Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 12:22

ΗΠΑ: Ποιες κατηγορίες ανθρώπων επηρεάζονται από το διάταγμα Τραμπ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΗΠΑ: Ποιες κατηγορίες ανθρώπων επηρεάζονται από το διάταγμα Τραμπ

Ασάφεια εξακολουθεί να υπάρχει για την εφαρμογή του διατάγματος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την απαγόρευση εισόδου στη χώρα πολιτών επτά κυρίως μουσουλμανικών χωρών (Ιράν, Ιράκ, Λιβύη, Σομαλία, Σουδάν, Συρία και Υεμένη) και προσφύγων.

Το μέτρο, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, εξέλαβε εξ απίνης πολλούς ταξιδιώτες, οι οποίοι βρίσκονταν ήδη σε αεροπλάνα με κατεύθυνση τις ΗΠΑ όταν τέθηκε σε ισχύ και φαίνεται να είναι αντικείμενο διάφορων ερμηνειών, σύμφωνα με τα αεροδρόμια και τις ξένες πρωτεύουσες που προσπαθούσαν ακόμη χθες να λάβουν διευκρινίσεις.

Εξαιτίας του προεδρικού διατάγματος 109 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση το Σάββατο σε αμερικανικά αεροδρόμια, εκ των οποίων οι 81 αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή το πρωί. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν και άλλοι ταξιδιώτες τέθηκαν υπό κράτηση χθες.

Ακολουθούν οι κατηγορίες των ανθρώπων που επηρεάζονται από το διάταγμα «προστασίας του έθνους από την είσοδο ξένων τρομοκρατών στις ΗΠΑ».

Πρόσφυγες

Το προεδρικό διάταγμα Τραμπ απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ όλων των προσφύγων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, για διάστημα 120 ημερών.

Μετά την ημερομηνία αυτή, οι ΗΠΑ θα δεχθούν στο έδαφός τους μέχρι 50.000 πρόσφυγες το 2017, έναντι του ετήσιου ορίου των 110.000 που είχε θέσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων είχε ήδη παγώσει για τρεις μήνες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Σύροι

Απαγορεύεται η είσοδος στο αμερικανικό έδαφος όλων των Σύρων, προσφύγων και μη, «μέχρι νεωτέρας».

Ιράν, Ιράκ, Υεμένη, Σομαλία, Σουδάν και Λιβύη

Αναστέλλεται η είσοδος στις ΗΠΑ των πολιτών αυτών των χωρών για 90 ημέρες, χρόνος που χρειάζεται για να αναθεωρηθούν τα κριτήρια για την παροχή βίζας.

Πράσινη Κάρτα

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το διάταγμα δεν επηρεάζει όσους διαθέτουν άδεια παραμονής στις ΗΠΑ (πράσινη κάρτα). Όμως οι υπήκοοι των επτά χωρών που πλήττονται από τις κυρώσεις και οι οποίοι διαθέτουν πράσινη κάρτα θα υποβληθούν σε ενισχυμένους ελέγχους στα σύνορα, οι οποίοι θα εναπόκεινται στη διακριτική ευχέρεια των υπηρεσιών μετανάστευσης, διευκρίνισε χθες ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Ράινς Πρίμπους.

Κάτοχοι βίζας

Το διάταγμα αφορά όλους τους κατόχους βίζας για τις ΗΠΑ οι οποίοι προέρχονται από τις επτά αυτές χώρες, με εξαίρεση όσους διαθέτουν διπλωματική βίζα ή βίζα από διεθνείς θεσμούς όπως το ΝΑΤΟ ή τον ΟΗΕ.

Ομοσπονδιακή δικαστής όμως ανέστειλε την απέλαση όλων των ατόμων που διαθέτουν βίζα σε ισχύ.

Διπλή υπηκοότητα

Η κατάσταση των ατόμων που έχουν διπλή υπηκοότητα παραμένει ασαφής. Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι οι Αμερικανοί πολίτες που διαθέτουν διαβατήριο και από μία από τις επτά χώρες δεν επηρεάζονται από το διάταγμα. Αντίθετα, αν κάποιος έχει πρώτη υπηκοότητα από μία από τις επτά χώρες και διαθέτει και την αμερικανική δεν θα μπορεί να εισέρχεται στο αμερικανικό έδαφος.

Εξαιρέσεις για τον Καναδά και τη Βρετανία

Η Βρετανία και ο Καναδάς έλαβαν χθες από τις αμερικανικές αρχές εξαίρεση για τους πολίτες τους που διαθέτουν επίσης υπηκοότητα από μία από τις επτά χώρες. Θα μπορούν να εισέρχονται στις ΗΠΑ, όμως ενδέχεται να υποβάλλονται σε επιπλέον ελέγχους, σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ για την τήρηση της συμφωνίας μετεγκατάστασης προσφύγων, που είχε προωθήσει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε τηλεφωνικά ότι η χώρα του θα τηρήσει τη συμφωνία επανεγκατάστασης προσφύγων με τη σύμμαχο Αυστραλία, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Αυστραλού πρωθυπουργού Μάλκομ Τέρνμπουλ.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είχε συμφωνήσει για την επανεγκατάσταση σημαντικού αριθμού από το σύνολο των 1.200 προσφύγων που έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο και φιλοξενούνται στα κέντρα διαμονής που έχει φτιάξει η Αυστραλία στα απομακρυσμένα νησιά του Ειρηνικού, Παπούα Νέα Γουινέα και Ναούρου.

Ωστόσο με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ την Παρασκευή ανακλήθηκε η εφαρμογή του προσφυγικού προγράμματος στις ΗΠΑ, ενώ οι λεπτομέρειες για τα προβλεπόμενα στη συμφωνία που προώθησε ο Μπαράκ Ομπάμα με τους Αυστραλούς δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

“Συζητήσαμε τη σπουδαιότητα της ασφάλειας των συνόρων, αλλά και τη συμφωνία επανεγκατάστασης των προσφύγων από τα νησιά Ναούρου και Μάνους, την οποία έχουμε εισαγάγει με την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση. Ευχαρίστησα τον πρόεδρο Τραμπ για τη δέσμευσή του να τιμήσει την προϋπάρχουσα συμφωνία”, δήλωσε ο Τέρνμπουλ.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά χθες, σύμφωνα με τον Τέρνμπουλ.

Τα στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας έχουν αρχίσει την επεξεργασία των αιτήσεων για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, ενώ από την άλλη μεριά δεν έχει ξεκαθαριστεί πότε θα γίνει η μετεγκατάσταση όσων αποδειχτεί ότι είναι πραγματικοί πρόσφυγες.

Η συμφωνία προβλέπει ότι αντισταθμιστικά η Αυστραλία θα δεχτεί πρόσφυγες από το Ελ Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα.

Η επιβεβαίωση για την εφαρμογή της παραπάνω συμφωνίας έγινε μετά την υπογραφή του ειδικού προεδρικού διατάγματος από τον Τραμπ για την τετράμηνη απαγόρευση εισόδου προσφύγων στις ΗΠΑ, αλλά και την προσωρινή απαγόρευση εισόδου ταξιδιωτών από τη Συρία, αλλά κι άλλων έξι χωρών, στις οποίες οι μουσουλμάνοι αποτελούν την πλειοψηφία.

Στο Σίδνεϊ περίπου 150 ακροδεξιοί πραγματοποίησαν χθες διαδήλωση, κρατώντας πλακάτ κι εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον Τραμπ, ενώ απαιτούσαν την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων μεταναστών στην Αυστραλία.

Από την πλευρά του ο Τέρνμπουλ δε σχολίασε την πολιτική του προέδρου Τραμπ δηλώνοντας: “Δεν είναι η δουλειά μου ως πρωθυπουργού της Αυστραλίας να σχολιάζω τις πολιτικές που ακολουθούν άλλες χώρες στο εσωτερικό τους.”

Σύμφωνα με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι σήμερα περίπτωση Αυστραλού υπηκόου με διπλή υπηκοότητα για την είσοδό του στις ΗΠΑ, σε εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος Τραμπ, ενώ δεν έχει ζητηθεί η συνδρομή των προξενικών αρχών της Αυστραλίας για ένα τέτοιο ζήτημα.

Νέα Ζηλανδία: Ο πρωθυπουργός της χώρας εκφράζει τη διαφωνία του με τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Μπιλ Ίνγκλις εξέφρασε σήμερα τη διαφωνία του με τους περιορισμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ για την είσοδο στη χώρα πολιτών από επτά, κυρίως μουσουλμανικές χώρες.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε, ωστόσο, ότι δεν έχει γνωστοποιήσει τις απόψεις του στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio New Zealand.

Ο Ίνγκλις έχει δεχθεί έντονη κριτική που δεν καταδίκασε το διάταγμα του Τραμπ αναφορικά με τους μετανάστες, αλλά σήμερα δήλωσε ότι δεν θα εφαρμόσει μια τέτοια απαγόρευση στη Νέα Ζηλανδία και ότι διαφωνεί με αυτήν.

«Δεν συμφωνούμε με την πολιτική. Θα πρέπει απλά να δούμε ποια είναι η μακροπρόθεσμη πολιτική για τις ΗΠΑ διότι αυτό είναι προσωρινό μέτρο» ανέφερε ο Ίνγκλις. «Φαίνεται να προκαλεί πραγματικό χάος βραχυπρόθεσμα».

Ο Ερυθρός Σταυρός, που είναι ο βασικός φορέας που προσφέρει στήριξη σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση προσφύγων στη Νέα Ζηλανδία, χαιρέτισε τα σχόλια του Ίνγκλις και ανακοίνωσε ότι θα ήθελε να υπάρξει ανταπόκριση και σε πρακτικό επίπεδο μέσω της έκτακτης υποδοχής προσφύγων.

«Η πλειονότητα των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά, μια έκτακτη υποδοχή θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιες από αυτές τις οικογένειες που είναι οι πλέον ευάλωτες», ανέφερε σε ανακοίνωση η Αν Σμιθ, η εκτελούσα χρέη γενικής γραμματέως του Ερυθρού Σταυρού στη Νέα Ζηλανδία.

Πέρυσι τον Ιούνιο, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αύξησε το όριο για την υποδοχή προσφύγων – κάτι για το οποίο έχει δεχθεί έντονη κριτική – από τα 750 στα 1.000 άτομα το χρόνο από το 2018.

Η κυβέρνηση δέχθηκε διεθνείς πιέσεις να διπλασιάσει το όριο στο αποκορύφωμα της συριακής προσφυγικής κρίσης το 2015, αλλά επέμεινε να διατηρήσει το ετήσιο όριο των 750 προσφύγων – που ισχύει εδώ και τρεις δεκαετίες – πριν τελικά υποχωρήσει και συμφωνήσει να δεχθεί επιπλέον πρόσφυγες από τη Συρία.

Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επικρίνει την αντιμεταναστευτική πολιτική του Τραμπ, εκτίμησε ο ΥΠΕΞ Αλφάνο

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο εκτίμησε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τα δικά της τείχη, δεν είναι σε θέση να επικρίνει το αντιμεταναστευτικό διάταγμα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Ευρώπη «δεν είναι σε καλή θέση για να εκφράσει την άποψή της για τις επιλογές άλλων. Αυτό που θέλουμε να ξεχάσουμε είναι ότι και στην Ευρώπη έχουμε υψώσει τείχη», δήλωσε ο Αλφάνο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Il Corriere della Sera.

Αντίθετα, η Ιταλία «πρωταθλήτρια κόσμου στις διασώσεις στη Μεσόγειο» και στην υποδοχή προσφύγων, μπορεί να εκμεταλλευτεί την εμπειρία της για να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι «η ασφάλεια και η αλληλεγγύη μπορούν να συνυπάρξουν», τόνισε.

«Το όραμά μας είναι διαφορετικό (από αυτό του Τραμπ) και μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί ότι κερδίζει σε ό,τι αφορά την ασφάλεια: δεν συγχέουμε την τρομοκρατία με τη μετανάστευση και δίνουμε προσοχή σε συγκεκριμένες περιπτώσεις», εξήγησε ο Ιταλός υπουργός.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER