Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 09:20

Γαλλία: Στον Μπενουά Αμόν το χρίσμα των Σοσιαλιστών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γαλλία: Στον Μπενουά Αμόν το χρίσμα των Σοσιαλιστών

Ο εκπρόσωπος της «απόλυτης αριστεράς», ο Μπενουά Αμόν, έλαβε το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, νικώντας τον Μανουέλ Βαλς στις προκριματικές της γαλλικής αριστεράς, κάνοντας μία νέα έκπληξη σε μία προεκλογική εκστρατεία γεμάτη απρόβλεπτα.

Η εκτόξευση αυτού του μέχρι σήμερα χαμηλού βεληνεκούς πολιτικού καριέρας στο προσκήνιο συμπληρώνει το κάδρο των βασικών υποψηφίων των προεδρικών εκλογών του Απριλίου-Μαΐου.

Ο αποκλεισμός του Μανουέλ Βαλς εντάσσεται σε μία προεκλογική εκστρατεία που είδε πολλά κεφάλια να πέφτουν, μετά την άρνηση-έκπληξη του προέδρου Φρανσουά Ολάντ να θέσει υποψηφιότητα και τον αποκλεισμό του προκατόχου του στο Μέγαρο των Ηλυσίων Νικολά Σαρκοζί.

Η ανάγκη των ψηφοφόρων για νέα πρόσωπα απεικονίζεται επίσης στην ανοδική πορεία του Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργού Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ, ο οποίος κατόρθωσε μέσα σε λίγους μήνες να καταλάβει μία καλή θέση στο στρατόπεδο των «προοδευτικών».

Μέχρι στιγμής, οι δημοσκοπήσεις προαναγγέλλουν μία μονομαχία ανάμεσα στη δεξιά και την άκρα δεξιά στον δεύτερο γύρο. Ομως οι πρόσφατες αποκαλύψεις για την εικονική απασχόληση της συζύγου του Φρανσουά Φιγιόν περιέβαλαν με άρωμα σκανδάλου την υποψηφιότητά του ως εκπροσώπου της γαλλικής δεξιάς και είναι πιθανόν να αλλάξουν τα δεδομένα.

Παρά τις επιθέσεις του αντιπάλου του κατά του προγράμματός του με κεντρική ιδέα την κοινωνική δικαιοσύνη, ο «μικρός Μπενουά», ο επονομαζόμενος και «έμπορος αυταπάτης» από ορισμένους, αγκάλιασε τον τίτλο του «υποψήφιου της ουτοπίας» κατατροπώνοντας τον «υπερρεαλιστή» Μανουέλ Βαλς, που επένδυσε στην εμπειρία του στην εξουσία σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον και στην αντιμετώπιση της τζιχαντιστικής απειλής στη Γαλλία.

«Πάντοτε έχουμε ανάγκη από όνειρα και από ένα πρόγραμμα που να στέκει», δήλωσε η Ανίκ Ντεκάν, αρχιτέκτονας από το Παρίσι 60 ετών, που ψήφισε Αμόν «διότι πρεσβεύει τις αρχές της κοινωνίας των πολιτών, της αλληλεγγύης και της ανακατανομής του πλούτου».

Αποκάλυψη της προεκλογικής εκστρατείας, ο Μπενουά Αμόν ήξερε τον τρόπο για να γοητεύσει με τις θέσεις του για την οικολογική μετάβαση, την απασχόληση, την ψηφιακή επανάσταση και την πρότασή του για οικουμενικό εισόδημα 750 ευρώ, μακροπρόθεσμα.

Ομως ο Αμόν έχει δύσκολες μέρες μπροστά του. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν τον σοσιαλιστή υποψήφιο, όποιος και αν είναι, να ηττάται στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 23ης Απριλίου, μένοντας πολύ πίσω από τον Φρανσουά Φιγιόν και την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, που βγαίνει ενισχυμένη από το Brexit και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Για να ελπίσει παρουσία στον δεύτερο γύρο, η αριστερά, διασπασμένη ανάμεσα σε σειρά υποψηφίων πρέπει να ενωθεί.

Αλλωστε στην πρώτη του δήλωση ο Μπενουά Αμόν κάλεσε τη γαλλική αριστερά να συνασπισθεί γύρω του, απευθυνόμενος ειδικότερα στον υποψήφιο των πράσινων Γιανίκ Ζαντό και τον υποψήφιο της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ενθαρρυμένος από τις δημοσκοπήσεις δηλώνει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να αποσυρθεί από την κούρσα.

Ο διάλογος προαναγγέλλεται πιο δύσκολος με τον Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό της κυβέρνησης της αριστεράς, που έχει καταλάβει θέση στο κέντρο και έχει ισχυρό ρεύμα στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Ο παράγοντας Μακρόν προκαλεί ανησυχία και για τον λόγο αυτόν ήταν κεντρικό θέμα στην μεγάλη συγκέντρωση του Φρανσουά Φιγιόν στο Παρίσι.

Στο πλαίσιο μίας εκστρατείας γεμάτης εκπλήξεις, ο Μπενουά Αμόν θέλει να διαψεύσει το σενάριο της ήττας.

«Στην πραγματικότητα η νίκη είναι εκεί, μπορούμε να την φθάσουμε, υπό τον όρο ότι θα προβάλουμε ένα επιθυμητό μέλλον», είπε στην τελευταία του συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής.

Δύσκολες ώρες "συγκατοίκησης" για την κυβέρνηση με επίσημο υποψήφιο τον Μπενουά Αμόν, τον κατεξοχήν επικριτή της πολιτικής της

Οι κάλπες των προκριματικών εκλογών που οργάνωσε το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας με την ονομασία « La belle Alliance populaire », (Η ωραία Λαϊκή Συμμαχία) ανέδειξαν χθες τον Μπενουά Αμόν νικητή, με ευρεία πλειοψηφία 58,65% έναντι 41,35% για τον Μανουέλ Βαλς. Μαζί με τον Αμόν κερδίζει η ριζοσπαστική αριστερή πτέρυγα του κόμματος, στην οποία είχε πρωτοστατήσει ο Αμόν και που είναι γνωστή ως : «Les frondeurs» ( Οι εξεγερμένοι). Επί της ουσίας, η εξουσία του Σοσιαλιστικού κόμματος, πέρασε χθες στη ριζοσπαστική πτέρυγα.

Η πρωτοφανής και πρωτόγνωρη κατάσταση για την κυβέρνηση είναι ότι από σήμερα και για τους επόμενους τρεις μήνες, έως τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, έχει εμπλακεί σε ένα είδος «συγκατοίκησης» με έναν επίσημο υποψήφιο, που είναι εντελώς αντίθετος με την πολιτική της. Έτσι η σημερινή «επόμενη μέρα» θεωρείται κρίσιμη για τις πρώτες αντιδράσεις.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζενέβ θα συγκεντρώσει σήμερα τους υπουργούς του και όλοι περιμένουν να δουν ποια θα είναι τα συμπεράσματα που θα αντλήσει από το χθεσινό αποτέλεσμα. Έχει να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα, όπως : πάνω σε ποια πολιτική βάση θα στηριχθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο τρίμηνο, εάν θα συνεχισθεί χωρίς πρόβλημα η κυβερνητική συνεργασία και εάν θα μπορέσει να συγκρατήσει πιθανές διαρροές προς τον Εμμανουέλ Μακρόν. Αύριο Τρίτη, η κοινοβουλευτική ομάδα του Σοσιαλιστικού κόμματος θα έχει συγκέντρωση στη Βουλή, τη δε Τρίτη το βράδυ, θα έχουν ξεχωριστή συγκέντρωση οι βουλευτές που ανήκουν στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος, οι γνωστοί ως «μεταρρυθμιστές», στους οποίους ο Εμανουέλ Μακρόν ασκεί ιδιαίτερη έλξη.

'Αλλωστε ένα από τα στελέχη της καμπάνιας Μακρόν ο πολύ γνωστός δήμαρχος της Λιόν, σοσιαλιστής βουλευτής Ζεράρ Κολόμπ, με χθεσινή ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλεί ήδη τους σοσιαλιστές συναδέλφους του να προσχωρήσουν στο κίνημα Μακρόν.

Είναι σαφές ότι η προσπάθεια συσπείρωσης του Σοσιαλιστικού κόμματος γύρω από τον Μπενουά Αμόν αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολη.

Εφ' όσον και εάν υπάρξει προοπτική νίκης στην προεδρική του Μαΐου, η δυναμική της προκριματικής που ανέδειξε τον Αμόν, θα μπορούσε να φέρει θετικά αποτελέσματα και να ενώσει. Εάν όμως δεν κατορθώσει, τις πρώτες εβδομάδες της εκστρατείας για την προεδρία, να δώσει μια προοπτική νίκης, τότε η δυναμική που τον ανέδειξε μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για το Σοσιαλιστικό κόμμα.

Μια πιο ενδελεχής ανάλυση, στο κανάλι BFMTV (IPSOS), του εκλογικού σώματος που έδωσε τη νίκη στον Αμόν, έδειξε ότι στο σώμα των «συμπαθούντων» του Σοσιαλιστικού κόμματος ο Μανουέλ Βαλς και ο Μπενουά Αμόν είχαν σχεδόν ισοπαλία με τον Βαλς ελάχιστα μπροστά. Τη νίκη στον Μπενουά Αμόν την έδωσαν οι εκλογείς εκτός Σοσιαλιστικού κόμματος στους οποίους ήταν ανοικτή η προκριματική "Belle Alliance populaire".Τα στοιχεία αυτά προβληματίζουν ήδη, ως προς το όφελος για ένα κόμμα, η οργάνωση «ανοικτής» προκριματικής.

Τις ερχόμενες εβδομάδες, όλοι οι υποψήφιοι για την προεδρία έχουν να αντιμετωπίσουν ένα νέο είδος προκριματικής, αυτής των σφυγμομετρήσεων. Ο Μπενουά Αμόν έχει να εργασθεί σκληρά, αφού για την ώρα εκτιμάται ότι βρίσκεται στην 5η θέση έχοντας μπροστά του τους : Μαρίν Λεπέν, Φρανσουά Φιγιόν, Εμμανουέλ Μακρόν και Ζαν Λυκ Μελανσόν. Στη χθεσινή ομιλία του μετά τη νίκη, δήλωσε ότι σκοπεύει να οργανώσει συνάντηση με τον Ζαν Λικ Μελανσόν επικεφαλής του κινήματος « La France insoumise » (η ανυπότακτη Γαλλία) και τον υποψήφιο των Πρασίνων και Οικολόγων Γιανίκ Ζαντό. Ο Μπενουά Αμόν δεν έκανε την παραμικρή νύξη για τον Εμμανουέλ Μακρόν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER