Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017 10:28

Η Σεούλ θα αναλάβει δράση εάν η Κίνα στραφεί εναντίον νοτιοκορεατικών εταιρειών

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Σεούλ θα αναλάβει δράση εάν η Κίνα στραφεί εναντίον νοτιοκορεατικών εταιρειών

Ο υπουργός Εμπορίου της Νότιας Κορέας Τζου Χιούνγκ-χουάν προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα εάν η Κίνα επιβάλλει μέτρα σε βάρος εταιρειών της χώρας του, ενώ τόνισε ότι «ανησυχεί βαθιά» για τις πρόσφατες κινήσεις του Πεκίνου.

Ο Τζου έκανε τη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψής του στις ΗΠΑ, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο του σήμερα.

Πολλά ΜΜΕ της Νότιας Κορέας μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι κινέζοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έδωσαν προφορικά οδηγίες σε τουριστικούς πράκτορες να πάψουν να προσφέρουν πακέτα διακοπών στη Νότια Κορέα, μερικές ημέρες αφού η Σεούλ έκλεισε μια συμφωνία με τον όμιλο Lotte και εξασφάλισε έτσι εκτάσεις για την εγκατάσταση ενός αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, του λεγόμενου THAAD.

Η Κίνα αντιτίθεται στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος, καθώς θεωρεί ότι η ίδια είναι στην πραγματικότητα ο στόχος της εγκατάστασης του THAAD, που διαθέτει ισχυρά ραντάρ. Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διαβεβαιώνουν ότι το πυραυλικό σύστημα αυτό έχει στόχο αποκλειστικά και μόνο να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας.

«Θα αναλάβουμε δράση βάσει του διεθνούς δικαίου εναντίον οποιασδήποτε ενέργειας παραβιάζει τις πολιτικές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ή τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ της Νότιας Κορέας και της Κίνας», διεμήνυσε ο Τζου.

Το υπουργείο Εμπορίου ανέφερε ακόμη ότι θα αρχίσει να μελετά τις εξαγωγές προς την Κίνα καθημερινά και το εάν καταγράφεται επιδείνωση στις συναλλαγές των νοτιοκορεατικών εξαγωγικών εταιρειών με την Κίνα προκειμένου να αναληφθεί δράση το ταχύτερο δυνατό εάν διαπιστωθεί πως το Πεκίνο λαμβάνει αθέμιτα μέτρα.

Την Παρασκευή, το υπουργείο ζήτησε από την κινεζική πρεσβεία στη Σεούλ να προστατευθούν οι νοτιοκορεάτικες εταιρείες που επενδύουν στην Κίνα.

Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατέδειξαν πως οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας προς την Κίνα –το Πεκίνο είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Σεούλ– κατέγραψαν την μεγαλύτερη άνοδό τους μετά τα μέσα του 2010, κυρίως χάρη στις πωλήσεις των λεγόμενων ενδιάμεσων αγαθών, όπως είναι οι ημιαγωγοί και τα πάνελ οθόνων, που προορίζονται για την κατασκευή ηλεκτρονικών.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι ωστόσο παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία καθώς φοβούνται κλιμάκωση των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Νότιας Κορέας και Κίνας, τη στιγμή που καταγράφεται άνοδος του προστατευτισμού σε διεθνές επίπεδο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER