Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017 15:01

"Ώρα της Γης": Έσβησαν τα φώτα σε εμβληματικά κτίρια του πλανήτη

Γράφτηκε από την
"Ώρα της Γης": Έσβησαν τα φώτα σε εμβληματικά κτίρια του πλανήτη

Αυτό το Σαββατοκύριακο, τα πιο πολλά εμβλήματα του οικοδομημένου περιβάλλοντος του ανθρώπινου είδους προχώρησαν σε μια ισχυρή υπενθύμιση του πόσο πολύτιμο είναι το φυσικό περιβάλλον μας.

Την «Ώρα της Γης», τα εμβληματικά κτίρια στον πλανήτη -φωταγωγημένα, κάθε άλλο βράδυ, ακριβώς επειδή είναι εμβληματικά- έσβησαν τα φώτα τους. Θυμίζοντας έτσι ότι οφείλουμε να βασιζόμαστε όλο και λιγότερο σε ορυκτά καύσιμα, να περιορίσουμε τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Πράγμα το οποίο αγγίζει τα όρια της φαρσοκωμωδίας όταν τείνουμε να καταργήσουμε το φόρο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όταν δεν προωθούμε με κάθε τρόπο τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όταν επενδύουμε σε μεγάλη κλίμα στο κάρβουνο.

Όπως και να 'ναι, η «Ώρα της Γης», είναι μια ιδέα που γεννήθηκε στην Αυστραλία. Το 2007, δύο εκατομμύρια Αυστραλοί πολίτες έκλεισαν τα φώτα στα διαμερίσματά τους, στις μονοκατοικίες τους, στα πάσης φύσεως κτίριά τους για να ενισχύσουν την επίγνωση του πόσο «κοστίζει» η υπερβολική κατανάλωση ενέργειας. Τον επόμενο χρόνο, ακολούθησε ο υπόλοιπος πλανήτης: εκτιμάται ότι συμμετείχαν 50 έως 100 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας.

Φέτος, στη δέκατη «υπενθύμιση», ο πήχης ανέβηκε. Τα πιο εμβληματικά κτίρια στον πλανήτη έσβησαν τα φώτα τους. Το θέαμα ήταν απόκοσμο, παράξενα όμορφο, έβαζε σε σκέψεις. Περί τα 400 «εμβλήματα» της οικοδομικής δραστηριότητας του ανθρώπου «έσβησαν». Σκιές, μέσα στη νύχτα.

Το Techly παρουσιάζει κάποιες από αυτές τις «σκιές» που έκανα τον γύρο στα social media.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER