Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 19:55

Ιμπραήμ Τιάου: «Η νέα βιομηχανική επανάσταση χρειάζεται τριπλάσια ταχύτητα»

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ιμπραήμ Τιάου: «Η νέα βιομηχανική επανάσταση χρειάζεται τριπλάσια ταχύτητα»

«Χρειαζόμαστε μία νέα βιομηχανική επανάσταση, η οποία θα συμβεί σε τριπλάσια ταχύτητα από την προηγούμενη.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν γίνει μεταστροφή στην κυκλική οικονομία, τόνισε ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών -United Nations Environment Programme- (UNEP) Ιμπραήμ Τιάου, στο συνέδριο του Economist για την βιώσιμη ανάπτυξη στην νοτιοανατολική Ευρώπη και την περιοχή της Μεσόγειου, με τίτλο «Adapt or Die».

Ο Ιμπραήμ Τιάου επεσήμανε ότι, σύμφωνα με έρευνες, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να διατηρηθεί η παγκόσμια ανάπτυξη στο 3%, απαιτείται δεκαπλασιασμός του ΑΕΠ για κάθε μονάδα άνθρακα που εκλύεται. «Χρειάζεται να μεγιστοποιήσουμε την αξία των προϊόντων μας, και των πρώτων υλών μας κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους, μέσω της επαναχρησιμοποίησης, βελτιώνοντας την απόδοσή τους στην πορεία», είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το κόστος 40 εκατ. τόνων απορριμμάτων ηλεκτρονικών συσκευών ανέρχεται σε 20 δισ. δολάρια.

Ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του UNEP έκανε λόγο για την ανάγκη θέσπισης νέων πολιτικών προς την κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας και την έμφαση που πρέπει να δοθεί στις συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες, προκειμένου να ωφεληθεί τόσο το περιβάλλον, όσο και η οικονομία.

Σύμφωνα πάντοτε με τον Ιμπραήμ Τιάου, όσον αφορά τις επενδύσεις στην ενεργειακή απόδοτικότητα, αυτές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 18 τρισ. τα επόμενα 20 χρόνια, ενώ ήδη 400 θεσμικοί και 2.000 ιδιώτες επενδυτές σε 43 χώρες, έχουν δεσμευθεί να εκποιήσουν περισσότερα από 2 τρισ. από τις εταιρίες ορυκτών καυσίμων, την στιγμή που μόνο πέρυσι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ ανήλθαν σε 300 δισ., το ένα τρίτο εκ των οποίων στην Κίνα, ενώ τεράστια είναι τα περιθώρια επενδύσεων στον κτιριακό τομέα σε σχέση με την ενεργειακή εξοικονόμηση.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Club of Rome Γκραεμ Μάξτον, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως το σημαντικότερο παγκόσμιο πρόβλημα προσθέτοντας ότι η ανθρωπότητα ζει πολύ πάνω από τις δυνατότητές της. Επεσήμανε επίσης, το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών του πλανήτη, ενώ όπως είπε στις ημέρες μας παρατηρούνται οι μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες από την αρχή του αιώνα. Σύμφωνα με τον Γκραεμ Μάξτον, απαιτείται πολιτική απόφαση η οποία θα καταστήσει δικαιότερη την κατανομή της εργασίας, του πλούτου και του εισοδήματος.

Ο Βόλφγκανγκ Φένγκλερ, από την Παγκόσμια Τράπεζα, επεσήμανε ότι παρατηρείται σημαντική πρόοδος σε σχέση με την εξάλειψη της φτώχειας στον πλανήτη, επισημαίνοντας τις αυξανόμενες ανάγκες από την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, η οποία οφείλεται στην άνοδο του προσδόκιμου ζωής των κατοίκων και όχι τόσο στην αύξηση των γεννήσεων.

«Μία καινούρια δύναμη γεννιέται σε σχέση με τις αποφάσεις που λαμβάνονται ή δε λαμβάνονται και έχει να κάνει με ανθρώπους και φορείς που προχωρούν σε λύσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, τονίζοντας την δυναμική της κοινωνίας των πολιτών, από όπου όπως είπε, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, εξοικονομείται ενέργεια, παράγεται πλούτος. Αναφέρθηκε στις δράσεις της Greenpeace για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, αλλά και την προώθηση της βιώσιμης κτηνοτροφίας. «Το ερώτημα δεν πρέπει να είναι προσαρμοζόμαστε ή πεθαίνουμε, αλλά αλλάζουμε ή πεθαίνουμε, και οι δυνάμεις μέσα από την κοινωνία των πολιτών μπορεί να κάνει τη διαφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απ΄ την πλευρά του ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας, εστίασε σε μία διαφορετική οπτική ως προς το χρέος της χώρας και πως αυτό μπορεί να μετατραπεί σε έναν «μοχλό» βιώσιμης ανάπτυξης και εξόδου από την κρίση. «Προτείνουμε μια γενναία ελάφρυνση χρέους στη βάση μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει μέτρα για την

α) την προστασία της φύσης,

β) την ανάπτυξη μιας ζωντανής οικονομίας και

γ) την τόνωση των δημοσίων εσόδων με ταυτόχρονη καταπολέμηση του περιβαλλοντικού εγκλήματος και προώθηση της περιβαλλοντικής αριστείας.

Η πρόταση χτίζει πάνω στα συγκριτικά πλεονεκτήματα, τον φυσικό πλούτο της Ελλάδας που είναι και πλούτος της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, επεσήμανε ότι «εάν η Ευρώπη δεν υποστηρίξει τις παγκόσμιες αποφάσεις σε σχέση με την κλιματική αλλαγή και την ατζέντα για το 2030, κινδυνεύει να χάσει την ηγετική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη», τονίζοντας την ανάγκη μεγαλύτερη εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος αποτυχίας.

Σημειώνεται τέλος, ότι η υιοθέτηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης - Sustainable Development Goals (SDGs) και των 169 υποστόχων (targets) τους από τους αρχηγούς κρατών του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο του 2015, αποτελεί ένα ορόσημο για την διεθνή κοινότητα. Για πρώτη φορά στην ιστορία τίθενται «οικουμενικοί» στόχοι για την αντιμετώπιση των συνδεόμενων προβλημάτων της εξάλειψης της φτώχειας και της βιώσιμης ανάπτυξης, τους οποίους καλούνται να υλοποιήσουν όλες οι χώρες από κοινού, ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER