Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2017 19:26

Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΝΑΣΑ ευνοεί την εξερεύνηση του μακρινού διαστήματος

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΝΑΣΑ ευνοεί την εξερεύνηση του μακρινού διαστήματος

Το σχέδιο προϋπολογισμού της Εθνικής Υπηρεσίας Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των ΗΠΑ (NASA) που πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ευνοεί την εξερεύνηση του μακρινού διαστήματος, όμως περικόπτει κεφάλαια που επρόκειτο να αφιερωθούν στις επιστήμες της Γης και στη μελέτη του κλίματος.

Το κείμενο επιβεβαιώνει επίσης την πρόθεση της κυβέρνησης Τραμπ να στηρίξει τη σύναψη συνεργασιών μεταξύ της ΝΑΣΑ και του ιδιωτικού τομέα, κάτι που ξεκίνησε από την κυβέρνηση Ομπάμα, «ως τα θεμέλια της ανάπτυξης του διαστημικού εμπορικού τομέα στις ΗΠΑ».

Ο προϋπολογισμός για το 2018, ύψους 19,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μειωμένος κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2017, ουσιαστικά τερματίζει το πρόγραμμα που προώθησε η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα με στόχο την «αλίευση» και τη ρυμούλκηση ενός αστεροειδούς κοντά στη Σελήνη προκειμένου οι επιστήμονες να τον μελετήσουν.

Επιπλέον, προβλέπει την αύξηση των κεφαλαίων για τις επιστήμες των πλανητών και την αστροφυσική, από τα 1,5 δισεκατομμύρια στα σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Λευκός Οίκος προτείνει επίσης να επιταχυνθεί το σχέδιο ρομποτικής εξερεύνησης της Ευρώπης, ενός δορυφόρου του Δία που έχει έναν τεράστιο ωκεανό ύδατος κάτω από ένα παχύ στρώμα πάγου, όπου θα μπορούσε να υπάρξει ζωή.

Η ΝΑΣΑ εργάζεται αυτή την περίοδο στην ανάπτυξη ενός ανιχνευτή, του "Europa Clipper", η εκτόξευση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τη δεκαετία του 2020. Στόχος είναι να ίπταται πάνω από την Ευρώπη του Δία προκείμενου να χαρτογραφεί την επιφάνειά της και να αναζητεί πιθανές ενδείξεις ζωής στον ωκεανό της.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού του Αμερικανού προέδρου μειώνει κατά 200 εκατομμύρια δολάρια, στα 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια, το χαρτοφυλάκιο των ερευνών των επιστημών της Γης, από τον οποίο τέσσερις αποστολές σχετίζονται με τη μελέτη του κλίματος. Μεταξύ αυτών το Observatory-3, ένας δορυφόρος που μπορεί να καταμετρά και να παρακολουθεί τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Για τον προσωρινό επικεφαλής της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Ρόμπερτ Λάιτφουτ, αυτό το σχέδιο προϋπολογισμό είναι «σε γενικές γραμμές θετικό» για την Υπηρεσία.

«Όπως γίνεται με κάθε προϋπολογισμό, έχουμε προσδοκίες που ξεπερνούν τα μέσα μας όμως αυτό το σχέδιο προϋπολογισμού μας παρέχει σημαντικούς πόρους για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής μας» τονίζεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER