Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016 11:28

"Ασχημο νέο για την Λεπέν" η νίκη του Φιγιόν

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Ασχημο νέο για την Λεπέν" η νίκη του Φιγιόν

Πολλοί ήταν αυτοί που δεν πρόβλεψαν την ως «εκ θαύματος» υπερίσχυση του Φρανσουά Φιγιόν.

Πέρα από τον Αλέν Ζιπέ που αιφνιδιάστηκε, ενώ για εβδομάδες εθεωρείτο φαβορί, η νίκη Φιγιόν αιφνιδίασε και βρήκε απροετοίμαστο και το Εθνικό Μέτωπο, στα χωράφια του οποίου ο Φρανσουά Φιγιόν δείχνει ικανός να ρίξει τους φράκτες.

«'Ασχημο νέο» για την Μαρίν Λεπέν, αναγνωρίζουν πολλοί.

Ηδη πριν από τον δεύτερο γύρο ο Φρανσουά Φιγιόν προσέλκυσε προσωπικότητες της ακροδεξιάς καθώς και στελέχη ακροδεξιών μικροομάδων που του εξέφρασαν τη στήριξή τους. Είναι σίγουρο ότι με έναν Αλέν Ζιπέ η Μαρίν Λεπέν μπορούσε να νοιώθει περισσότερο ασφαλής μη διατρέχοντας τον κίνδυνο διαρροής των εκλογέων της.

Σήμερα όμως έχει πέσει συναγερμός στο Εθνικό Μέτωπο. Η επίθεση κατά του νέου δυνατού άνδρα της δεξιάς, μεθοδεύεται στο οικονομικό πεδίο και ιδιαίτερα στον κοινωνικό τομέα και την Ευρώπη.

«Είναι το χειρότερο πρόγραμμα κοινωνικής διάλυσης που υπήρξε ποτέ», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, προσθέτοντας ότι «είναι και το χειρότερο φιλοευρωπαϊκό πρόγραμμα. Ποτέ άλλοτε ένας υποψήφιος δεν πήγε τόσο μακριά σε υποταγή στις υπερ-φιλελεύθερες απαιτήσεις της ΕΕ».

Η ανησυχία έχει ανέβει ιδιαίτερα στα «παραδοσιακά εδάφη» της ακροδεξιάς όπως νότιο-ανατολικά στην εκλογική περιφέρεια γύρω από τη Μασσαλία (Paca), όπου διαφεντεύει η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν. Η περιοχή Paca θεωρείται επίσης «παραδοσιακή» και για τον Σαρκοζί.

Από τον πρώτο γύρο ο Φρανσουά Φιγιόν αποδείχθηκε ο ακατάλυτος « Pac-mac » που καταβρόχθισε την πλειοψηφία των ψήφων, αφήνοντας ψίχουλα για τον Ζιπέ, πού ήταν μεν αναμενόμενο, αλλά κυρίως εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση τον Σαρκοζί.

Με τουϊτ αμέσως μετά τη νίκη η Μαριόν θέτει το ερώτημα : Ο Φρανσουά Φιγιόν κατά του λαού, χθες, σήμερα και αύριο;».

Με προηγούμενες δηλώσεις της, προαισθανόμενη τον κίνδυνο μιας νίκης Φιγιόν, δεν είχε διστάσει να τον κατηγορήσει για «εκλογική απάτη» σχετικά με τις θέσεις του για θέματα όπως εθνική ταυτότητα και κυριαρχία ή για τις μεταρρυθμίσεις που υποσχόταν.

«Θα πρέπει να αποδομήσουμε αυτήν την πολιτική μανούβρα, πράγμα που θα προσθέσει μια επιπλέον πολυπλοκότητα για μας» δήλωσε η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Και ο αντιπρόεδρος του κόμματος ο Φλοριάν Φιλιπό αντέδρασε με τουϊτ δηλώνοντας ότι « ο αληθινός Φιγιόν σημαίνει επιστροφή στο 19ο αιώνα, ενόσω συνεχίζεται το χάος με το μεταναστευτικό, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την απάτη κ.α».

Πώς «βλέπει» ο γαλλικός Tύπος τη νίκη του Φρανσουά Φιγιόν

Την ονομάζουν ήδη «droite pride» (περήφανη νίκη της Δεξιάς) την εκπληκτική νίκη του Φρανσουά Φιγιόν, που για δεύτερη φορά χθες μετακίνησε στις κάλπες πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εκλογείς. Το κύμα της δυναμικής του πρώτου γύρου, διατήρησε όλη του την ένταση στο δεύτερο γύρο, εκτοπίζοντας δραματικά τον Αλέν Ζιπέ, που συγκέντρωσε μόλις το 33,5% των ψήφων έναντι 66,5% του Φιγιόν.

«Στόχος το Ελιζέ» τιτλοφορεί η Figaro, ενοώντας το προεδρικό μέγαρο. Εχει στο πρωτοσέλιδό της έναν Φιγιόν θριαμβευτή με τα χέρια ψηλά και πράγμα σπάνιο...ελαφρά χαμογελαστό.

«Ολο δεξιά» υπογραμμίζει η Le Parisien με τον νικητή Φιγιόν να έχει το χέρι στην καρδιά.

«Η λεπίδα της ουσίας» λέει η «La Croix» καλώντας με το στο κύριο άρθρο της για «Συσπείρωση».

«Η ρήξη Φιγιόν» τονίζει η «Opinion», ενώ στο πρωτοσέλιδο της «Liberation» όπου κυριαρχεί η φιγούρα του Φιντέλ Κάστρο η είδηση της νίκης δίνεται με τον τίτλο : «Φρανσουά Φιγιόν λίντερ Μάξιμο».

Με την εκλογή Φιγιόν, τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των Γάλλων που ψήφισαν, έδειξαν ξεκάθαρα την προτίμησή τους για ένα «ριζοσπαστικά φιλελεύθερο πρόγραμμα» όπως ο ίδιος ο Φρανσουά Φιγιόν το παρουσίασε στην τελευταία τηλεμαχία.

Ενα πρόγραμμα που φέρνει ένα είδος ρήξης με την κλασική γαλλική δεξιά.

«Με την απόρριψη τον Αλέν Ζιπέ η γαλλική δεξιά σηματοδοτεί με λαμπρότητα τη θέλησή της να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας συντηρητικής επανάστασης αλά γαλλικά, που να ανταγωνισθεί την εθνική επανάσταση που ετοιμάζει το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο» υπογραμμίζει η Λιμπερασιόν. «Με μια εκστρατεία συνεκτική, επίμονη και ασυμβίβαστη, ο Φρανσουά Φιγιόν καταγράφει μια ιστορική στροφή» προσθέτει στο κύριο άρθρο που τιτλοφορεί άλλωστε «Στροφή».

Μετά τα τέσσερα και πλέον εκατομμύρια των εκλογέων της δεξιάς και του κέντρου, που κατάφερε να πείσει ο Φρανσουά Φιγιόν, θα έχει τον ερχόμενο Μάϊο να πείσει τα πάνω από 40 εκατομμύρια που αποτελούν το εκλογικό σώμα των Γάλλων. Ετσι ένα νέο δύσκολο κεφάλαιο δουλειάς για τον Φρανσουά Φιγιόν, μόλις τώρα αρχίζει.

«Ο νέος δυνατός άνδρας της δεξιάς θα πρέπει πρώτα απ΄όλα να αναδιοργανώσει το κόμμα, που είναι δικτυωμένο από τους πιστούς του Σαρκοζί» υπογραμμίζει η «Le Monde». «Θα πρέπει να διαπραγματευθεί με τους κεντρώους και να προχωρήσει στην οργάνωση της νέας εκστρατείας όχι μόνο για την προεδρική του Μαΐου αλλά και για τις βουλευτικές που θα ακολουθήσουν στις 11 και18 Ιουνίου 2017, ορίζοντας τους εκπροσώπους στις εκλογικές περιφέρειες».

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του, επανειλημμένα ο Φρανσουά Φιγιόν είχε δηλώσει ότι αμέσως μετά την προκριματική και μήνες πριν τον Μάϊο, θα παρουσιάσει τους μελλοντικούς βασικούς συνεργάτες με τους οποίους σκοπεύει να κυβερνήσει τη χώρα εφ' όσον εκλεγεί.

Αναμένεται επομένως ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα είδος «σκιώδους κυβέρνησης», με τα βασικά άτομα και εν δυνάμει μελλοντικούς υπουργούς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER