Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2017 13:05

Επιχείρηση για την ανακατάληψη πόλεων από το ΙΚ ξεκίνησε ο στρατός στο δυτικό Ιράκ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Επιχείρηση για την ανακατάληψη πόλεων από το ΙΚ ξεκίνησε ο στρατός στο δυτικό Ιράκ

Οι ιρακινές δυνάμεις ξεκίνησαν σήμερα μια επιχείρηση για την ανακατάληψη πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο δυτικό τμήμα της χώρας κοντά στα συριακά σύνορα, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

«Μια στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε στις δυτικές περιοχές της επαρχίας αλ Άνμπαρ για να τις απελευθερώσει από το Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», δήλωσε ο Κάσεμ Μοχαμέντι ένας από τους στρατιωτικούς διοικητές της επιχείρησης.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν η 7η μεραρχία του στρατού, μονάδες της αστυνομίας και μαχητές τοπικών φυλών με την υποστήριξη της αεροπορίας του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, διευκρίνισε ο ίδιος.

Πρώτος στόχος είναι η πόλη Άανα και μετά η Ράουα και η αλ Κάιμ, οι οποίες βρίσκονται στο δυτικό τμήμα του Ιράκ στις όχθες του Ευφράτη.

«Οι δυνάμεις μας ξεκίνησαν να προελαύνουν από τη Χαντίθα προς την Άανα», εξήγησε ο Μοχαμέντι.

Η Χαντίθα, που είναι 230 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της επαρχίας αλ Άνμπαρ και βρίσκεται κοντά στο δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της χώρας.

Η πόλη αυτή ήταν στόχος πολλών επιθέσεων από τους τζιχαντιστές από τον Ιούνιο του 2014, όμως οι τοπικές φυλές κατάφεραν να τις απωθήσουν.

Το 2016 οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν από το ΙΚ μεγάλα τμήματα της επαρχίας αλ Άνμπαρ, μεταξύ αυτών και την πρωτεύουσά της Ραμάντι αλλά και τη Φαλούτζα. Όμως η ασφάλεια σε αυτή τη μεγάλη επαρχία που συνορεύει με τη Συρία, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία παραμένει εύθραυστη καθώς οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να έχουν έντονη παρουσία.

Στο μεταξύ ο Στιβ Τάουνσεντ, Αμερικανός διοικητής του διεθνούς συνασπισμού, δήλωσε χθες ότι πλέον ο ιρακινός στρατός και οι υπόλοιπες δυνάμεις ασφαλείας συνεργάζονται καλύτερα στη μάχη τους κατά του ΙΚ και φαίνεται να κερδίζουν έδαφος στην εκστρατεία τους για την ανακατάληψη της Μοσούλης, μια επιχείρηση που ξεκίνησε πριν από 11 εβδομάδες.

Τα όπλα που προσφέρουν οι Δυτικοί στη Βαγδάτη καταλήγουν σε παραστρατιωτικές οργανώσεις που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου, καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία

Οι φιλοκυβερνητικές ιρακινές πολιτοφυλακές χρησιμοποιούν τα όπλα που τους δίνονται κυρίως από τους Δυτικούς για να διαπράττουν «εγκλήματα πολέμου», καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι παραστρατιωτικές αυτές ομάδες, που είναι κυρίως σιιτικές, χρησιμοποιούν τα όπλα αυτά για να διαπράττουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναγκαστικές εξαφανίσεις και απαγωγές χιλιάδων ανδρών κυρίως σουνιτών, βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις, όπως και αδικαιολόγητες καταστροφές περιουσίας, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

«Οι χώρες που παρέχουν τα όπλα --κυρίως οι ΗΠΑ, οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία και το Ιράν-- πρέπει να γνωρίζουν ότι κάθε μεταφορά όπλων στο Ιράκ ενέχει έναν πραγματικό κίνδυνο αυτά να καταλήξουν στα χέρια πολιτοφυλακών που έχουν κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Πάτρικ Ουίλκεν, ερευνητής «ελέγχου όπλων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων» της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η ΜΚΟ έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της πολλές φορές τους τελευταίους μήνες για το γεγονός ότι πολιτοφυλακές εκτελούν, βασανίζουν και κρατούν αυθαίρετα «χιλιάδες» αμάχους που εγκαταλείπουν τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και κυρίως γύρω από τη Μοσούλη.

«Οι έρευνες που έχουν γίνει από τον Ιούνιο του 2014 στο πεδίο και οι αναλύσεις των ειδικών από φωτογραφίες και βίντεο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι παραστρατιωτικές αυτές οργανώσεις εκμεταλλεύονται τα όπλα που φτάνουν στη χώρα από τουλάχιστον 16 κράτη», επισημαίνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Χάσντ αλ Σάαμπι), ένας συνασπισμός κυρίως σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων του Ιράκ, έχουν αυξήσει την επιρροή τους από τα μέσα του 2014 οπότε και σχηματίστηκαν για να πολεμήσουν κατά του ΙΚ.

«Οι ιρακινές αρχές συνεισφέρουν στον εξοπλισμό και τον εφοδιασμό των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης και πληρώνουν τους μισθούς τους (…) Αντί να εξυμνούν τις πολιτοφυλακές για τη μάχη τους κατά των ωμοτήτων που διαπράττει το ΙΚ, οι ιρακινές αρχές θα έπρεπε να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν τις συστηματικές παραβιάσεις που οξύνουν τις διαδογματικές εντάσεις», καταλήγει η οργάνωση.

APE-MPE

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER