Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 21:58

Βαϊόλα Ντέσμοντ: η πρώτη Καναδέζα που θα εικονίζεται σε χαρτονόμισμα της χώρας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Βαϊόλα Ντέσμοντ: η πρώτη Καναδέζα που θα εικονίζεται σε χαρτονόμισμα της χώρας

Η Βαϊόλα Ντέσμοντ, η μαύρη επιχειρηματίας που αμφισβήτησε τον φυλετικό διαχωρισμό στον Καναδά το 1946 θα είναι η πρώτη Καναδή γυναίκα που θα κοσμεί ένα χαρτονόμισμα στην χώρα, όντας το νέο «πρόσωπο» των 10 δολαρίων Καναδά.

Η Ντέσμοντ αρνήθηκε να φύγει από συγκεκριμένες θέσεις που προορίζονταν μόνο για λευκούς στον κινηματογράφο Roseland στην περιοχή της επαρχίας της Νέας Σκωτίας , περίπου μια δεκαετία πριν την άρνηση της Ρόζα Παρκ να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιδρώντας στην πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ. Για αυτή της την ενέργεια η Ντέσμοντ καταδικάστηκε με πρόστιμο και με φυλάκιση.

«Η Βαϊόλα είναι η πηγή έμπνευσης μας σήμερα …καθώς ενέπνευσε ανθρώπους πριν από χρόνια», τόνισε η αδερφή της Γουάντα Ρόμπσον. «Είμαι τόσο περήφανη, σχεδόν δακρύζω».

Η επιλογή της Ντέσμοντ για ένα χαρτονόμισμα ευρείας χρήσης και τακτικής κυκλοφορίας θα φέρει στο προσκήνιο το ρόλο των μαύρων στην ιστορία του Καναδά, σύμφωνα με τον ιστορικό Μπάριγκτον Γουόκερ από το Πανεπιστήμιο της Βασίλισσας.

Το πρόσωπο της Ντέσμοντ θα αντικαταστήσει εκείνο του Τζον Α. Μακντόναλντ, του πρώτου πρωθυπουργού του Καναδά (που θα κοσμεί πλέον χαρτονόμισμα μεγαλύτερης αξίας), με την κυκλοφορία των νέων χαρτομισμάτων στα τέλη του 2018.

Η Ντέσμοντ που πέθανε το 1965 επιλέχθηκε από χιλιάδες αιτήσεις που κατατέθηκαν κατά την ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων υποψηφίων προσώπων που ξεκίνησαν νωρίτερα αυτό το χρόνο. Η σύντομη λίστα περιλάμβανε κοινωνικούς ακτιβιστές, έναν μηχανικό, έναν ποιητή και έναν αθλητή.

Η απεικόνιση μιας γυναίκας σε ένα χαρτονόμισμα ήταν ένα από τα τελευταία βήματα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό, έναν χρόνο μετά την εκλογή της για την προώθηση της ισότητας των φύλων, μιας από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Τριντό.

Ενώ η Βασίλισσα της Αγγλίας εμφανίζεται στα περισσότερα καναδέζικα νομίσματα, η Ντέσμοντ είναι η πρώτη Καναδέζα που το πρόσωπο της κοσμεί ένα χαρτονόμισμα τακτικής κυκλοφορίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτό το χρόνο ότι η Χάριετ Τάμπμαν, η Αφροαμερικανή αγωνίστρια για την κατάργηση της δουλείας θα εικονίζεται στο χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER