Σάββατο, 18 Μαρτίου 2017 18:49

Γαλλία: Έντεκα υποψήφιοι θα λάβουν μέρος στις προεδρικές εκλογές

Γράφτηκε από την
Γαλλία: Έντεκα υποψήφιοι θα λάβουν μέρος στις προεδρικές εκλογές

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας επικύρωσε σήμερα τις υποψηφιότητες έντεκα προσώπων που θα λάβουν μέρος στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου.

Οι υποψήφιοι, που ανακηρύχθηκαν από τον πρόεδρο του συμβουλίου Λοράν Φαμπιούς, περιλαμβάνουν την ηγέτιδα του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, τον ανεξάρτητο κεντρώο υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν και τον συντηρητικό Φρανσουά Φιγιόν.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι είναι:

Μπενουά Αμόν, Ναταλί Αρτό, Φρανσουά Ασελινό, Ζακ Σεμινάν, Νικολά Ντουπόν-Ενιάν, Ζαν Λασάλ, Ζαν-Λικ Μελανσόν, Φιλίπ Πουτού.

Οι δύο υποψήφιοι που θα έρθουν πρώτοι στον πρώτο γύρο θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.

Ο Φρανσουά Φιγιόν συνεχίζει ακάθεκτος την εκστρατεία του, παρά τις νέες αποκαλύψεις για τα πολυτελή κοστούμια του πληρωμένα από φίλους, συνολικού κόστους 48.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 35.000 έχουν πληρωθεί σε μετρητά, πράγμα ασύνηθες για τη Γαλλία.

Τις υπόλοιπες 13.000 αναγνώρισε ότι πλήρωσε με επιταγή ο δικηγόρος Ρομπερτ Μπουρζί, γνωστός μεσολαβητής σε Γάλλους και Αφρικανούς ηγέτες. Ο εν λόγω δικηγόρος είναι γνωστός από προηγούμενες υποθέσεις διαπλοκής επί Σιράκ, για μεταφορά χρημάτων σε βαλίτσες. Θεωρείται συνεχιστής του πολλά κατακριτέου δικτύου Φρανς-Αφρίκ, «Francafrique», που είχε δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα επί Μιτεράν.

 

Ο Ρ. Μπουρζί ισχυρίσθηκε ότι τα κοστούμια στον Φιγιόν ήταν «φιλικά δώρα», προφανώς όμως δεν έπεισε την οικονομική εισαγγελική αρχή, η οποία διέταξε συμπληρωματική έρευνα για τα κοστούμια.

Επίδειξη δύναμης του Μελανσόν με μεγάλη πορεία στο Παρίσι

Θα είναι μια «επίδειξη δυνάμεως» για τον Μελανσόν η σημερινή απογευματινή μεγάλη πορεία στο Παρίσι, για την οποία ελπίζει να συγκεντρώσει πάνω από 80.000 άτομα, στο όνομα της «Ανυπότακτης Γαλλίας», όπως είναι το σλόγκαν του κινήματός του.

Έχουν ήδη καταφθάσει στο Παρίσι υποστηρικτές από τις γειτονικές χώρες, με στόχο να δοθεί η όσο το δυνατόν ευρωπαϊκή διάσταση της αριστεράς.

Η πορεία που ξεκινάει από την πλατεία της Βαστίλλης οδηγείται προς την πλατεία της Δημοκρατίας, «Republique».

Ο Ζαν Λικ Μελανσόν θα μιλήσει στο πλήθος με τη γνωστή ρητορική του, γύρω στις τεσσεράμισι (ώρα Ελλάδας), με στόχο να αποδείξει ότι η «Ανυπότακτη Γαλλία ζει και αναπνέει, διαψεύδοντας τις σφυγμομετρήσεις που τον έχουν καθηλώσει στο 12%. Θα προσπαθήσει επίσης να πείσει για την ανάγκη να περάσει πλέον η Γαλλία από την 5η στην 6η Δημοκρατία με αναθεώρηση του Συντάγματος.

Θα είναι ο μόνος που θα μιλήσει ζωντανά, ο Πιερ Λοράν, επικεφαλής του Κομουνιστικού Κόμματος που υποστηρίζει τον Μελανσόν, θα μιλήσει μέσω βίντεο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER