Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016 19:53

Η Τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε στο Κοινοβούλιο την πρότασή της για αλλαγή του Συντάγματος

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε στο Κοινοβούλιο την πρότασή της για αλλαγή του Συντάγματος

 

Το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας κατέθεσε σήμερα στην Εθνοσυνέλευση την πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία προβλέπει την σημαντική ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πέντε μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου με στόχο την ανατροπή του.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την μεταβίβαση της εκτελεστικής εξουσίας από τον πρωθυπουργό στον πρόεδρο της χώρας και θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στον Ερντογάν, που εξελέγη επικεφαλής του τουρκικού κράτους το 2014 έπειτα από τρεις θητείες στον πρωθυπουργικό θώκο (2003-2014), να παραμείνει στην εξουσία έως το 2029.

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο επικεφαλής του Κράτους. Η εκτελεστική εξουσία υπάγεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας» επισημαίνεται στο νομοσχέδιο που απαρτίζεται από 21 άρθρα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η ιδέα της ενίσχυσης των εξουσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκαλεί ανησυχία των αντιπάλων του που τον κατηγορούν για αυταρχική διακυβέρνηση, ιδίως μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και το κύμα εκκαθαρίσεων που ακολούθησε.

Ωστόσο οι κυβερνώντες διαβεβαιώνουν ότι ένα τέτοιο σύστημα είναι απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του Κράτους, σε μια χρονική συγκυρία όπου η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με μια ασταθή κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας, μια οικονομική επιβράδυνση κι έχει ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

Το προεδρικό σύστημα θα επέτρεπε «να βάλουμε ένα τέλος στην σύγχυση» σχετικά με τον καταμερισμό των εξουσιών μεταξύ των επικεφαλής της κυβέρνησης και του Κράτους, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Θα υπάρχουν μονάχα ισχυρές ηγεσίες τώρα» τόνισε ο Γιλντιρίμ.

«Η Εθνοσυνέλευση… θα ενισχυθεί, ενώ η προεδρία, που θα αναλάβει την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, θα αναδιαρθρωθεί για να τερματιστούν οι διαμάχες μεταξύ των κομμάτων».

Εφόσον η αναθεώρηση εγκριθεί, ο πρόεδρος θα διορίζει και θα απομακρύνει από τις θέσεις τους τους υπουργούς, θα υπάρχει ένας ή περισσότεροι αντιπρόεδροι της χώρας και θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα.

Η πρόταση πρέπει να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 330 εκ των 550 βουλευτών προκειμένου να τεθεί σε δημοψήφισμα. Το κυβερνών κόμμα AKP και το εθνικιστικό κόμμα MHP, που υποστηρίζουν το κείμενο, συγκεντρώνουν συνολικά 335 έδρες.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι το κείμενο αυτό θα εγκριθεί (από την Εθνοσυνέλευση) με ευρεία πλειοψηφία και θα τεθεί ενώπιον του λαού» επισήμανε ο βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με τον Μεχμέτ Παρσάκ από το MHP μετά την κατάθεση των προτάσεων.

«Αυτό το κείμενο… αναθέτει στους πολίτες την αποστολή να ενισχύσουν την ηγεσία τους μετά την 15η Ιουλίου» υπογράμμισε ο Γκιουλ, αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τζανικλί ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί από τον Μάρτιο.

«Θεού θέλοντος, θα είναι η απαρχή μια νέας εποχής» για την Τουρκία δήλωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια ομιλία στην Κωνσταντινούπολη, πριν από την κατάθεση του κειμένου στην Εθνοσυνέλευση.

Το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης προβλέπει την ταυτόχρονη διεξαγωγή, τον Νοέμβριο του 2019, βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, ενώ ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί σε 600, καθώς κάθε κόμμα θα έχει «αναπληρωματικούς βουλευτές» στην θέση εκείνων που δεν θα μπορούν πλέον να συμμετέχουν στις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης.

Ο πρόεδρος της χώρας θα εκλέγεται για μια θητεία 5 ετών, που θα μπορεί να ανανεώσει μία φορά.

Δεν έχει ωστόσο καταστεί γνωστό εάν ο ανώτερος αριθμός θητειών θα ξεκινήσει να αθροίζεται από το 2019. Σε αυτήν την περίπτωση, ο Ερντογάν θα μπορούσε ενδεχομένως να παραμείνει στον προεδρικό θώκο έως το 2029.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, στην γνώση του οποίου περιήλθαν οι προτάσεις, σε μια άνευ προηγουμένου κίνηση, ο πρόεδρος θα μπορεί να διατηρήσει τους δεσμούς του με ένα πολιτικό κόμμα, κάτι που σημαίνει πως ο Ερντογάν θα μπορούσε να επανεκλεγεί στην ηγεσία του AKP, το οποίο ίδρυσε.

Το σχέδιο προβλέπει την ποινική ευθύνη του προέδρου, που προηγουμένως είχε ασυλία για πάσα κατηγορία εκτός της προδοσίας. Επιπλέον προβλέπει τη μείωση του αριθμού των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε 15 από 17 και την κατάργηση των στρατοδικείων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER