Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016 12:09

"Πάγωσε" το Βερολίνο μετά την επίθεση

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Πάγωσε" το Βερολίνο μετά την επίθεση

Πάγωσε το Βερολίνο από χτες το βράδυ μετά την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Μπράιτσαϊντ (Breitscheidplatz), η οποία βρίσκεται κοντά στην Εκκλησία της Μνήμης (Gedächtniskirche), ενώ το ΑΠΕ-ΜΠΕ βρέθηκε από τις πρώτες ώρες στον τόπο της επίθεσης στη γερμανική γερμανική πρωτεύουσα.

Η καρδιά του δυτικού Βερολίνου παραμένει απροσπέλαστη έως σήμερα το πρωί. Η κυκλοφορία όμως στην γύρω περιοχή, η οποία είναι πολυσύχναστη πάντα, και ιδιαίτερα κατά τις γιορτές, γίνεται κανονικά. Οι εργαζόμενοι πήγαν στις δουλειές τους και τα καταστήματα άνοιξαν. Τουρίστες και Βερολινέζοι έχουν επίσης αρχίσει να κυκλοφορούν κανονικά. Ολοι λένε ότι είναι σοκαρισμένοι, δεν υπάρχει όμως πανικός. 

Το πολωνικό φορτηγό το οποίο οδηγούσε ο συλληφθείς Πακιστανός ή Αφγανός, πιθανόν πρόσφυγας, απομακρύνθηκε από την πλατεία, η οποία καθαρίζεται από τα συνεργεία του δήμου. Μόνο τα κατεστραμμένα χριστουγεννιάτικα περίπτερα παραμένουν μάρτυρες του δραματικού γεγονότος.

Αγνωστο είναι αν οι χριστουγεννιάτικες αγορές, υπάρχουν δεκάδες, της πόλης θα ανοίξουν σήμερα και τι θα γίνει τις άλλες μέρες. Επειδή οι αρχές ανέμεναν ότι μπορεί να συμβεί κάτι στις γιορτές γίνονταν πάντως έλεγχοι των επισκεπτών στην είσοδο.

Ο φερόμενος ως δράστης ήταν μεν γνωστός στην αστυνομία για μικροαδικήματα, όχι όμως ως ύποπτος για ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια. Η ταυτότητά του πάντως δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί και η ανάκρισή του συνεχίζεται. 

Ανεπιβεβαίωτες είναι οι πληροφορίες για τον αν πράγματι η αστυνομία έκανε αιφνιδιαστική έρευνα στο παλιό αεροδρόμιο Τέμπελχοφ, όπου φιλοξενούνται πολλοί πρόσφυγες. 

Η τελευταία επικοινωνία του Πολωνού συνοδηγού του φορτηγού, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, με τον ιδιοκτήτη της μεταφορικής εταιρείας και ξάδελφό του έγινε χτές στις τέσσερεις το απόγευμα. Εκτοτε δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία μαζί του. Συγγενείς και φίλοι αποκλείουν όμως απολύτως να έχει οποιαδήποτε ανάμειξη, όπως είπαν στο ραδιόφωνο του Bερολίνου rbb. To φορτηγό πιθανόν να είχε κλαπεί.

Η αντιδράσεις των αρχών και των ΜΜΕ ήταν εξαρχής ιδιαίτερα ψύχραιμες και οι επίσημες πληροφορίες παραμένουν μέχρι τώρα ελάχιστες. Η αστυνομία, φειδωλή ακόμα και ως προς τον χαρακτηρισμό του γεγονότος, το οποίο όμως θεωρεί πλέον ως πιθανή τρομοκρατική ενέργεια, κάλεσε από την πρώτη στιγμή τους πολίτες να μην διαδίδουν στο διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα ό,τι αντιλήφθηκαν, είδαν ή βιντεοσκόπησαν, αλλά να θέτουν τις πληροφορίες απ΄ευθείας σε γνώση της. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα αφού αποφεύχτηκε η κυκλοφορία ανυπόστατων φημών και η σύλληψη του φερόμενου ως δράστη έγινε από πληροφορία την οποία έδωσε στην αστυνομία πολίτης ο οποίος τον είδε να τρέχει για να διαφύγει.

Το ίδιο προσεκτική υπήρξε και η μετάδοση των ειδήσεων από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Δεν μεταδίδονται ειδήσεις οι οποίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από την αστυνομία. Σήμερα το μεσημέρι θα δοθεί συνέντευξη τύπου από τον Mίχαελ Μίλερ, τον Δήμαρχο του Βερολίνου.

Σημειώνεται ότι εάν επιβεβαιωθεί ότι ο δράστης ή οι δράστες ήταν πρόσφυγες, θα επηρεάσει την προεκλογική περίοδο, δεδομένου ότι η μεν καγκελάριος Μέρκελ καλλιέργησε την λεγόμενη εδώ "κουλτούρα της φιλοξενίας" τους, αλλά ορισμένοι στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και ιδίως το αδελφό βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό (CSU) τάσσονται αναφανδόν υπέρ ενός αριθμητικού ορίου. Επίσης το ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία θα αξιοποιήσει μετά βεβαιότητος προεκλογικά το δραματικό αυτό συμβάν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER