Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 20:54

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: "Δεν πιστεύω στη λύση"

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: "Δεν πιστεύω στη λύση"

«Δεν με ενδιαφέρει ο διάλογος. Δεν πιστεύω στη λύση», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου, Χρυσόστομος, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία.

«Είναι δουλειά του Προέδρου, εάν θα κάμει συνομιλίες ή όχι. Πάντως, η Εκκλησία είναι κοντά του για να έχει διαπραγματευτική δύναμη να διεκδικήσει τα δίκαια του κυπριακού λαού», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

 Οι συνομιλίες δεν κατέρρευσαν, δηλώνει ο Ι. Καουλίδης. Αντιπαράθεση με βουλευτή του ΔΗΚΟ για την πολυμερή διάσκεψη

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν έχουν καταρρεύσει, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) στο πλαίσιο της συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία με την ευκαιρία της κυπριακής προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) (Νοέμβρης 2016- Μάης 2017)

Ο κ. Κασουλίδης έκανε μια σύντομη ανασκόπηση των γεγονότων στο Μοντ Πελεράν, λέγοντας ότι η θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν επέτρεψε να δοθεί ημερομηνία για το τελευταίο στάδιο, που θα ήταν μια πολυμερής διάσκεψη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και τουλάχιστον των τριών εγγυητριών δυνάμεων ως ενδιαφερόμενα μέρη.

Κατά τη συζήτηση προκλήθηκε αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Κασουλίδη με την εκπρόσωπο Τύπου και βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία δήλωσε ότι η παρουσία μόνο των δύο κοινοτήτων, και όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας, «θα είναι ολέθριο λάθος, που εξυπηρετεί τους διαχρονικούς στόχους της τουρκικής πολιτικής».

Ο Κύπριος υπουργός τόνισε ότι στον τομέα της ασφάλειας και οι δύο πλευρές πρέπει να αισθάνονται εξίσου ασφαλείς. Εξήγησε ότι, εάν συνεχιστεί το μονομερές δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας οι Τουρκοκύπριοι θα νοιώθουν μεν 100% ασφαλείς, αλλά οι Ελληνοκύπριοι θα αισθάνονται 100% ανασφαλείς.

Και οι δύο πλευρές «πρέπει να είναι προετοιμασμένες για συμβιβασμό», πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης και δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά «είναι έτοιμη να δεχτεί ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, στο τέλος του οποίου η Κύπρος θα είναι ένα πλήρως ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος». Νομίζω, είπε, ότι σε αυτό μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να βρούμε μια συμβιβαστική λύση.

Ο ρόλος των εγγυητριών δυνάμεων, είπε, όταν θα βρίσκονται στην πολυμερή διάσκεψη, είναι να συζητήσουν το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να αποφασίσουν για το μέλλον της Συνθήκης που μόνο ένας από αυτούς επιθυμεί τη συνέχισή της.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία προς το παρόν επιμένει στη συνέχιση των εγγυήσεων, η Ελλάδα δήλωσε ότι αποσύρεται, ενώ η Βρετανία δήλωσε πως θα ανταποκριθεί μόνον στα αιτήματα των δύο πλευρών και έπειτα θα εξετάσουν τερματισμό της συμμετοχής τους ως εγγυήτρια δύναμη στο μέλλον.

Σημείωσε ότι για πρώτη φορά οι δύο πλευρές έχουν κάνει τόση πρόοδο και είπε πως «σε ό,τι αφορά τα κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ΕΕ, της οικονομίας και των περιουσιών έχει καλυφθεί το 90% της ύλης».

Όταν ο κ. Κασουλίδης ερωτήθηκε για το ΝΑΤΟ υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση ζήτησε ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, που αποτελεί πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, αλλά λόγω της άρνησης της Τουρκίας αυτό δεν έγινε εφικτό.

Η Άγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε από τα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε, έπειτα από συνομιλίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί και το διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, ότι η 'Αγκυρα θα συνεχίσει να στηρίζει τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Επίσης, τόνισε ότι η 'Αγκυρα «είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει όλα τα απαιτούμενα βήματα για να συνεχιστούν οι συνομιλίες και να επιτευχθεί άμεσα η λύση».

Όπως δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ η Άγκυρα ζητά πενταμερή διάσκεψη δίχως καμία καθυστέρηση και προτού να υπάρξει προετοιμασία των δυο πλευρών σε διάφορα ανοιχτά κεφάλαια (εδαφικό, χάρτες κ.ο.κ.).

Ο Μουσταφά Ακιντζί άσκησε κριτική στην ηγεσία του Νίκου Αναστασιάδη για τα όσα συνέβησαν στην Ελβετία και από την άλλη αναφέρθηκε στη σημασία καθορισμού της ημερομηνίας για την πενταμερή διάσκεψη.

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση Ερντογάν-Τσίπρα. «Θα γίνουν επαφές με την Αγγλία. Πρέπει να προσεγγίσουμε και το δικό τους ενδιαφέρον στο κεφάλαιο της ασφάλειας- εγγυήσεων. Ενδέχεται να υπάρξουν κάποια θέματα πρακτικής υφής. Αυτά θα μείνουν για το 2017. Δίνοντας αρκετό καιρό στο λαό (για τη μελέτη του σχεδίου), στα μέσα του επόμενου έτους θα μπορούσε να διεξαχθεί δημοψήφισμα», είπε.

Την ερχόμενη Δευτέρα ο κ. Ακιντζί θα έχει συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα ο κ. Ακιντζί θα έχει επίσης την Τετάρτη συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ. Τα τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι υπάρχει έντονη διπλωματική κινητικότητα, μετά το Μοντ Πελεράν, και το Δεκέμβριο αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ανώτατος αξιωματούχος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Καθημερινή» τουρκικές πηγές ανέφεραν ότι στην νέα περίοδο, ο απώτερος στόχος της Άγκυρας είναι η άμεση σύγκληση της πενταμερούς διάσκεψης. Η Άγκυρα προσεγγίζει αυτή την διάσκεψη από την σκοπιά μιας συνολικής διαδικασίας «πάρε-δώσε» στο Κυπριακό, είπαν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η τουρκική πλευρά προτείνει την διευθέτηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων και κεφαλαίων σε συνάντηση εκτός Κύπρου σε δυο διαφορετικά «τραπέζια». Στο ένα, οι δυο ηγεσίες θα διευθετήσουν όλα τα εναπομείναντα ανοιχτά κεφάλαια. Στο άλλο τραπέζι και οι εγγυήτριες δυνάμεις θα συζητήσουν το ζήτημα της ασφάλειας.

Εφόσον υπάρξει ανάγκη, θα γίνει μια διαδικασία «πάρε-δώσε» ανάμεσα σε αυτά τα δυο «τραπέζια».

Τουρκοκύπριοι διαφωνούν με τη δήλωση συμβούλου του Ερντογάν για προσάρτηση τωνμ κατεχομένων στην Τουρκία

Μεγάλο τμήμα της τουρκοκυπριακής κοινής γνώμης διαφωνεί με την προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, με εκπροσώπους τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων να επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να τεθεί ζήτημα της προσάρτησης ή εναλλακτικού σχεδίου, τη στιγμή που συνεχίζονται οι συνομιλίες.

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο ο σύμβουλος του Ερντογάν για θέματα οικονομίας, Γιγιέτ Μπουλούτ, ο οποίος, μιλώντας στο ενημερωτικό κανάλι A Haber, ισχυρίστηκε ότι «η επανένωση και παράδοση της Κύπρου στην ΕΕ σηματοδοτεί τη δολοφονία της σύνθεσης Τουρκισμού-Ισλάμ» και ότι: «σε περίπτωση που η 'Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου' (ΤΔΒΚ) δεν επιθυμεί να συνεχίσει την πορεία της (με το υφιστάμενο καθεστώς), τότε θα μετατραπεί σε επαρχία της Τουρκίας και θα συνεχίσει με αυτό τον τρόπο την πορεία της».

Αναφερόμενος στην επίμαχη δήλωση του συμβούλου του Ερντογάν ο πρώην ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια τοποθέτηση ενός ατόμου, το οποίο δεν γνωρίζει την κυπριακή πραγματικότητα».

Ο τέως διαπραγματευτής και τώρα αρχηγός του εξωκοινοβουλευτικού Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Όζερσαϊ, δήλωσε: «Από τη δική μου σκοπιά και οπτική γωνία του κόμματός μου δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να ενταχθούν στο ελληνοκυπριακό κράτος. Επίσης, η προσάρτηση στην Τουρκία δεν αποτελεί ούτε επιλογή, ούτε και λύση για εμάς. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο».

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιος για θέματα Κύπρου, Τουγρούλ Τουρκές, προειδοποίησε ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό οδεύουν προς ένα σημείο στο οποίο θα διαπιστώσουν ότι «συμφωνούν ότι διαφωνούν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER