Πέμπτη, 09 Μαρτίου 2017 12:28

Η Βαρσοβία ζήτησε από την ΕΕ να απορρίψει την υποψηφιότητα Τουσκ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Βαρσοβία ζήτησε από την ΕΕ να απορρίψει την υποψηφιότητα Τουσκ

Η κυβέρνηση της Πολωνίας, που αντιτίθεται έντονα στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απείλησε σήμερα να οδηγήσει σε αποτυχία τη σύνοδο στις Βρυξέλλες, αν διεξαχθεί σήμερα ψηφοφορία για το θέμα αυτό.

«Θα κάνουμε τα πάντα ώστε η ψηφοφορία να μην διεξαχθεί σήμερα», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολτ Βαζικόφσκι στο τηλεοπτικό δίκτυο TNV24 και «θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας ότι θα απειληθεί όλη η σύνοδος, αν αναγκαστούμε να ψηφίσουμε».

«Στείλαμε στους Γερμανούς ένα μήνυμα για να τους πούμε ότι δεν είναι απαραίτητο να εκλέξουμε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», πρόσθεσε ο Βαζικόφσκι, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «συνεχίζονται οι συναντήσεις που αφορούν τη στήριξη στους υποψήφιους».

Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο επανέλαβε την αντίθεσή της στην επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μια επιστολή που απηύθυνε στους Ευρωπαίους ομολόγους της. 

H Σίντλο επανέλαβε τα επιχειρήματα που έχει ήδη παρουσιάσει η Βαρσοβία εναντίον της υποψηφιότητας Τουσκ. 

Κατηγορεί τον φιλελεύθερο πρώην πρωθυπουργό ότι «παραβίασε κατάφωρα» τον κανόνα της «πολιτικής ουδετερότητας» που απαιτείται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και «ενεπλάκη προσωπικά» σε μια πολιτική αντιπαράθεση στην Πολωνία. 

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία ενός επικίνδυνου προηγούμενου, βάσει του οποίου η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ενός κράτους μέλους δέχεται πολιτική επίθεση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», τονίζει η Σίντλο στην επιστολή της. 

Πάντως η Πολωνή πρωθυπουργός δεν διευκρινίζει σε ποια παρέμβαση του Τουσκ αναφέρεται. Ίσως να πρόκειται για μια ομιλία του Τουσκ στις 17 Δεκεμβρίου στο Βρότσλαβ, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε από την πολωνική κυβέρνηση να σεβαστεί «τον λαό, τις συνταγματικές αρχές και αξίες». 

Τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης κάνουν σήμερα λόγο για δύο πιθανά σενάρια:

Σύμφωνα με το πρώτο, η Πολωνία ενδέχεται να ζητήσει την ομόφωνη εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο κανονισμός προβλέπει την εκλογή με ενισχυμένη πλειοψηφία, όμως γενικά η ΕΕ προτιμά την αρχή της ομοφωνίας. Με αυτό τον τρόπο η Βαρσοβία θα εμποδίσει την επανεκλογή Τουσκ.

Βάσει του δεύτερου σεναρίου, αν η Πολωνία βρεθεί απομονωμένη στη διάρκεια της ψηφοφορίας, στη συνέχεια θα αρνηθεί να υπογράψει στα συμπεράσματα της συνόδου, κάτι που θα τα καταστήσει άκυρα.

Η Βαρσοβία έχει παρουσιάσει δικό της υποψήφιο για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον ευρωβουλευτή Γιάτσεκ Σάριους-Βόλσκι, όμως οι πιθανότητες να εκλεγεί είναι μικρές.

Η καγκελάριος Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της επανεκλογής Τουσκ

Η επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην οποία αντιτίθεται έντονα η Πολωνία, θα αποτελέσει «ένα μήνυμα σταθερότητας για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκτίμησε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ.

«Σήμερα θα λάβουμε μια απόφαση αναφορικά με την επανεκλογή για μια νέα θητεία δυόμιση ετών του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θεωρώ την επανεκλογή του μήνυμα σταθερότητας για το σύνολο της ΕΕ», σημείωσε η Μέρκελ απευθυνόμενη στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Παράλληλα η Γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι η ΕΕ χρειάζεται πολιτικές που βασίζονται στο ελεύθερο εμπόριο και πρόσθεσε ότι το μπλοκ πρέπει να επιδιώξει συμφωνίες με άλλες χώρες ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα απομονωθεί.

«Αν και παρατηρούμε ότι σε κάποια μέρη του κόσμου αυξάνεται η επιρροή της εθνικιστικής προσέγγισης και του προστατευτισμού, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να κλειδωθεί στον εαυτό της και να αποσυρθεί», επεσήμανε.

«Η Ευρώπη πρέπει να διατηρήσει το άνοιγμά της προς τον κόσμο, κυρίως σε ό,τι αφορά την εμπορική της πολιτική», υπογράμμισε η Μέρκελ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER