Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017 11:47

Εγκαίνια του ανακαινισμένου Ελληνικού Κέντρου Καΐρου

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εγκαίνια του ανακαινισμένου Ελληνικού Κέντρου Καΐρου

Παρουσία του πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β’ έγιναν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, με τη στήριξη της Αιγυπτιώτισσας ευεργέτιδας Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού

Ήταν μία από τις όμορφες στιγμές στα 124 χρόνια ιστορίας του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, το βράδυ της Κυριακής 19 Φεβρουαρίου, καθώς όλη η παροικία της αιγυπτιακής πρωτεύουσας έγινε μάρτυρας της μεγάλης αλλαγής που επιτελέστηκε στην εικόνα του Κέντρου.

Το πλέον ιστορικό ελληνικό σωματείο στην πρωτεύουσα της Χώρας του Νείλου, λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα από το ζωοδότη ποταμό, στο κέντρο της πόλης, ξαναζεί μέρες δόξης, και αυτό με τη βοήθεια μίας Αιγυπτιώτισσας, της Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού, που παρότι άφησε τη χώρα που την γέννησε πριν από μισό αιώνα, και μεγαλούργησε στο Βουκουρέστι δημιουργώντας μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες που αφορούν κλινικές τεχνητού νεφρού και ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, αποφάσισε τώρα να στηρίξει το παροικιακό σωματείο, θέλοντας να το ξαναδεί λαμπερό - όπως το είχε γνωρίσει στη νεανική της ηλικία.

Η συγκίνηση όμως δύσκολα μπορούσε να κρυφτεί και από το πρόσωπο του προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου Νικόλα Βαδή, που υποδέχτηκε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’ στη μεγάλη αυτή εκδήλωση για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στο Κάιρο.

«Είναι μεγάλη μέρα, γιατί έχουμε κοντά μας, εσάς, μακαριώτατε, που μας ευλογήσατε με τη σεπτή παρουσία σας στον ανακαινισμένο αυτό χώρο, δίνοντάς μας θάρρος για ένα νέο ευλογημένο ξεκίνημα», τόνισε ο κ. Βαδής.

Και ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κατέληξε: «Το νέο πλέον Ελληνικό Κέντρο Καΐρου είναι στη διάθεση της παροικίας μας. Ακόμη πιο δυνατό. Ακόμη πιο όμορφο. Και όλοι εσείς, και εμείς, είμαστε περήφανοι, που αυτός ο χώρος πλέον αποπνέει Ελλάδα, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τα χέρια μας με την αγαπημένη μας Χώρα του Νείλου, την Αίγυπτο».

Από την πλευρά του, ο πατριάρχης Θεόδωρος, ο οποίος μόλις επέστρεψε από το πολυήμερο ιεραποστολικό του ταξίδι στο Κογκό, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για τον ανακαινισμένο αυτό χώρο που ανήκει σε όλη την ελληνική παροικία.

Το ίδιο ενθαρρυντικοί για τη συνέχιση του έργου του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου ήταν και οι λόγοι του Έλληνα πρέσβη Μιχαήλ Χρήστου Διάμεση, του Κύπριου πρέσβη Χάρη Μορίτση, του προέδρου του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων Κώστα Μιχαηλίδη, του προέδρου των Οφικκιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Θεόδωρου Παναγόπουλου, του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννη Παπαδόπουλου και του αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Μιχάλη Γκρουνστέιν.

Αλλά, ακόμη μεγάλη ήταν η συγκίνηση της ευεργέτιδας Αικατερίνης Σοφιανού, που εκπλήρωσε -όπως είπε- ένα όνειρό της «να βλέπουμε σήμερα το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου και να χαιρόμαστε και να νιώθουμε υπερήφανοι για αυτό... Για την ιστορία του. Αλλά, κυρίως για το αύριο... Διότι, για όλους εμάς που ζήσαμε στους χώρους αυτούς, τότε με τις γιαγιάδες μας ή τώρα με τα εγγόνια μας, το Ελληνικό Κέντρο δεν είναι απλά ένα σωματείο. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ψυχής που έχουμε αφήσει εδώ στο Κάιρο. Ένα μεγάλο κομμάτι της Ελλάδας...», κατέληξε η Αιγυπτιώτισσα επιχειρηματίας.

Η βραδιά των εγκαινίων του ανακαινισμένου Ελληνικού Κέντρου είχε έντονο ελληνικό χρώμα καθώς οι μαθητές της Αμπετείου Σχολής μετέφεραν τις ελληνικές μελωδίες και χορούς, αφιερώνοντας μάλιστα στον καταγόμενο από την Κρήτη Πατριάρχη Αλεξανδρείας, μία πεντοζάλη.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την απονομή αναμνηστικών μεταλλίων.

«Μάγεψε» το κοινό της Όπερας του Καΐρου, η παρουσίαση του «Ζορμπά» του Μ. Θεοδωράκη

«Μάγεψε» το κοινό της Όπερας του Καΐρου, η παρουσίαση του «Ζορμπά» του Μίκη Θεοδωράκη, με διευθυντή ορχήστρας τον αρχιμουσικό Βασίλη Τσιατσιάνη και σολίστ στο μπουζούκι τον Μανώλη Γεωργοστάθη, το Σάββατο βράδυ, 18 Φεβρουαρίου

Το περίφημο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που έχει κάνει γνωστά τα ελληνικά μουσικά χρώματα σε όλον τον κόσμο, παρουσιάστηκε στην Κεντρική Σκηνή της Όπερας της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Με διευθυντή ορχήστρας τον αρχιμουσικό Βασίλη Τσιατσιάνη και τον Μανώλη Γεωργοστάθη να μεταφέρει τους ήχους του μπουζουκιού στην κορυφαία καλλιτεχνική σκηνή της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, όντας μάλιστα ο ίδιος ένας από τους πρώτους που συνεργάστηκαν με τον Μίκη Θεοδωράκη, όσοι παραβρέθηκαν -και ήταν πολλοί στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα -είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία παράσταση αξιώσεων, αντάξια της Ελλάδας και της Αιγύπτου και της ιστορικής φιλίας των δύο λαών.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Έλληνας πρέσβης Μιχαήλ Χρήστος Διάμεσης, ο πρόεδρος των Οφικκιάλων του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Θεόδωρος Παναγόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Καΐρου, Μιχάλης Μπίσκος, και πολλοί ακόμη επώνυμοι και «ανώνυμοι» Έλληνες, αλλά και φυσικά πολλοί Αιγύπτιοι που κατέκλυσαν την Κεντρική Σκηνή της Όπερας του Καΐρου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER