Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 19:02

Διχασμένη η Τουρκία για το κρίσιμο δημοψήφισμα λίγες ημέρες πριν την κάλπη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Διχασμένη η Τουρκία για το κρίσιμο δημοψήφισμα λίγες ημέρες πριν την κάλπη

Λίγα μόλις 24ωρα απομένουν για το κρίσιμο δημοψήφισμα, που θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του Ερντογάν και θα καθορίσει τις εξελίξεις τόσο στο εσωτερικό «μέτωπο» όσο και στις διεθνείς σχέσεις της χώρας, και οι Τούρκοι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι.

Το δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Αναθεώρηση έχει ως στόχο τη μετατροπή της προεδρίας σε εκτελεστική εξουσία και την συγκέντρωση περαιτέρω εξουσιών στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που προκαλεί διεθνείς ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ελαφρύ προβάδισμα του «Ναι», ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα το αποτέλεσμα, καθώς είναι μεγάλο το ποσοστό των Τούρκων πολιτών που φοβούνται να εκφράσουν την άποψή τους, εν μέσω του κλίματος τρομοκρατίας που επικρατεί στη χώρα και των διώξεων κατά υποστηρικτών του «Όχι».

Σε δύο ξεχωριστές δημοσκοπήσεις που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, το «Ναι» προηγείται.

Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Konda, το «Ναι» επικρατεί με ποσοστό 51,5%, ωστόσο επισημαίνεται ότι το ποσοστό λάθους κυμαίνεται στο 2,4%. Η έρευνα διενεργήθηκε με προσωπικές συνεντεύξεις σε δείγμα 3.462 ανθρώπων σε 30 επαρχίες, το διάστημα 7-9 Απριλίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συμμετοχή αναμένεται να φτάσει το 90%, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 9% -από το 20% του περασμένου Ιανουαρίου- ωστόσο δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη για το τι θα ψηφίσουν τελικά αυτοί οι άνθρωποι.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε η Gezici δείχνει προβάδισμα του «Ναι» κατά 51,3% έναντι 48,7% του «Όχι». Και αυτή η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων, σε δείγμα 1.400 ανθρώπων από 10 επαρχίες, το διάστημα 8-9 Απριλίου. Σε δημοσκόπηση που είχε διενεργήσει η ίδια εταιρία πριν από μία εβδομάδα, το «Ναι» επικρατούσε με ποσοστό 53,3%. Η εταιρία εκτιμά το ποσοστό των αναποφάσιστων στο 9,9% και επισημαίνει, επίσης, ότι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» είναι οι πολίτες που δεν επιθυμούν να δηλώσουν τι θα ψηφίσουν.

Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη δείχνουν πως το «Ναι» επικρατεί με ποσοστό 51-52%, ενώ ο μέσος όρος εννέα δημοσκοπήσεων που συγκέντρωσε το Reuters προβλέπει πως η ψήφος υπέρ του «Ναι» θα φτάσει το 50,9%.

Η καμπάνια για το δημοψήφισμα ανέβασε επικίνδυνα το θερμόμετρο μεταξύ της Άγκυρας και ευρωπαϊκών κρατών, με τον Ερντογάν να εξαπολύει σφοδρές επιθέσεις κατά της Γερμανίας και της Ολλανδίας, κάνοντας λόγο για «ναζιστικές» τακτικές.

Η ψηφοφορία των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό ολοκληρώθηκε την Κυριακή και σύμφωνα με τον Ερντογάν, υπήρξε μαζική προσέλευση, μία εξέλιξη που οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αποβεί υπέρ του.

Χέρι-χέρι με τους υπερεθνικιστές

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κάνει τα πάντα για να κερδίσει στο δημοψήφισμα, εκκινώντας ακόμη και τη συζήτηση για την επαναφορά της θανατικής ποινής.

Οι υπερεθνικιστές είναι στο επίκεντρο της προσοχής αφού ο Ερντογάν συμμάχησε μαζί τους για να προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, όμως, αν και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει ταχθεί στο πλευρό του Τούρκου προέδρου, η εκλογική του βάση είναι βαθιά διχασμένη. Ο διχασμός αυτός των υπερεθνικιστών αποτελεί κίνδυνο για τον Ερντογάν, διότι η ψήφος τους θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη τώρα που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται να είναι αμφίρροπο, υπογραμμίζει ο Σαμίμ Ακγκενούλ καθηγητής του πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Έχοντας επίγνωση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά του να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, το MHP έχει διαγράψει πολλά στελέχη του που είναι αντίθετα στη συνταγματική μεταρρύθμιση. Αν κερδίσει το «ναι», το MHP θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπαχτσελί θα μπορούσε ακόμη και να διοριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Πηγή: ethnos.gr

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER