Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017 11:01

«Parkorman», ένα δημόσιο πάρκο για την Κωνσταντινούπολη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
«Parkorman», ένα δημόσιο πάρκο για την Κωνσταντινούπολη

«Ένα δίκτυο δυνατοτήτων». Ως κάτι τέτοιο, το νεοϋορκέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο Dror συνέλαβε το masterplan για το «Parkorman».

«Οι υπάρχοντες χώροι πρασίνου στην Κωνσταντινούπολη είναι λίγοι και απομακρυσμένοι ο ένας από τον άλλο.

Όταν εξετάσαμε την προσέγγισή μας σε ένα πάρκο το οποίο θα απέχει πάνω από εννιάμιση χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, προς βορράν, αναρωτηθήκαμε: πώς προσελκύουμε σ' έναν τέτοιο προορισμό ανθρώπους που δεν έχουν σχέση με τη φύση;» δήλωσαν οι άνθρωποι του γραφείου στο Designboom.

«Βαλθήκαμε να δημιουργήσουμε ένα πάρκο το οποίο διαλύει, μέσω ενός δικτύου συνθηκών που γεννά αγάπη χωρίς όρους, την ανησυχία και τον φόβο που συχνά συνοδεύει ένα μη οικείο περιβάλλον.

Φανταστήκαμε την πιο βαθειά εμπειρία που δίνει η πιο ελαφριά πινελιά. Μια προσπάθεια που διατηρεί το πλούσιο δάσος και αφήνει κάθε δέντρο στη θέση του, όπως επιβάλλουν οι εντολές που έχουν δοθεί από την πόλη» εξήγησαν.

Το masterplan περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές περιοχές: Την πλατεία, έναν ανοικτό χώρο για να συγκεντρώνεται ο κόσμος, στην αρχή του πάρκου.

Την τούμπα, μια σειρά από κούνιες και αιώρες πάνω από το χαλί του δάσους. Τη δεξαμενή, γιγαντιαίους υποδοχείς πολύχρωμων πλαστικών μπαλακιών, με πηγή έμπνευσης τις αγορές μπαχαρικών στην Τουρκία.

Τις χορδές, έναν ελισσόμενο υπερυψωμένο περίπατο που σχηματίζει μεγάλες θηλιές και στον οποίο είναι ενσωματωμένα τραμπολίνα.

Το άλσος, ένα λαβυρινθώδες μονοπάτι, διάστικτο με γλυπτά που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Τέλος, μια κυβόσχημη πηγή με το νερό να πέφτει και από τις τέσσερις πλευρές της.

«Αντί να υπαγορεύει τη διαδρομή του καθενός στο πάρκο, οι επισκέπτες γράφουν τη δική τους εμπειρία.

Πολυάριθμα μη γραμμικά μονοπάτια, σαν την καλλιγραφία, υφαίνονται μέσα στο υπάρχον δάσος, εκπλήσσοντας τους περιπατητές με απρόσμενες ανακαλύψεις στο ταξίδι τους» περιγράφει η σχεδιαστική ομάδα στο Dror.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER