Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 10:44

Εκσυγχρονισμό και όχι κατάργηση της NAFTA προτάσσει ο Τραμπ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εκσυγχρονισμό και όχι κατάργηση της NAFTA προτάσσει ο Τραμπ

 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είπε στους ηγέτες του Καναδά και του Μεξικού ότι δε θα τερματίσει την εφαρμογή της Εμπορικής Συμφωνίας και τη Βόρεια Αμερική (NAFTA) αλλά θα προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση της με τους ίδιους, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε ενώ γινόταν γνωστό ότι ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του εξετάζουν την υπογραφή προεδρικού διατάγματος προκειμένου οι ΗΠΑ ν' αποχωρήσουν από το πλαίσιο εφαρμογής της αναφερόμενης συμφωνίας.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τραμπ είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, αλλά και τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό. Ο ίδιος είπε στους δύο ηγέτες ότι δεν θα προχωρήσει σε έναν άμεσο τερματισμό της εφαρμογής της NAFTA, ενώ περιέγραψε τις συζητήσεις που έκανε ως “ευχάριστες και παραγωγικές.”

“Ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησε να μην τερματίσει την εφαρμογή της NAFTA κατά την παρούσα χρονική περίοδο, ενώ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν οι διαδικασίες να γίνουν ομαλά και σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανονισμούς που έχουν, προκειμένου να καταστεί δυνατή η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, με τη συμμετοχή κι ως προς το συμφέρον των τριών χωρών,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

“Είναι προσωπικό προνόμιο να προχωρήσουμε στην ανανέωση της NAFTA μέσω επαναδιαπραγμάτευσης. Είναι τιμή μου να συνεργαστώ με τον πρόεδρο Πένια Νιέτο, αλλά και τον πρωθυπουργό Τριντό, ενώ πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καταστήσει τις τρεις χώρες περισσότερο ισχυρές κι ευημερούσες,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο υπογραφής ενός προεδρικού διατάγματος αποχώρησης από τη NAFTA ακόμη και μεθαύριο, οπότε έχει προγραμματιστεί ο επίσημος εορτασμός συμπλήρωσης 100 ημερών από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Τραμπ. Ωστόσο, μια τέτοια ενέργεια απασχολεί τους συμβούλους του Τραμπ, ενώ μία πηγή του Λευκού Οίκου παραδέχτηκε ότι “γίνονται συζητήσεις” για το θέμα, καθώς ασκούνται πιέσεις για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Μία ξαφνική διακοπή εφαρμογής της συμφωνίας NAFTA θα προκαλέσει σοβαρές οικονομικές συνέπειες στην αυτοκινητοβιομηχανία, πλήττοντας τα κέρδη των εταιριών που επωφελήθηκαν από τους μηδενικούς δασμούς, αλλά και το χαμηλό κόστος του εργατικού δυναμικού στο Μεξικό. Παράλληλα, αναμένονται συνέπειες και στον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ, παρά τις διαμαρτυρίες των Αμερικανών γαλακτοπαραγωγών που υποστηρίζουν ότι επλήγησαν από την εφαρμογή της NAFTA, αλλά και τον προστατευτισμό του αναφερόμενου τομέα στον Καναδά.

Ο Τραμπ είχε προεκλογικά εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη NAFTA, ενώ κατηγόρησε το Μεξικό για την απώλεια αμερικανικών θέσεων εργασίας, καθώς το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ στο ισοζύγιο των εμπορικών σχέσεών του με το Μεξικό, έφτασε στα 63 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016.

Παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ τάσσεται υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της NAFTA, ο ίδιος σύμφωνα με νομικούς κύκλους, διατηρεί το δικαίωμα ως πρόεδρος των ΗΠΑ, να εκδώσει μέσω της υπογραφής προεδρικού διατάγματος μία προειδοποίηση για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, εντός 60 ημερών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, έπραξε αναλόγως υπογράφοντας προεδρικό διάταγμα (23 Ιανουαρίου) για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στον Ειρηνικό (TPP).

Σε διαπραγματευτικό επίπεδο, η έκδοση ενός τέτοιου προεδρικού διατάγματος μπορεί να λειτουργήσει ως διπλωματικό μέσο πίεσης προς το Μεξικό και τον Καναδά, ώστε η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας να επιταχυνθεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER