Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2017 12:13

Γαλλία: Ο Αλέν Ζιπέ δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γαλλία: Ο Αλέν Ζιπέ δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές

Ο Αλέν Ζιπέ δεν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε ο ίδιος, προσθέτοντας ωστόσο πως «η εμμονή» του Φιγιόν οδηγεί σε «αδιέξοδο».

 

« Για μένα είναι πολύ αργά. Σας το επιβεβαιώνω σήμερα, δεν θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία ». Αυτή ήταν η πρωινή δήλωση του Αλέν Ζιπέ από την αίθουσα τελετών του δημαρχείου του Μπορντώ, την οποία περίμεναν όλοι με σχετική αγωνία, έχοντας συνείδηση ότι θα ήταν καταλυτική για τις εξελίξεις όχι μόνο της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων.

Με τη δήλωση αυτή ο Αλέν Ζιπέ ορίζει ξεκάθαρα τη θέση του αρνούμενος να επωμισθεί την ευθύνη της εφεδρικής λύσης, χωρίς να του το ζητήσει ο ίδιος ο Φιγιόν, αποσύροντας την υποψηφιότητα του.

Είναι η πρώτη φορά, μετά την ήττα του στις προκριματικές, που ο Αλέν Ζιπέ παίρνει δημοσίως τον λόγο και δεν θεωρείται τυχαίο ότι είναι μετά τη χθεσινή συγκέντρωση του Φιγιόν στο Τροκαντερό.

Εκτιμάται ότι ο δήμαρχος του Μπορντώ περίμενε να δει πως θα εξελισσόταν η συγκέντρωση στο Τροκαντερό, η οποία θεωρήθηκε τελικά πετυχημένη αφού συγκεντρώθηκαν, παρά τη βροχή, περίπου 50.000 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία. Στην ομιλία του ο Φιγιόν ήταν σαφής δηλώνοντας ότι «δεν σκοπεύει να παραιτηθεί» και «κανείς δεν μπορεί να τον υποχρεώσει», υπονοώντας ξεκάθαρα το ίδιο του το κόμμα.

Γνωστός για τον πολιτικό εγωισμό του, ο Αλέν Ζυπέ είχε επανειλημμένα εξηγήσει ότι μόνον εφόσον ο ίδιος ο Φρανσουά Φιγιόν τον καλούσε για να του παραδώσει τη σκυτάλη, θα μπορούσε να αποδεχθεί και είχε δώσει την εντύπωση ότι σκεπτόταν το θέμα.

Πριν από τη σημερινή δήλωση όμως, απολύτως κανείς δεν ήξερε τι είχε αποφασίσει και σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες είχε κλείσει χθες τα τηλέφωνά του και δεν απαντούσε.

Με την ευκαιρία της δήλωσης, υπογράμμισε τη μεγάλη «σύγχυση» που κυριαρχεί σήμερα στην εκστρατεία για την προεδρία, κάτι πρωτόγνωρο για την 5η Γαλλική Δημοκρατία, μίλησε για την αποτυχία της αριστεράς και τη διάσπασή της σε «ασυμφιλίωτα κομμάτια», για την «ανωριμότητα και απειρία» του Εμμανουέλ Μακρόν, για έναν «εγκλωβισμένο» μέσα στους φόβους και «φανατικό αντιευρωπαϊσμό» της Λεπέν, για να καταλήξει αναφωνώντας «τι σπατάλη, τι κρίμα» για την κεντροδεξιά.

Δήλωσε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες που θα τον βοηθούσαν για να συσπειρώσει σήμερα αυτή την κεντροδεξιά και υπογράμμισε ότι η συγκέντρωση στο Τροκαντερό έδειξε τη «ριζοσπαστικοποίηση του πυρήνα» των υποστηρικτών του Φρανσουά Φιγιόν.

Είναι γεγονός ότι, μετά την παραίτηση πολλών στελεχών από την εκλογική ομάδα του Φιγιόν, έχουν δραστηριοποιηθεί γύρω του ορισμένες ενώσεις, όπως η πολύ γνωστή «sens commun» («κοινή λογική») ή άλλα μορφώματα με καθολικές ή ακροδεξιές ρίζες, που δημιουργήθηκαν μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις κατά του νόμου για τον «γάμο για όλους».

Με τη σημερινή δήλωση, ο Αλέν Ζιπέ δίνει ένα τέλος στις φήμες, αλλά και στις προσπάθειες που είχαν ξεκινήσει οι συνεργάτες του για τη συλλογή των 500 υπογραφών στήριξης στον Ζιπέ, από αιρετούς, που ήταν απαραίτητες για μια πιθανή υποψηφιότητα του στην οριακή ημερομηνία της 17ης Μαρτίου.

Έχοντας χάσει το παιγνίδι και ξεπεραστεί από την όλη σύγχυση, ο Νικολά Σαρκοζί, συνειδητοποιώντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η όλη κατάσταση για το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων που ο ίδιος είχε ανασυντάξει, κάλεσε τελευταία στιγμή σε κοινή συνάντηση τον Αλέν Ζιπέ και τον Φρανσουά Φιγιόν ενώ το απόγευμα έχει συνεδριάζει η πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Ο Σαρκοζί ανήρτησε μια ανακοίνωση στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter στην οποία αναφέρει: «Μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης (…) κάθε ένας έχει καθήκον να κάνει τα πάντα για να διασφαλιστεί η ενότητα»

«Σε αυτό το πνεύμα πρότεινα στον Φρανσουά Φιγιόν και τον Αλέν Ζιπέ να συναντηθούμε για να βρούμε έναν τρόπο αξιοπρεπούς και αξιόπιστης εξόδου από μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να διαρκέσει άλλο και η οποία αποτελεί πηγή σοβαρών ανησυχιών μεταξύ των Γάλλων», πρόσθεσε.

Ο Τιερί Σολέρ, ο οργανωτής των προκριματικών εκλογών της δεξιάς και πρώην εκπρόσωπος του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, κάλεσε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL τον Φιγιόν, τον Ζιπέ και τον Σαρκοζί να συναντηθούν «ακόμη και σήμερα» για «να αποφευχθεί το χάος», ενώ εκτίμησε ότι ο Ζιπέ θα μπορούσε να επωμισθεί το πρόγραμμα του Φιγιόν.

Η απειλή νίκης της Μαρίν Λεπέν υφίσταται, προειδοποιεί ο Φρανσουά Ολάντ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ θεωρεί ότι η «απειλή» μίας νίκης της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές «υφίσταται», ακόμη και αν θεωρεί ότι «η Γαλλία δεν θα παραδοθεί», στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σε σειρά ευρωπαϊκών εφημερίδων.

«Η απειλή υφίσταται» διότι «η άκρα δεξιά δεν βρισκόταν ποτέ εδώ και 30 χρόνια σε τόσο υψηλό επίπεδο, όμως η Γαλλία δεν θα παραδοθεί» Η Γαλλία γνωρίζει ότι η ψηφοφορία της 23ης Απριλίου και της 7ης Μαΐου θα καθορίσει όχι μόνο την τύχη της χώρας μας, αλλά επίσης και το μέλλον της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», δηλώνει ο Φρανσουά Ολάντ λίγες ώρες πριν από την άτυπη μίνι σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών όπου θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Διότι, αν κατά τύχη η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου επικρατούσε, θα ξεκινούσε αμέσως μία διαδικασία εξόδου από την ευρωζώνη και ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Ενωση», προειδοποιεί.«Αυτός είναι ο στόχος όλων των λαϊκιστών, από όπου και αν προέρχονται: να εγκαταλείψουν την Ευρώπη, να αποκλειστούν από τον κόσμο και να φαντασθούν ένα μέλλον περικυκλωμένο από φράκτες όλων των ειδών και παρατηρητήρια», λέει σε μία αναφορά στα σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ.

Ορίζω λοιπόν ως «τελευταία μου αποστολή» πριν εγκαταλείψω το Μέγαρο των Ηλυσίων στα μέσα του Μαΐου «να κάνω τα πάντα ώστε η Γαλλία να μην αφεθεί να πεισθεί από ένα τέτοιο πρόγραμμα, ούτε να αναλάβει μία τόσο μεγάλη ευθύνη».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER