Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017 21:27

Ευρεία στήριξη Χριστιανοδημοκρατών στην υποψηφιότητα Σόιμπλε

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Ευρεία στήριξη Χριστιανοδημοκρατών στην υποψηφιότητα Σόιμπλε

Το συντηρητικό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ενέκρινε σήμερα με εντυπωσιακή πλειοψηφία την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Με ποσοστό 95%, ο 74χρονος Σόιμπλε εξασφαλίσε την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) στο κρατίδιο της Βάδης Βυρτεμβέργης, στη νοτιοδυτική Γερμανία, για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 24η Σεπτεμβρίου.

Η Γερμανία έχει ένα περίπλοκο εκλογικό σύστημα κατά το οποίο οι ψηφοφόροι ψηφίζουν δύο φορές: μία απευθείας υπέρ κάποιου/κάποιας υποψήφιου/ υποψήφιας στην εκλογική του/της περιφέρεια και μια δεύτερη υπέρ ενός κόμματος.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είπε στα στελέχη του CDU ότι εναπόκειται στη Γερμανία να κρατήσει ενωμένη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει τον ρόλο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ σε αυτό το διακύβευμα:

«Όλοι αναμένουν ότι η Άγγελα Μέρκελ μπορεί να το κάνει αυτό, διότι κανένας άλλος στη Γερμανία και την Ευρώπη δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτόν τον ρόλο».

Τεστ για τον Σεπτέμβριο οι εκλογές στο Ζάαρλαντ;

«Την Κυριακή 800.000 ψηφοφόροι του Σάαρ αποφασίζουν για τη νέα βουλή του κρατιδίου. Θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα η εντυπωσιακή ανοδική πορεία του SPD στις δημοσκοπήσεις, λόγω Μάρτιν Σουλτς;» αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle με αφορμή τις τοπικές εκλογές στο κρατίδιο του Σάαρ.

Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της DW, «από το ΒΒC ως την ρωσική τηλεόραση, η παρουσία των διεθνών μέσων ενημέρωσης στο κρατίδιο του Σάαρ αυτές τις ημέρες είναι παντού αισθητή. Το ενδιαφέρον τους δεν αφορά όμως σχολικά θέματα, την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας ή τα ύδατα αποστράγγισης που προέρχονται από ανθρακωρυχεία. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι το κατά πόσο θα επιβεβαιωθεί, και με εκλογικά αποτελέσματα, η δημοσκοπική άνοδος των σοσιαλδημοκρατών. Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις στο Σάαρ η ψαλίδα που χώριζε SPD και CDU φαίνεται να έχει σχεδόν κλείσει».

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, είναι αβέβαιο ακόμη το ποιος θα νικήσει. «Η επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή. Στόχος πάντως του CDU είναι να αναδειχθεί ξανά πρώτο κόμμα και να συνεχίσει να κυβερνά με χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό. Με βάση τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μοναδικός του εταίρος είναι το SPD. Αντιθέτως, αν πράγματι επιβεβαιωθεί η ανοδική τους τάση, τότε οι Σοσιαλδημοκράτες θα είναι σε θέση να επιλέξουν αν θα κυβερνήσουν με τους Χριστιανοδημοκράτες ή με το κόμμα «Η Αριστερά». Βασικό κριτήριο επιλογής θα είναι, με ποιο συνασπισμό πετυχαίνουν το στόχο τους ο επόμενος πρωθυπουργός του κρατιδίου να είναι σοσιαλδημοκράτης».

Ανεξαρτήτως του μικρού μεγέθους του κρατιδίου του Σάαρ, μισό χρόνο πριν από τις γερμανικές εκλογές, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές οπωσδήποτε ένα πλήγμα για το κύρος της προέδρου των Χριστιανοδημοκρατών Άνγκελα Μέρκελ, καταλήγει το δημοσίευμα της DW.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER