Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 12:14

Η Νέα Υόρκη δαπάνησε 24 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια του Ντ. Τραμπ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Νέα Υόρκη δαπάνησε 24 εκατ. δολάρια για την ασφάλεια του Ντ. Τραμπ

Στα 24 εκατομμύρια δολάρια καταγράφηκε το οικονομικό κόστος για την πόλη της Νέας Υόρκης αναφορικά με την κάλυψη των μέτρων ασφάλειας του Πύργου Τραμπ στο Μανχάταν από την ημέρα της εκλογής του μέχρι την ημέρα της επίσημης ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του.

Το ημερήσιο οικονομικό κόστος υπολογίστηκε στις 308.000 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επίτροπος της αστυνομίας στη Νέα Υόρκη.

Η εξέλιξη αυτή έφερε στο επίκεντρο της δημοσιότητας το αίτημα της πόλης προς το Κογκρέσο σχετικά με τη χορήγηση αποζημίωσης για το οικονομικό κόστος των μέτρων ασφάλειας στην ιδιωτική κατοικία του Τραμπ, στον Πύργο Τραμπ επί της Πέμπτης Λεωφόρου στο Μανχάταν. Στο διαμέρισμα του αναφερόμενου πύργου εξακολουθούν να διαμένουν η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μελάνια Τραμπ, αλλά κι ο μικρότερος γιος του.

“Ζητούμε τη χορήγηση πλήρους ομοσπονδιακής αποζημίωσης για το συνολικό οικονομικό κόστος των μέτρων ασφαλείας που εφαρμόζονται για τον πρόεδρο Τραμπ και την οικογένειά του στον Πύργο Τραμπ”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Φρέντι Γκολντστέιν, η εκπρόσωπος του δημάρχου της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο, σε ηλεκτρονικό μήνυμά της προς το Reuters.

Ο Επίτροπος της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ονίλ δήλωσε ότι η αστυνομία της πόλης έχει πλέον έναν διπλό ρόλο, τόσο για την προστασία της προεδρικής οικογένειας, όσο και για την προστασία των κατοίκων της πόλης.

“Ο Πύργος Τραμπ αποτελεί πλέον στόχο για όσους θέλουν να πλήξουν τρομοκρατικά τη χώρα μας, οδηγώντας στο όριό τους τις περιορισμένες οικονομικά δυνατότητες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας που διαθέτουμε”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ονίλ.

Δε στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν άμεσα οι εκπρόσωποι του προέδρου Τραμπ προκειμένου να σχολιάσουν τις εξελίξεις.

Ο Ντε Μπλάζιο είχε ζητήσει από την αμερικανική κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο χρηματοδότηση άνω των 35 εκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να εφαρμόζονται τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για την προστασία του Τραμπ στην οικία του, στην κορυφή του ουρανοξύστη των 58 ορόφων στο Μανχάταν σε μικρή απόσταση από το κεντρικό πάρκο της Νέας Υόρκης (Central Park) που αποτελεί δημοφιλή χώρο επισκέψεων για τους τουρίστες.

Το οικονομικό κόστος των 24 εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ουσιαστικά μικρότερο από το οικονομικό ύψος της αποζημίωσης των 35 εκατομμυρίων δολαρίων που ζητήθηκε, με τον Τραμπ να βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την εκλογή του μέχρι την ορκωμοσία του, στο διαμέρισμά του στον ομώνυμο πύργο του.

Παράλληλα, με το οικονομικό κόστος κάλυψης των μέτρων ασφάλειας και η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης είχε οικονομικό κόστος 1,7 εκατομμυρίων δολαρίων για το χρονικό διάστημα που ο Τραμπ παρέμεινε στην πόλη, σύμφωνα με τον Ονίλ.

Για τις ημέρες που βρίσκονται στην πόλη, η Μελάνια μαζί με το γιο του προεδρικού ζεύγους Μπάρον το οικονομικό κόστος των μέτρων ασφάλειας υπολογίζεται μεταξύ των 127.000 και 145.000 δολαρίων ημερησίως.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει επιστρέψει στο Μανχάταν από την ημέρα της επίσημης ανάληψης των προεδρικών καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην ανάκληση του δικαιώματος επιλογής των διεμφυλικών μαθητών στη χρήση τουαλέτας ανάλογα με το σεξουαλικό προσδιορισμό τους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην ανάκληση της εφαρμογής μιας κεντρικής οδηγίας προς τα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ, που είχε προωθήσει ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με την οποία οι διεμφυλικοί μαθητές μπορούσαν να επιλέγουν την τουαλέτα που χρησιμοποιούν βάσει του φύλου με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται και όχι αυτό με το οποίο γεννήθηκαν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εκδώσει σχετική οδηγία προς τα δημόσια σχολεία των ΗΠΑ. Στην περίπτωση που τα δημόσια σχολεία αρνούνταν να εφαρμόσουν την οδηγία του Λευκού Οίκου, θα βρίσκονταν αντιμέτωπα με το ενδεχόμενο διακοπής της ομοσπονδιακής χρηματοδότησής τους.

Οι διεμφυλικοί είχαν χαρακτηρίσει την εξέλιξη αυτή αποφασιστική νίκη για τα δικαιώματά τους.

Ωστόσο, ο Τραμπ προχώρησε στην ανάκληση της οδηγίας του Ομπάμα κι ενώ η εφαρμογή της είχε ανασταλεί από ομοσπονδιακό δικαστή. Ο δικαστής είχε υποστηρίξει ότι τόσο οι πολιτείες όσο και τα δημόσια σχολεία θα πρέπει να έχουν την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων στο αναφερόμενο ζήτημα, χωρίς να εμπλέκεται η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εκπαίδευσης των ΗΠΑ θα εξακολουθούν να μελετούν τα νομικά ζητήματα που προκύπτουν, σύμφωνα με τη νέα προεδρική οδηγία, ενώ αυτή θα αποσταλεί στα δημόσια σχολεία σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια.

Η ανάκληση της προεδρικής οδηγίας του Ομπάμα από τον Τραμπ εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει την ένταση μεταξύ των Αμερικανών που τάσσονται υπέρ της διατήρησης των παραδοσιακών αξιών και των κοινωνικά προοδευτικών. Περίπου 200 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Λευκό Οίκο, μετά τη δημοσιοποίηση της ανάκλησης κρατώντας σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου και φωνάζοντας συνθήματα: “Όχι στο μίσος, όχι στο φόβο. Οι διεμφυλικοί μαθητές είναι ευπρόσδεκτοι εδώ.”

Σήμερα θα γίνει η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τους προέδρους των εταιριών που προγραμματίζουν τη μεταφορά των γραμμών παραγωγής τους στο εξωτερικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, που έχει υποστηρίξει προεκλογικά τον τερματισμό της διαφυγής θέσεων εργασίας από τις ΗΠΑ στο εξωτερικό, θα έχει σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους τουλάχιστον πέντε εταιριών, οι οποίες πραγματοποιούν χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, καθώς έχουν προγραμματίσει τη μεταφορά των γραμμών παραγωγής τους στο εξωτερικό.

Οι εταιρίες Caterpillar Inc, United Technologies Corp, Dana Inc, 3M Co και General Electric Co μεταφέρουν τμήματα της παραγωγής τους στο Μεξικό, την Κίνα, την Ινδία, αλλά κι άλλες χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ, που έχει δημοσιοποιήσει το Reuters.

Οι πρόεδροι των πέντε εταιριών θα είναι μεταξύ των ηγετικών επιχειρηματικών στελεχών που θα συναντηθούν σήμερα με τον Τραμπ, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να υλοποιηθεί η προεκλογική υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου για την αύξηση της βιομηχανικής απασχόλησης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Περίπου 2.300 εργαζόμενοι των εταιριών αυτών εκτιμάται ότι θα χάσουν τις θέσεις εργασίες τους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια ως άμεση συνέπεια της μεταφοράς των γραμμών παραγωγής σε ξένες αγορές, σύμφωνα με το ειδικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ (TAA), που παρέχει αντισταθμιστικά οφέλη στους εργαζόμενους που χάνουν την εργασία τους εξαιτίας στρεβλώσεων στο παγκόσμιο εμπόριο. H πληροφορία αυτή γνωστοποιήθηκε στο Reuters έπειτα από σχετικό αίτημα στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας για τη δημοσιοποίηση στοιχείων (Freedom of Information Act).

Οι εταιρίες επιβεβαίωσαν στο Reuters τον παραπάνω αριθμό μείωσης των θέσεων εργασίας, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι υπόλοιποι 19 πρόεδροι των εταιριών που θα συναντηθούν με τον Τραμπ υλοποιούν προγράμματα εξαγωγής θέσεων εργασίας, ενώ το πρόγραμμα TAA δεν καλύπτει όλους τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους.

Από την άλλη μεριά, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που αναμένεται να χαθούν από τη μεταφορά των γραμμών παραγωγής στο εξωτερικό αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποσοστό του συνολικού αριθμού των εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών εργαζομένων που δουλεύουν στις εταιρίες που θα λάβουν μέρος στη σημερινή συνάντηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η General Electric απασχολεί 125.000 Αμερικανούς εργαζομένους, όπως προκύπτει από τα οικονομικά της στοιχεία.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε έμφαση στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης για την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή, αλλά και την οικονομία, τονίζοντας πολλές φορές ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εξυπηρετεί μόνο τις χώρες με χαμηλό κόστος μισθοδοσίας. Όπως υποστήριζε, οι ΗΠΑ στην ουσία μένουν με βιομηχανίες που εγκαταλείπονται, με εργαζόμενους που υποαπασχολούνται, ενώ ο ίδιος έχει απειλήσει με την επιβολή υψηλών δασμών εισαγωγής για τα προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, αλλά παράγονται εκτός ΗΠΑ.

Όπως έγινε γνωστό, ο Τραμπ θα συναντηθεί με τους προέδρους των εταιριών, προκειμένου ν' ακούσει άμεσα τους λόγους για τους οποίους αποφασίζουν να περιορίσουν ή να εγκαταλείψουν την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή, σύμφωνα με δηλώσεις μέλους του προσωπικού του Λευκού Οίκου, του οποίου τα στοιχεία δεν γνωστοποιήθηκαν.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι που αναμένεται ν' απολυθούν ελπίζουν σ' ένα παραγωγικό αποτέλεσμα των συναντήσεων, προκειμένου να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους και ν' αποφύγουν τον εφιάλτη της ανεργίας.

Μεξικό: Η χώρα αντέδρασε οργισμένα στη νέα μεταναστευτική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Τραμπ

Το Μεξικό αντέδρασε οργισμένα χθες Τετάρτη στη νέα μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ, την οποία ένας Μεξικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε «εχθρική», λίγες ώρες προτού ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επισκεφθούν τη χώρα.

Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ αποκάλυψε την Τρίτη ότι σκοπεύει να θεωρεί σχεδόν όλους τους παράτυπους μετανάστες υποψήφιους προς απέλαση και ότι θα επιχειρήσει να στείλει πολλούς από αυτούς στο Μεξικό, αν εισήλθαν στις ΗΠΑ από εκεί ανεξαρτήτως της υπηκοότητάς τους.

Η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε να γίνουν αυτές οι ανακοινώσεις θυμίζει την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει τον Ιανουάριο, όταν ο Τραμπ είχε ανακοινώσει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι το Μεξικό θα πρέπει να πληρώσει για το τείχος που σκοπεύει να κατασκευάσει στα σύνορα των δύο χωρών, λίγες ημέρες προτού επισκεφθεί την Ουάσινγκτον ο Μεξικανός ομόλογός του Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Παρόλα αυτά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ τόνισε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Μεξικού είναι «καταπληκτικές αυτή τη στιγμή» και πρόσθεσε ότι αναμένει «μια φοβερή συζήτηση» μεταξύ των Μεξικανών και των Αμερικανών αξιωματούχων.

Και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν στους δημοσιογράφους ότι σκοπός του ταξιδιού είναι να δημιουργηθεί μια στενή σχέση συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον έφτασε χθες το απόγευμα στην πόλη του Μεξικού. Λίγο αργότερα κατέφθασε ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζον Κέλι για να συμμετάσχει στις συζητήσεις, στη διάρκεια των οποίων πρόκειται «να εξηγήσει λεπτομερώς» την εφαρμογή της νέας μεταναστευτικής πολιτικής του Τραμπ.

Πάντως ο Μεξικανός υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιντεγκαράι τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα του να δεχθεί τους νέους κανόνες, μεταξύ των οποίων είναι και η απέλαση μη Μεξικανών στο Μεξικό.

«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση και ο λαός του Μεξικού δεν είναι υποχρεωμένοι να δεχθούν τους όρους τους οποίους μία κυβέρνηση θέλει να επιβάλει μονομερώς σε μια άλλη», εξήγησε ο Βιντεγκαράι στους δημοσιογράφους.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις με τους Αμερικανούς αξιωματούχους. Το Μεξικό θα επιμείνει ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει πρώτα να μπορούν να αποδείξουν την υπηκοότητα οποιουδήποτε θέλουν να απελάσουν στη χώρα.

«Έχουμε τον έλεγχο των συνόρων μας και θα τον ασκήσουμε πλήρως», επεσήμανε ο Βιντεγκαράι, προσθέτοντας ότι η χώρα του προτίθεται να απευθυνθεί στον ΟΗΕ για να υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Μεξικανών βάσει των διεθνών κανόνων.

Μεταξύ των θεμάτων που πρόκειται να συζητηθούν σήμερα περιλαμβάνονται οι υποδομές στα σύνορα, οι στρατηγικές απέλασης, η διακίνηση ναρκωτικών, η μετανάστευση από χώρες της Κεντρικής Αμερικής, το εμπόριο όπλων και η τρομοκρατία, αλλά και η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA), σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER