Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017 09:26

1.131 μετανάστες αναχαιτίστηκαν από την ακτοφυλακή σε διάστημα μίας εβδομάδας

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
1.131 μετανάστες αναχαιτίστηκαν από την ακτοφυλακή σε διάστημα μίας εβδομάδας

Τουλάχιστον 1.131 μετανάστες που προσπαθούσαν να φθάσουν στην Ευρώπη διά θαλάσσης αναχαιτίστηκαν σε διάστημα μίας εβδομάδας από Λίβυους ακτοφύλακες κοντά στις παραλίες της Σαμπράτα στη δυτική Λιβύη, δήλωσε εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης.

Ο Αγιούμπ Κάσεμ τόνισε πως 431 μετανάστες που επέβαιναν σε τέσσερις φουσκωτές βάρκες αναχαιτίστηκαν ανοιχτά της Σαμπράτα την Πέμπτη και περίπου 700 που επέβαιναν σε ξύλινα σκάφη τρία ναυτικά μίλια από την πόλη στις 27 Ιανουαρίου.

«Οι παράτυποι μετανάστες προέρχονται από διάφορες χώρες της υπό Σαχάριας Αφρικής και ανάμεσα τους βρίσκονται πολλές γυναίκες και παιδιά», τόνισε ο Κάσεμ.

Ανάμεσα στους μετανάστες στην επιχείρηση της 27ης Ιανουαρίου περιλαμβάνονταν υπήκοοι της Συρίας, της Τυνησίας, της Λιβύης και της Παλαιστίνης.

«Οι διακινητές επιχείρησαν να αποτρέψουν την αναχαίτιση ανοίγοντας πυρ εναντίον των ακτοφυλάκων, αλλά οι δυνάμεις μας επέστρεψαν τα πυρά και ανάγκασαν τους διακινητές σε υποχώρηση», δήλωσε ο Κασέμ.

Η λιβυκή ακτοφυλακή στέλνει τους μετανάστες πίσω σε κέντρα κράτησης, στα οποία οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες και καταγγέλλουν εκτεταμένα περιστατικά κακοποιήσεων.

Την Παρασκευή οι ηγέτες των κρατών–μελών της ΕΕ προσέφεραν στην κυβέρνηση της Λιβύης χρηματικά κονδύλια για τις επιχειρήσεις που διεξάγει να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές. Ανθρωπιστικές οργανώσεις επέκριναν την κίνηση, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες επιχειρήσεις εκθέτουν τους μετανάστες σε περαιτέρω κινδύνους και κακοποιήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER