Δευτέρα, 09 Ιανουαρίου 2017 13:18

Τουρκία: Στην ολομέλεια της βουλής η συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τουρκία: Στην ολομέλεια της βουλής η συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος

Σήμερα ξεκινάει στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος. Το πακέτο των τροποποιήσεων έχει ήδη περιοριστεί σε 18 άρθρα, έπειτα από συμφωνία του κόμματος των Εθνικιστών και του κυβερνώντος κόμματος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και το Κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών ξεκαθάρισαν ότι θα καταψηφίσουν την τροπολογία. Μάλιστα ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι από σήμερα θα δώσουν αγώνα για να μήν περάσει το προεδρικό σύστημα που φέρνει η αναθεώρηση. Ετσι αναμένεται οι επόμενες μέρες στην Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (το τουρκικό κοινοβούλιο) να έχουν ένταση και αντιπαραθέσεις.

Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που επιθυμεί η κυβέρνηση, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί γύρω στις 24 Ιανουαρίου και, αν η τροπολογία αποσπάσει τουλάχιστον 330 ψήφους, το νέο σύνταγμα θα επικυρωθεί με δημοψήφισμα στις αρχές Απριλίου.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης διαθέτει 317 έδρες και το κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 39. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο κόμματα έχουν και περιθώριο για απώλειες ψήφων για να επιτύχουν το όριο των 330.

Δακρυγόνα εναντίον πολιτών που διαδήλωναν κατά της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου

Η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε σήμερα δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να διαλύσει εκατοντάδες ανθρώπους έξω από το κοινοβούλιο που διαδήλωναν εναντίον των σχεδιαζόμενων αλλαγών στο σύνταγμα που θα επεκτείνουν τις εξουσίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, καθώς και αρκετές μη κυβερνητικές οργανώσεις και δικηγορικές ενώσεις είναι μεταξύ των οργανωτών της διαδήλωσης.

Πολλοί από τους διαδηλωτές απωθήθηκαν από την αστυνομία μακριά από τις πύλες του συγκροτήματος του κοινοβουλίου, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER