλογών.

Ο Τραμπ συγκέντρωσε 290 μεγάλους εκλέκτορες έναντι 232 η Κλίντον, η οποία παραδέχθηκε την ήττα της. Για να κερδίσουν την προεδρία των ΗΠΑ χρειάζονταν 270, δηλαδή την πλειοψηφία των 538 μεγάλων εκλεκτόρων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη οι επίσημες πηγές του Cook Political Report, η Κλίντον συγκέντρωσε 64.227.373 ψήφους έναντι 62.212.752 του Τραμπ.

Είναι η δεύτερη φορά στον 21ο αιώνα που ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει περισσότερες ψήφους, αλλά χάνει τις εκλογές. Το 2000 ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ έχασε από τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, αν και είχε συγκεντρώσει 544.000 ψήφους περισσότερες.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των μεγάλων εκλεκτόρων, που διαφέρει σε κάθε μία από τις 50 πολιτείες ανάλογα με τον πληθυσμό της, τον οποίο συγκεντρώνει ένας υποψήφιος είναι αυτός που δίνει την τελική νίκη.

Eπιστήμονες συνιστούν την επανάληψη της καταμέτρησης των ψήφων στις "πολιτείες-κλειδιά"

Το προβάδισμα της Χίλαρι Κλίντον σε αριθμό ψήφων πλησιάζει τώρα τα δύο εκατομμύρια ψήφους, ενώ η προεκλογική εκστρατεία της δέχεται πιέσεις από τους επιστήμονες που συνιστούν να γίνει επανάληψη της καταμέτρησης των ψήφων σε αρκετές πολιτείες, σχολιάζει το CNN.

Η Κλίντον έχασε την πλειοψηφία στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ενώ ο αυξανόμενος αριθμός της λαϊκής ψήφου υπέρ της Χίλαρι Κλίντον δεν πρόκειται ν' αλλάξει κάτι αναφορικά με το ποιος θα είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, τόσο βοηθοί όσο και σύμμαχοι της Κλίντον εκτιμούν ότι η διεύρυνση της ψαλίδας στη λαϊκή ψήφο της δίνει το δικαίωμα ν΄ αμφισβητήσει ενδεχόμενες επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ.

Με δεδομένη την καταμέτρηση που έγινε χθες το απόγευμα η Κλίντον προηγείται με 1,82 εκατομμύρια ψήφους (63.964.956 Κλίντον, 62.139.188 Τραμπ) όπως δείχνουν τα στοιχεία προκαταρκτικών καταμετρήσεων.

Η εκλογική αποτυχία της Κλίντον στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου αποδίδεται στη μη αποτελεσματική απόδοση της προεκλογικής της εκστρατείας στο Μίσιγκαν, στην Πενσιλβανία, αλλά και στο Ουισκόνσιν.

Ο Τραμπ νίκησε στην Πενσιλβανία και το Ουισκόνσιν, ενώ το αποτέλεσμα στο Μίσιγκαν δείχνει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων, δύο και πλέον εβδομάδες από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Έτσι, μία ομάδα επιστημόνων ασκεί πιέσεις στο επιτελείο της Κλίντον προκειμένου να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα στις "πολιτείες-κλειδιά," με την επίκληση προβλημάτων στην καταμέτρηση των ψήφων, αλλά και την προσπάθεια ενδεχόμενης ηλεκτρονικής αλλοίωσης των τελικών αποτελεσμάτων.

Ο Τραμπ χαρακτήριζε ως “μη δημοκρατικό” το Κολέγιο των Εκλεκτόρων, ενώ σήμερα έχει αλλάξει θετικά τη συμπεριφορά του απέναντί του, σχολιάζει το CNN.

Κίνηση κατευνασμού έναντι της κριτικής που δέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ για τις ρατσιστικές του δηλώσεις εκτιμάται ότι είναι η προσφορά της θέσης του πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ στη Νίκι Χάλεϊ

H επιλογή της Νίκι Χάλεϊ, κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας για τη θέση του επόμενου πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ εκτιμάται ότι μπορεί να είναι μία κίνηση κατευνασμού της κριτικής που έχει δεχτεί ο Ντόναλντ Τραμπ για τις σεξιστικές επιθέσεις κατά γυναικών, αλλά και για τα υποτιμητικά σχόλια που έκανε στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αναφορικά με τους μετανάστες και τις μειονότητες.

Η Χάλεϊ ηγήθηκε μιας επιτυχούς προσπάθειας την προηγούμενη χρονιά προκειμένου να υποσταλεί η σημαία των συνομόσπονδων πολιτειών από την πολιτειακή πρωτεύουσα της Νότιας Καρολίνας, έπειτα από την πολυαίμακτη επίθεση σε εκκλησία και τον θάνατο εννέα μαύρων στο Τσάρλεστον. Τη σημαία αυτή έφεραν ως έμβλημα οι δυνάμεις της συνομοσπονδίας που υποστήριζαν τη διατήρηση της δουλείας στη διάρκεια του αμερικανικού Εμφυλίου, ενώ πολλοί τη χαρακτήριζαν ρατσιστικό έμβλημα.

Από την πλευρά της η Χάλεϊ δήλωσε ότι αποδέχεται την προσφορά της θέσης από τον Τραμπ, ενώ θα συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων της ως κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας μέχρι την έγκριση του διορισμού της από τη Γερουσία ΗΠΑ.

“Όταν ο πρόεδρος πιστεύει ότι έχεις θετική συνεισφορά στην ευημερία του έθνους μας, αλλά και στη θέση του έθνους μας στον κόσμο, είναι σημαντικό να τον ακολουθήσεις,” ανέφερε η ίδια σε ανακοίνωσή της.

Στο πλαίσιο της ανάληψης των διπλωματικών καθηκόντων της στον ΟΗΕ, η Χάλεϊ θα πρέπει να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ αναφορικά με μερικές από τις προεκλογικές εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ αυτών, η κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, η επανεξέταση εμπορικών συμφωνιών, αλλά και η άσκηση πιέσεων στους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ προκειμένου να αναλάβουν μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για την άμυνα των χωρών τους.

Οι προεκλογικές εξαγγελίες του Τραμπ έχουν προκαλέσει ανησυχία στο Πεκίνο, με την Κίνα να είναι ουσιαστική διπλωματική δύναμη στον ΟΗΕ και αναφορικά με το μέλλον των εμπορικών συμφωνιών ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και τη διαχείριση των διεκδικήσεων για τη ναυσιπλοΐα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ μαζί με τη Ρωσία, είναι δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα βέτο στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα, οι ΗΠΑ καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομικών αναγκών του διεθνούς οργανισμού συνεισφέροντας περισσότερο από το 1/4 του προϋπολογισμού των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων των ειρηνευτικών αποστολών και το 22% των δαπανών του λειτουργικού προϋπολογισμού του ΟΗΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER