Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 10:07

Διώξεις σε βάρος στελεχών των εταιρειών Shell και Eni για διαφθορά

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διώξεις σε βάρος στελεχών των εταιρειών Shell και Eni για διαφθορά

Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς στη Νιγηρία γνωστοποίησε χθες Πέμπτη ότι άσκησε διώξεις εναντίον στελεχών δύο κολοσσών της πετρελαϊκής βιομηχανίας, των εταιρειών Shell και ENI, για «διαφθορά» αξιωματούχων στο πλαίσιο του διαγωνισμού για μια κρατική σύμβαση αξίας 1,3 δισεκ. δολαρίων.

Η Επιτροπή Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Αδικημάτων (ΕΟΧΑ) της Νιγηρίας άσκησε διώξεις σε βάρος 11 προσώπων για διαφθορά, σύμφωνα με δικόγραφα.

Η βρετανική Shell, η ιταλική ENI και η θυγατρική της στη Νιγηρία, η AGIP, φέρονται να κατέβαλαν «συνολικά το ποσό των 801 εκατ. δολαρίων» (759 εκατ. ευρώ) σε επιχειρηματίες και πολιτικούς στη Νιγηρία.

Η ιταλική δικαιοσύνη διεξάγει επίσης έρευνα για την υπόθεση, που αφορά την εκχώρηση στην ENI και στη Shell το 2011 ενός υπεράκτιου κοιτάσματος της Νιγηρίας έναντι 1,3 δισεκ. δολαρίων.

Οι δύο εταιρείες διαψεύδουν ότι παραβίασαν τον νόμο.

«Η ENI δεν διέπραξε καμιά παρανομία», είχε δηλώσει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times τον Φεβρουάριο. «Σε κάθε στάδιο ενεργήσαμε τηρώντας τον νόμο (...) Η ENI και η Shell πλήρωσαν τη νιγηριανή κυβέρνηση, και δεν αναμίχθηκαν στην απόφαση της κυβέρνησης για το πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα», είχε συμπληρώσει.

Ο πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι, ο οποίος κέρδισε τον Γκούντλακ Τζόναθαν στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2015, εξελέγη υποσχόμενος να καταπολεμήσει την ενδημική διαφθορά στη Νιγηρία, τονίζοντας ότι «κολοσσιαία» ποσά από το δημόσιο ταμείο καταληστεύονται.

Μετά την έναρξη της θητείας του οι αρχές της Νιγηρίας προχώρησαν σε ένα κύμα συλλήψεων ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης Τζόναθαν τα οποία βάρυναν υποψίες για διαφθορά, αλλά μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν καταδικαστεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER