Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 13:35

ΕΚΤ: Η τράπεζα θα συνεχίσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΕΚΤ: Η τράπεζα θα συνεχίσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της, παρά την πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως αναφέρει στο οικονομικό δελτίο της. Η κεντρική τράπεζα αποδίδει την αύξηση του πληθωρισμού κυρίως στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, ενώ σημειώνει ότι η αύξηση των τιμών των άλλων αγαθών και υπηρεσιών παραμένει αργή.

Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στο 1,8% τον Ιανουάριο, πολύ κοντά στον στόχο της ΕΚΤ (λίγο κάτω από το 2%), αλλά η κεντρική τράπεζα αποκρούει τις εκκλήσεις από τη Γερμανία να αρχίσει να επιβραδύνει την πολιτική της αναφορικά με το πρόγραμμα αγορών ομολόγων και τα αρνητικά επιτόκια. «Όπως αναμενόταν, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε πρόσφατα, κυρίως λόγω των αποτελεσμάτων βάσης των τιμών ενέργειας, αλλά κατά τα λοιπά οι πληθωριστικές πιέσεις παρέμειναν υποτονικές», σημειώνεται στο δελτίο.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εξετάζει, αν οι μεταβολές του (γενικού) δείκτη τιμών καταναλωτή κρίνονται προσωρινές και χωρίς συνέπειες για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές αναφορικά με τη σταθερότητα των τιμών». Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα που έστειλε στις 18 Ιανουαρίου, η ΕΚΤ ανέφερε ότι η πολύ σημαντική νομισματική διευκόλυνση είναι αναγκαία για να επανέλθει ο πληθωρισμός κοντά στο 2% και να διατηρηθεί στο επίπεδο αυτό. Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου το τελευταίο έτος θα αυξήσει πάνω από 0,4 της ποσοστιαίας μονάδας τον δείκτη τιμών καταναλωτή έως τον Φεβρουάριο, αλλά η σωρευτική αυτή επίδραση θα μειωθεί μετά σταδιακά.

Ευρωζώνη: Οριακή μείωση τον Δεκέμβριο του επιτοκίου δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Οριακή μείωση σημείωσε τον Δεκέμβριο το μέσο επιτόκιο δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών από τις τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης κόστους δανεισμού για νέα δάνεια σε επιχειρήσεις μειώθηκε στο 1,81% από 1,82% τον Νοέμβριο και ο αντίστοιχος δείκτης για νέα δάνεια σε νοικοκυριά υποχώρησε στο 1,78% από 1,79%.

Το σύνθετο επιτόκιο για νέες καταθέσεις σε τράπεζες της Ευρωζώνης έμεινε σταθερό, τόσο για τις καταθέσεις επιχειρήσεων όσο και για τις καταθέσεις νοικοκυριών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER