Σάββατο, 08 Απριλίου 2017 12:31

Η βασκική ΕΤΑ έδωσε στην αστυνομία λίστα με 12 κρυψώνες όπλων στη Γαλλία

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η βασκική ΕΤΑ έδωσε στην αστυνομία λίστα με 12 κρυψώνες όπλων στη Γαλλία

H ισπανική οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ τερμάτισε σήμερα έναν ένοπλο αποσχιστικό αγώνα μετά από σχεδόν μισό αιώνα, οδηγώντας τις γαλλικές αρχές στα κρησφύγετα που όπως υποστηρίζει υπάρχουν κρυμμένα όπλα, αλλά κι εκρηκτικές ύλες. Η σημερινή παράδοση του οπλισμού της οργάνωση μέσω διαμεσολαβητών στην γαλλική πόλη Μπαγιόν, δεν τερματίζει την δράση της οργάνωσης ως πολιτική οντότητας, αλλά τερματίζει την εποχή της άσκησης πολιτικής βίας στην Δυτική Ευρώπη.

Η ισπανική βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, μέσω "ειρηνοποιών" της γαλλικής κοινωνίας των πολιτών και της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου (CIV), μιας ανεξάρτητης δομής, "έδωσε στις γαλλικές αρχές μια λίστα με 12 κρυψώνες όπλων" στη νοτιοδυτική Γαλλία, έγινε σήμερα γνωστό από καλά ενημερωμένες πηγές και επιβεβαίωσε η CIV.

Αυτές οι 12 κρυψώνες όπλων και εκρηκτικών που φέρεται να αποτελούν ό,τι έχει απομένει από το οπλοστάσιο της ETA, βρίσκονται στο διαμέρισμα των Ατλαντικών Πυρηναίων, στα σύνορα με την Ισπανία στην ακτή του Ατλαντικού.

Η ΕΤΑ που αποκήρυξε τον ένοπλο αγώνα το 2011 και συνεχίζει να θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, με ανακοίνωση στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, τον "πλήρη αφοπλισμό" της για σήμερα Σάββατο 8 Απριλίου.

Η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου, μια ανεξάρτητη δομή, που εργάζεται για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Χώρα των Βάσκων, "πιστοποιεί τον αφοπλισμό" της παράνομης οργάνωσης. Μεταξύ των μελών της επιτροπής αυτής είναι ένας πρώην γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ, ο Βρετανός Ρέιμοντ Κένταλ.

Σε κοινή ανακοίνωση, οι αυτόνομες κυβερνήσεις της ισπανικής Χώρας των Βάσκων (Euskadi) και της Ναβάρας, καθώς και η περιφέρεια της γαλλικής Χώρας των Βάσκων υποστήριξαν το διάβημα της επιτροπής να πιστοποιήσει τον αφοπλισμό της ΕΤΑ.

Με την προοπτική αυτή, οι υπηρεσίες της αστυνομίας, καθώς και ειδικοί πυροτεχνουργοί, υπό την εποπτεία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Εισαγγελίας του Παρισιού, που είναι αρμόδια για το θέμα αυτό, έχουν κινητοποιηθεί στη γαλλική Χώρα των Βάσκων και είναι "έτοιμες να επέμβουν ανά πάσα στιγμή", σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

Καθώς, ιστορικά για την ΕΤΑ, η Γαλλία και ιδιαίτερα το νοτιοδυτικό τμήμα της ήταν ένα πραγματικό "ορμητήριο".

Σύμφωνα με ειδικούς στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το οπλοστάσιο της ΕΤΑ περιλαμβάνει περίπου 130 πιστόλια και δύο τόνους εκρηκτικών, τα περισσότερα από τα οποία είχαν κλαπεί στη Γαλλία, ενώ περίπου 30 μέλη της οργάνωσης εκτιμάται ότι ζουν ακόμη στην παρανομία.

Η ETA (Euskadi Ta Askatasuna/Χώρα των Βάσκων και Ελευθερία) συγκροτήθηκε το 1959 την εποχή του αγώνα κατά του φρανκισμού. Η οργάνωση αποκήρυξε τον Οκτώβριο του 2011 τον ένοπλο αγώνα, έπειτα από 43 χρόνια βίας στο όνομα της ανεξαρτησίας της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας και 829 θανάτους που αποδόθηκαν στην ένοπλη δράση της. Ωστόσο η ΕΤΑ αρνείτο τον αφοπλισμό της και τη διάλυση της όπως αξίωναν η Μαδρίτη και το Παρίσι, ζητώντας διαπραγμάτευση για τα φυλακισμένα μέλη της (σχεδόν 360, μεταξύ των οποίων 75 στη Γαλλία και εκατό που εκτίουν ποινές κάθειρξης δέκα και πλέον χρόνων).

Αρνάλντο Οτέγκι: H ETA θα πρέπει τώρα να συζητήσει "για το μέλλον της"

Ο πρώην ηγέτης του κόμματος Μπατασούνα, Αρνάλντο Οτέγκι, του εκτός νόμου "πολιτικού σκέλους" της ένοπλης βασκικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, εκτιμά ότι η παράδοση από την ΕΤΑ των όπλων της είναι ένα "ιστορικό γεγονός", μετά το οποίο θα πρέπει να διεξαχθεί "συζήτηση μεταξύ των μελών της για το μέλλον της".

"Η λέξη 'ιστορικός' χρησιμοποιείται τόσο καταχρηστικά που χάνει την αξία της. Αλλά πιστεύω ότι το γεγονός πως μια οργάνωση όπως η ΕΤΑ εξαφανίζεται ή αφοπλίζεται φέτος το 2017, είναι ιστορικό γεγονός", δήλωσε ο Οτέγκι, πρώην μέλος της ETA και ηγέτης του αυτονομιστικού κινήματος Sortu σε συνέντευξή του στο AFP.

Θα πρέπει να ζητηθεί η διάλυση της ΕΤΑ; "Πιστεύω ότι η ETA πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ των μελών της για μέλλον της. Αλλά εγώ δεν πρόκειται κάνω δημόσια έκκληση", απαντά σε αυτή τη συνέντευξη που παραχώρησε μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση της ETA για τον αφοπλισμό της, ο οποίος άρχισε σήμερα.

Ο 58χρονος Οτέγκι εξέτισε τον Μάρτιο του 2016 ποινή φυλάκισης εξήμισυ χρόνων για απόπειρα επανασύστασης του εκτός νόμου κόμματος Μπατασούνα. Πρόσωπο που αρνήθηκε να ζητήσει ανοιχτά "συγνώμη" από τα θύματα της ΕΤΑ στο όνομα της οργάνωσης, ήταν επίσης ένας από τους πρώτους που ήθελαν τερματισμό της βίας.

Ο Οτέγκι πέρασε σχεδόν 10 χρόνια στη φυλακή αλλά ποτέ για διάπραξη εγκλημάτων κατά ζωής.

"Μεγάλο βήμα" η παράδοση από την ΕΤΑ της λίστας με τις κρυψώνες των όπλων της, δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών Ματιάς Φεκλ

Η παράδοση από την ισπανική οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ στις γαλλικές αρχές σήμερα μιας λίστας με τις κρυψώνες των όπλων της είναι "ένα μεγάλο βήμα", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ, διευκρινίζοντας ότι αστυνομική επιχείρηση είναι σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του οπλοστασίου αυτού.

"Αυτό το στάδιο της εξουδετέρωσης ενός οπλοστασίου που περιέχει και εκρηκτικές ύλες είναι ένα μεγάλο βήμα", μια "αναμφισβήτητα σημαντική ημέρα", τόνισε ο Φεκλ σε δήλωση που εξέδωσε το υπουργείο.

Η ΕΤΑ υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σήμερα στον "πλήρη αφοπλισμό" της.

Η γαλλική αστυνομία ήδη ψάχνει να εντοπίσει με ακρίβεια τις οκτώ κρυψώνες με τα όπλα της ΕΤΑ, των οποίων η λίστα παραδόθηκε στις γαλλικές αρχές από την οργάνωση μέσω μεσαζόντων, πρόσθεσε ο υπουργός.

"Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής οι δυνάμεις της τάξης και ασφαλείας προχωρούν σε πραγματικό χρόνο στην περιφρούρηση αυτών των χώρων και του υλικού που μπορεί να βρεθεί σε αυτούς", δήλωσε ο υπουργός.

Στη Μπαγιόν της νοτιοδυτικής Γαλλίας, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LDH) Μισέλ Τουμπιανά, ένας από τους "ειρηνοποιούς" της γαλλικής κοινωνίας των πολιτών, διευκρίνισε ότι "οι οκτώ κρυψώνες με όπλα της ΕΤΑ περιέχουν 120 πυροβόλα όπλα, τρεις τόνους εκρηκτικών και χιλιάδες πυρομαχικά".

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Sputnik

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER