Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017 19:42

"Σκανδαλώδη" χαρακτήρισε ο Ντ. Τραμπ την απόφαση του εφετείου για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Σκανδαλώδη" χαρακτήρισε ο Ντ. Τραμπ την απόφαση του εφετείου για το αντιμεταναστευτικό διάταγμα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε σήμερα «σκανδαλώδη» την «απόφαση» που έλαβε το εφετείο του Σαν Φρανσίσκο χθες, με την οποία προβλέπεται να παραμείνει σε ισχύ η αναστολή του αμφιλεγόμενου αντιμεταναστευτικού του διατάγματος.

«Μια σκανδαλώδης απόφαση!» ήταν το tweet που ανήρτησε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.

Σε μια συνάντηση που είχε αυτήν την εβδομάδα με εκπροσώπους των δυνάμεων επιβολής του νόμου, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέγνωσε ένα άρθρο της νομοθεσίας για τη μετανάστευση που ορίζει με σαφήνεια ότι ο πρόεδρος έχει τη δικαιοδοσία να αποφασίζει ποιος έχει το δικαίωμα να εισέλθει στις ΗΠΑ.

Εντούτοις οι δικαστές του εφετείου δεν αναφέρθηκαν σε αυτό το άρθρο. Γεγονός που δεν ξέφυγε της προσοχής του προέδρου ούτε του έγκριτου μπλογκ Lawfare και ο Ντόναλντ Τραμπ το επισήμανε στο μήνυμά του:

«Εκπληκτικό, στο σύνολο της επιχειρηματολόγιας τους, οι δικαστές δεν μπήκαν καν στον κόπο να αναφέρουν αυτή τη νομοθεσία».

Ακριβώς αυτή η νομοθεσία ήταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα που πρόταξε το υπουργείο Δικαιοσύνης ενώπιον του εφετείου για να υπερασπιστεί αυτό το διάταγμα της 27ης Ιανουαρίου, που απαγορεύει την είσοδο στις ΗΠΑ των υπηκόων 7 μουσουλμανικών χωρών και όλων των προσφύγων.

Αυτό που ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έγραψε στο μήνυμά του είναι ότι ο Μπέντζαμιν Ουίτς, ο συντάκτης του σχετικού άρθρου στο Lawfare εκτιμά ότι οι δικαστές έλαβαν την σωστή απόφαση.

Οι δικαστές του εφετείου θεώρησαν ότι αυτό το διάταγμα θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μια απόφαση απαγόρευσης της εισόδου των μουσουλμάνων. Βασίστηκαν μάλιστα στις «πολυάριθμες δηλώσεις» του δισεκατομμυριούχου στο Twitter ή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας «σχετικά με την πρόθεσή του να θέσει σε ισχύ την "απαγόρευση των μουσουλμάνων"».

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης χθες το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος αντέδρασε σύντομα με ανάρτησή του στο Twitter: «ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ».

Ωστόσο βάσει της απόφασης του δικαστηρίου, η κυβέρνηση δεν απέδειξε ότι η αναστολή του διατάγματος θα οδηγούσε στην διάπραξη σοβαρών επιθέσεων στην ασφάλεια των ΗΠΑ.

Νέα μέτρα για την ασφάλεια της χώρας "από την επόμενη εβδομάδα" υπόσχεται ο πρόεδρος Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα ότι θα κάνει κάτι "πολύ γρήγορα" την επόμενη εβδομάδα για να εγγυηθεί την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Όταν ρωτήθηκε, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, για την απόφαση του ομοσπονδιακού Εφετείου για το αντιμεταναστευτικό διάταγμά του, ο Τραμπ είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα κερδίσει τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πρόσθεσε ότι "θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο" για να διατηρήσει τις ΗΠΑ ασφαλείς και υποσχέθηκε ότι θα λάβει "νέα μέτρα" από την επόμενη εβδομάδα.

Όπως είπε, δεν θα επιτρέψει την είσοδο στις ΗΠΑ σε ανθρώπους που σκοπεύουν να βλάψουν τη χώρα αλλά θα αφήσει πολλούς άλλους να μπουν.

"Πολύ θερμή" ήταν η συνομιλία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι, υποστηρίζει ο πρόεδρος Τραμπ

"Πολύ θερμή" χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

"Είμαστε στη διαδικασία να τα πάμε πολύ καλά και πιστεύω ότι αυτό θα ωφελήσει πολύ την Ιαπωνία", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

Ο Τραμπ αναφερόταν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον Σι, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί "την πολιτική της μίας Κίνας" που αποκλείει κάθε διπλωματική επαφή των άλλων χωρών με την Ταϊβάν.

O Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την "ασφάλεια" της Ιαπωνίας, έκανε λόγο για μια ελεύθερη εμπορική σχέση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τόκιου

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ σχετικά με την «ασφάλεια» της Ιαπωνίας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα στον Λευκό Οίκο με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.

«Οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών μας και η φιλία μεταξύ των λαών μας είναι πολύ, πολύ βαθείς» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή του Ειρηνικού» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Σίνζο Άμπε τόνισε ότι βλέπει ένα περιβάλλον στον τομέα ασφαλείας ολοένα και δυσκολότερο, αναφερόμενος στις νήσους της ανατολικής Σινικής Θάλασσας.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας θα είναι «ελεύθερες» και «αμοιβαίες».

«Αναφορικά με την οικονομία, επιζητάμε μια εμπορική σχέση που θα είναι ελεύθερη, δίκαιη και αμοιβαία. (Μια σχέση) που θα είναι επωφελής για τις δύο χώρες μας» τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ έχοντας στο πλευρό του τον Σίνζο Άμπε στον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής της ιαπωνικής κυβέρνησης επισήμανε εξάλλου ότι η ενίσχυση του ελεύθερου εμπορίου και των επενδύσεων αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία τόσο για την Ουάσινγκτον όσο και για το Τόκιο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας του κι άλλες επιχειρήσεις θέλουν να επενδύσουν στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο ηγέτες θα συνομιλήσουν για εμπορικά και οικονομικά ζητήματα στο γεύμα που θα παρακαθίσουν, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι «αισιόδοξος» για τα αποτελέσματα του διαλόγου τους.

Ο Σίνζο Άμπε είπε ότι είναι «πλήρως ενημερωμένος» για την απόφαση του Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη Σύμπραξη των Χωρών του Ειρηνικού, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία συμφώνησαν σε ένα νέο πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθεί ο οικονομικός διάλογος.

«Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι... θα δούμε καλά αποτελέσματα να προκύπτουν από τον διάλογο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER