Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016 14:14

Ο Τραμπ διόρισε δύο γυναίκες στην κυβέρνησή του

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε μια ένεση διαφορετικότητας στην ομάδα του, που βρίσκεται στη φάση του σχηματισμού της, διορίζοντας στη θέση του πρεσβευτή στον ΟΗΕ τη Νίκι Χέιλι, μια κυβερνήτη Πολιτείας και κόρη ινδών μεταναστών, καθώς και μια άλλη γυναίκα, την Μπέτσι Ντέβος, στο υπουργείο Παιδείας.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων ενδέχεται επίσης να ανακοινώσει τον διορισμό του πρώην αντιπάλου του στις προκριματικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, του Αφροαμερικανού Μπεν Κάρσον, στη θέση του υπουργού Στέγασης.

Επιλέγοντας χθες τη Νίκι Χέιλι, ρεπουμπλικανή κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας, ο Τραμπ μοιάζει να θέλει να διευρύνει τη βάση του. Η Χέιλι τον είχε επικρίνει έντονα στη διάρκεια των προκριματικών εκλογών και είχε υποστηρίξει έναν από τους αντιπάλους του, τον Μάρκο Ρούμπιο.

Στις ΗΠΑ, ο πρεσβευτής στον ΟΗΕ --θέση την οποία κατέχει από το 2013 η Σαμάνθα Πάουερ-- είναι μέλος της κυβέρνησης και συνεπώς ένας από τους κύριους συνεργάτες του προέδρου.

Η Νίκι Χέιλι, 44 ετών, είναι η νεώτερη κυβερνήτης στη χώρα. Προέρχεται από μια οικογένεια σιχ, δεν έχει πείρα στα διεθνή ζητήματα, όμως είναι «μια αναγνωρισμένη διαπραγματεύτρια και έχουμε την πρόθεση να διαπραγματευθούμε πολλές συμφωνίες», διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε διορίσει έως τώρα στην ομάδα του παρά λευκούς και σχετικά ηλικιωμένους άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι υποστηρικτές μιας σκληρής γραμμής στη μετανάστευση ή στον αγώνα εναντίον του ισλαμικού φονταμενταλισμού.

Μεταξύ αυτών είναι ο Τζεφ Σέσιονς, υπουργός Δικαιοσύνης, ο στρατηγός εν αποστρατεία Μάικλ Φλιν, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, και ο πολυ αμφιλεγόμενος Στιβ Μπάνον, σύμβουλος στρατηγικής και προσωπικότητα που κατατάσσεται στην άκρα δεξιά.

Χθες Τετάρτη ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε επίσης τη δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Μπέτσι Ντέβος, 58 ετών, ως υπουργό Παιδείας. «Υπό την ηγεσία της θα μεταρρυθμίσουμε το αμερικανικό σχολικό σύστημα και θα καταργήσουμε τη γραφειοκρατία που αποτελεί εμπόδιο για τα παιδιά μας, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε μια εκπαίδευση και μια επιλογή σχολείων παγκοσμίου επιπέδου σε όλες τις οικογένειες», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος.

Ο διορισμός του Μπεν Κάρσον στο υπουργείο Στέγασης πρόκειται να ανακοινωθεί «προσεχώς», ανέφερε ο ίδιος ο συνταξιούχος αυτός νευροχειρουργός στο Facebook.

Ο Μπεν Κάρσον όπως και η Μπέτσι Ντέβος ανήκουν στη χριστιανική παραδοσιακή και συντηρητική πτέρυγα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρόκειται να περάσει το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών στο γκολφ του στην πολυτελή έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο, στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα. Σε βίντεο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, επωφελείται της εορτής αυτής για να καλέσει τους Αμερικανούς σε ενότητα έπειτα από μια «μακρά και οδυνηρή εκστρατεία».

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Φλόριντα, ο Τραμπ δέχθηκε, για μόλις δεύτερη φορά μετά την εκλογή του, τους υπεύθυνους των υπηρεσιών πληροφοριών για μια διαβαθμισμένη ενημέρωση για τα διεθνή ζητήματα και τα θέματα ασφαλείας, σύμφωνα με την Washington Post.

Η εφημερίδα επισημαίνει πως οι τρεις προκάτοχοί του συχνά ενημερώνονταν καθημερινά για τα θέματα αυτά στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου.

Χαμηλή συχνότητα ενημερώσεων σε ζητήματα διεθνών σχέσεων κι απειλών ασφάλειας έχει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει λάβει δύο ενημερώσεις με απόρρητες πληροφορίες από την εκλογή του στις 8 Νοεμβρίου. Ωστόσο, η συχνότητα των ενημερώσεων αυτών για απόρρητα θέματα κρίνεται χαμηλή, σε σύγκριση με τις ενημερώσεις που είχαν οι προκάτοχοι του στο στάδιο αυτό της μεταβίβασης της εξουσίας, σύμφωνα με τις απόψεις Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται η εφημερίδα “The Washington Post.”

Μία ομάδα αναλυτών σε θέματα πληροφοριών έχει συγκροτηθεί προκειμένου να ενημερώνει καθημερινά τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ αναφορικά με τις διεθνείς εξελίξεις, αλλά και τις απειλές ασφάλειας στο χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την προεδρική εκλογή του.

Από την άλλη μεριά, ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει προβλέψει χρόνο στο πρόγραμμά του, σχεδόν για την καθημερινή ενημέρωσή του, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στη μεταβατική ομάδα διακυβέρνησης του Τραμπ, ήταν προσεκτικοί ως προς τη σημασία των παραπάνω ενημερώσεων, τονίζοντας ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ασχολείται αποφασιστικά με τη συγκρότηση της διακυβέρνησης του, ενώ η ανάληψη καθηκόντων στις “θέσεις-κλειδιά” για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ αποτελεί άμεση προτεραιότητά του.

Αρκετοί είναι αυτοί στην Ουάσιγκτον που χαρακτηρίζουν ως επιπρόσθετη “ένδειξη αδιαφορίας” την περιορισμένη διαθεσιμότητα του Τραμπ για την ενημέρωσή του σε διεθνή ζητήματα και απειλές ασφάλειας, καθώς ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενη εμπειρία διαχείρισης τέτοιων ζητημάτων. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν την “απορριπτική στάση” του Τραμπ έναντι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που λαμβάνει καθημερινά διαβαθμισμένη ενημέρωση ασφάλειας, στο ίδιο επίπεδο με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η διάθεση καθημερινού χρόνου για την παρακολούθηση μιας τέτοιας διαδικασίας θα βοηθήσει τον Τραμπ να διευρύνει την αντίληψή του για τις παγκόσμιες εξελίξεις. “Ο Τραμπ θα πρέπει να εξοικειωθεί με πολλά θέματα,” δηλώνει ο ίδιος αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο Ντέβιν Νουνς, Ρεπουμπλικάνος και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων από την Καλιφόρνια, που προεδρεύει στην αρμόδια επιτροπή του σώματος για τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και είναι μέλος της μεταβατικής ομάδας διακυβέρνησης του Τραμπ, απορρίπτει την κριτική. Ο Νουνς δηλώνει ότι ο Τραμπ δίνει μεγάλη προσοχή στα ζητήματα ασφάλειας, ακόμη κι όταν συναντάται με διεθνείς ηγέτες ή ασχολείται με τη στελέχωση της κυβέρνησής του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER

Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Πρέπει να διαλέξεις μια απάντηση