Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2016 22:07

Συλλυπητήριά Πούτιν για τον θάνατο του Φ. Κάστρο

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

O πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο σήμερα προκειμένου να εκφράσει τα συλλυπητήριά του μετά τον θάνατο του Φιδέλ Κάστρο, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Την 26η Νοεμβρίου του 2016, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τηλεφώνησε στον πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου και του Υπουργικού Συμβουλίου της Κούβας Ραούλ Κάστρο, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του εκ μέρους των Ρώσων πολιτών και του ιδίου μετά τον θάνατο του ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης Φιδέλ Κάστρο» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους περιέγραψε τον εκλιπόντα ηγέτη ως μια «σημαντική πολιτική φυσιογνωμία, έναν πατριώτη» και εξήρε την συμβολή του στην φιλία και τη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Κούβας και της Ρωσίας.

«Ο Ραούλ Κάστρο ευχαρίστησε τον Ρώσο ηγέτη για τα λόγια συμπαράστασης και επιβεβαίωσε την πορεία προς μια ολοκληρωμένη συνεργασία με την Ρωσία» συμπληρώνεται.

"Τα επιτεύγματα του Φιδέλ Κάστρο αντισταθμίζονται από την συστηματική καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών", επισημαίνει η Διεθνής Αμνηστία

H Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε σήμερα «τη συστηματική καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών» που διαπράχθηκε καθ’ όλη την διακυβέρνηση του Φιδέλ Κάστρο, ο οποίος απεβίωσε χθες το βράδυ σε ηλικία 90 ετών.

«Τα επιτεύγματα του Φιδέλ Κάστρο, που επέτρεψε την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες σε εκατομμύρια Κουβανούς, αντισταθμίζονται από τη συστηματική καταστολή των θεμελιωδών ελευθεριών καθ΄όλη την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία» επισήμανε η ΜΚΟ σε ένα δελτίο Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι «εκατοντάδες» αντιφρονούντες εκτελέστηκαν μετά την επανάσταση του 1959.

Η Αμνηστία χαιρετίζει εντούτοις τη «σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και στέγασης» όπως επίσης μια «πρωτόγνωρη διάθεση» για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού μετά την άνοδο στην εξουσία του "πατέρα της κουβανικής επανάστασης".

«Εντούτοις παρά αυτές τις επιτυχίες στο κοινωνικό πλάνο, τα 49 έτη της διακυβέρνησης του Φιδέλ Κάστρο χαρακτηρίστηκαν από μια βίαιη καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης» έγραψε η Έρικα Γκεβάρα Ρόσας, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική.

«Η ισχύουσα κατάσταση στο ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης στην Κούβα, όπου ακτιβιστές συνεχίζουν να συλλαμβάνονται ή να πέφτουν θύματα παρενόχλησης για τις θέσεις που υιοθετούν κατά της κυβέρνησης, είναι η πλέον σκοτεινή κληρονομιά του Φιδέλ Κάστρο» προστίθεται.

Η μη κυβερνητική οργάνωση υπογραμμίζει ότι κατέγραψε, κατά τη διάρκεια των χρόνων, εκατοντάδες περιπτώσεις «κρατουμένων συνείδησης», που τέθηκαν υπό κράτηση διότι άσκησαν «με ειρηνικό τρόπο» το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

«Το ζήτημα είναι τώρα να μάθουμε πώς θα μοιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα του αύριο. Εξαρτώνται πολλές ζωές από αυτό» συμπεραίνει η Ρόζας.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας χαιρετίζει την προσωπικότητα του Φιδέλ Κάστρο, διαδηλώτες υπέρ και κατά του εκλιπόντος ηγέτη στους δρόμους της Μαδρίτης

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος ΣΤ΄ χαιρέτισε σήμερα «μια φυσιογνωμία αναμφίβολης ιστορικής σημασίας», εκείνη του Φιδέλ Κάστρο, την ώρα που διαδηλωτές υπέρ και κατά του εκλιπόντος ηγέτη συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, Μαδρίτης.

«Ο Φιδέλ Κάστρο υπήρξε μια φυσιογνωμία αναμφίβολης ιστορικής σημασίας» έγραψε ο Ισπανός βασιλιάς.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θέλω… να υπενθυμίσω τους δεσμούς το με την (βασιλική) οικογένεια της Ισπανίας» συμπλήρωσε σε ένα τηλεγράφημα που απέστειλε προς τον πρόεδρο της Κούβας Ραούλ Κάστρο, όπου διατύπωνε τα συλλυπητήριά του.

Ο πατέρας των Φιδέλ και Ραούλ Κάστρο γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό στη βόρεια Ισπανία.

«Για μία ακόμη φορά το γεγονός της πολύ στενής σχέσης μεταξύ της Κούβας και της Ισπανίας εξηγεί το ότι κάθε τι που αγγίζει την Κούβα το αισθανόμαστε πολύ έντονα» έγραψε ο βασιλιάς.

Την ίδια ώρα, στη Μαδρίτη, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να απομακρυνθούν τα πλήθη των επικριτών και υποστηρικτών του Φιδέλ Κάστρο που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από την πρεσβεία της Κούβας.

Περίπου 10 διαδηλωτές φώναζαν «ο τύραννος πέθανε», ενώ οι περισσότεροι, περισσότεροι από 100 στον αριθμό, φώναζαν το σύνθημα «ζήτω η επανάσταση».

Οι πολέμιοι του εκλιπόντος ηγέτη τσούγκριζαν ποτήρια με κρασί για να «εορτάσουν» τον θάνατό του. Επιφωνήματα αποδοκιμασίας ήχησαν εναντίον τους από τους περίπου 150 Ισπανούς και Κουβανούς διαδηλωτές, εκ των οποίων πολλοί ήταν στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας.

Εκ μέρους της πλατφόρμας "Cuba Democracia Ya", ο Ριγκομπέρτο Καρθελέρ Ιμπάρα κατηγόρησε τον Κάστρο ότι «έκλεψε την επανάσταση» της Κούβας για να επιβάλει μια «κληρονομική μοναρχία».

«Όλοι εκείνοι που δεν συμμερίζονταν την ιδεολογία του ή δεν τον χειροκροτούσαν τιμωρούνταν ή οδηγούνταν στην φυλακή» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτός ο 53χρονος Κουβανός, που εξήγησε ότι «απελάθηκε» από την Κούβα το 1993, αφού πέρασε στην φυλακή ενάμιση χρόνο ως «πολιτικός κρατούμενος».

Ωστόσο περισσότεροι από 150 διαδηλωτές φώναζαν όλοι μαζί:

«Ζήτω η Κούβα, ο Φιδέλ και ο Τσε (Γκεβάρα)».

«Ο Φιδέλ μας έδωσε την πραγματική ανεξαρτησία και μας τα προσέφερε όλα: την υγεία, την εκπαίδευση» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίς Περέθ, πρόεδρος μιας κουβανικής οργάνωσης στη Μαδρίτη.

Εκτός του βασιλιά Φιλίππου, ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης Μαριάνο Ραχόι περιέγραψε τον πατέρα της κουβανικής επανάστασης ως «μια φυσιογνωμία ιστορικών διαστάσεων» σε ένα συλλυπητήριο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER

Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Ποιός ευθύνεται περισσότερο για το πρόβλημα με τα πυρηνελαιουργεία στη Μεσσηνία;
Πρέπει να διαλέξεις μια απάντηση