Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016 22:04

Η μείωση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας απασχολεί και την αυτοκινητοβιομηχανία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η μείωση του κόστους της εφοδιαστικής αλυσίδας απασχολεί και την αυτοκινητοβιομηχανία

Ένας από τους πιο δύσκολους τομείς στη δραστηριότητα κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας είναι η εφοδιαστική αλυσίδα. Για την προμήθεια των πρώτων υλών, την αποθήκευση τους, την διαχείριση των προϊόντων, την μεταφορά των μοντέλων και την αποθήκευση των ανταλλακτικών σε όλο τον κόσμο, εργάζονται ειδικευμένοι υπάλληλοι οι οποίοι φροντίζουν κάθε λεπτομέρεια.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες στη προσπάθεια τους να μειώσουν το κόστος όλων αυτών των ενεργειών και να περιορίσουν τις εκπομπές C02, υιοθετούν τεχνολογίες logistics του μέλλοντος, οι οποίες περιλαμβάνουν γυαλιά δεδομένων, ηλεκτρικά φορτηγά καθώς και άλλες νέες, καινοτόμες τεχνολογίες.

Το BMW Group, φροντίζει καθημερινά, να παραδίδονται στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, συνολικά 30 εκατομμύρια εξαρτήματα. Επίσης, διαχειρίζεται την παραγωγή περίπου 9.000 νέα οχημάτων που παράγονται στις 31 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Το γερμανικό γκρουπ, δημιούργησε τον πρώτο στόλο αυτόνομων ρομπότ μεταφοράς. Σε πρώτη φάση, ένας στόλος δέκα αυτοοδηγούμενων ρομπότ με την ονομασία Smart Transport Robots (STR) μεταφέρει εξαρτήματα από το τμήμα logistics στο εργοστάσιο του Βάκερσντορφ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρομπότ μεταφοράς δεν χρειάζεται επιδαπέδιους μεταλλικούς ‘οδηγούς’ για πλοήγηση, αλλά κινείται ελεύθερα μέσα στην αίθουσα logistics, μέσω της ισχύος που προσφέρουν οι μεταχειρισμένες μπαταρίες από τα BMW i3. Μπορεί να μεταφέρει εμπορευματοκιβώτια βάρους έως 500 κιλών. Το STR μετρά την απόσταση μέχρι τους ασύρματους πομπούς για να υπολογίσει την ακριβή θέση και διαδρομή. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες για να αναγνωρίζει και να αντιδρά σε κρίσιμες καταστάσεις, μπορεί να μοιράζεται την πορεία του με άτομα και άλλα οχήματα.

Ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο είναι τα γυαλιά δεδομένων επαυξημένης πραγματικότητας ( AR ) για την υποστήριξη του προσωπικού logistics. Τα AR υποστηρίζουν δείχνουν στο άτομο που ταξινομεί τα εξαρτήματα πού θα βρει το κατάλληλο τεμάχιο και πού θα το τοποθετήσει. Επίσης, το εξάρτημα που προορίζεται για ταξινόμηση καταγράφεται οπτικά από τα γυαλιά δεδομένων και υποβάλλεται σε έναν οπτικό έλεγχο ποιότητας. Παράλληλα, οι πληροφορίες της φωτογραφίας συγκρίνονται από άλλο τμήμα με μία προηγούμενη βάση δεδομένων. Μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, το σύστημα δίνει αναφορά για την αρτιότητα του εξαρτήματος. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης (AI), τα γυαλιά δεδομένων μπορούν να αναγνωρίζουν διαφορετικά είδη ελαττωμάτων.

Στη προσπάθεια να μειωθούν οι εκπομπές CO2, χρησιμοποιούνται ηλεκτρικά φορτηγά μηδενικών ρύπων σε μεταφορές μικρών αποστάσεων. Ηλεκτρικά φορτηγά ήδη κινούνται στους δρόμους του Μονάχου και της Λειψίας, εκτελώντας τοπικές παραδόσεις. Πρώτος στόχος είναι η γνώση διαφορετικών τεχνολογιών κίνησης και η απόκτηση εμπειρίας. Μακροπρόθεσμα, το BMW Group θα προσπαθήσει να μειώσει το κόστος της χρήσης εναλλακτικών τεχνολογιών κίνησης. Ανάλογες ενέργειες κάνουν και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες σε όλο τον κόσμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER