Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017 14:42

11η ημέρα απεργίας πείνας των Παλαιστίνιων κρατούμενων -Γενική απεργία αλληλεγγύης στα παλαιστινιακά εδάφη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
11η ημέρα απεργίας πείνας των Παλαιστίνιων κρατούμενων -Γενική απεργία αλληλεγγύης στα παλαιστινιακά εδάφη

Οι Παλαιστίνιοι πραγματοποιούν σήμερα γενική απεργία σε ένδειξη υποστήριξης προς τους 1.500 συμπατριώτες τους που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές και οι οποίοι κάνουν απεργία πείνας εδώ και 11 ημέρες.

Στο κέντρο της Ραμάλας, όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι δρόμοι ήταν άδειοι, τα μέσα μεταφοράς απεργούσαν, ενώ τα μαγαζιά ήταν κλειστά.

Αργότερα σήμερα είναι προγραμματισμένη διαδήλωση, η οποία ενδέχεται να καταλήξει σε επεισόδια με τις ισραηλινές δυνάμεις, κάτι που συμβαίνει συχνά από τις 17 Απριλίου, οπότε ξεκίνησε αυτή η απεργία πείνας έπειτα από έκκληση του έγκλειστου Παλαιστίνιου ηγέτη Μαρουάν Μπαργούτι.

«Η γενική αυτή απεργία είναι άνευ προηγουμένου εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Χαλίλ Ρίζεκ, διευθυντής της Εμπορικής Ένωσης των Παλαιστινίων. «Όλες οι υπηρεσίες, όπως οι μεταφορές (…) το σύνολο του ιδιωτικού τομέα, ο εμπορικός τομέας συμμετέχουν», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι αυτή είναι μόνο «η αρχή».

Το θέμα των κρατουμένων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τους Παλαιστίνιους, την ώρα που ξεπερνούν τους 850.000 αυτοί που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Την ώρα που βρίσκονται στην 11η ημέρα της απεργίας πείνας οι κρατούμενοι δεν δέχονται παρά μόνο νερό και αλάτι, με τους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας τους και προειδοποιούν ότι ένας θάνατος θα μπορούσε να οδηγήσει σε «έκρηξη».

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα σταματήσει να πληρώνει το Ισραήλ για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Λωρίδα της Γάζας

Η Παλαιστινιακή Αρχή ενημέρωσε το Ισραήλ σήμερα ότι θα πάψει να πληρώνει για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Λωρίδα της Γάζας, όπως δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι, μια κίνηση που ενδέχεται να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της ηλεκτροδότησης στον θύλακα αυτό, οι δύο εκατομμύρια κάτοικοι του οποίου ήδη υποφέρουν από καθημερινές, πολύωρες διακοπές.

Η απόφαση αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της σκλήρυνσης της στάσης της Παλαιστινιακής Αρχής απέναντι στη Χαμάς, που είναι πολιτικός της αντίπαλος και διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που στηρίζεται από τη Δύση, και η Χαμάς βρίσκονται σε αντιπαράθεση καθώς διαπραγματεύονται μια συμφωνία η οποία ενδέχεται να χαλαρώσει τον έλεγχο που ασκεί η ισλαμιστική οργάνωση στη Γάζα.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει αμέσως να πληρώνει για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει το Ισραήλ στη Γάζα (…) και η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 30% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα της Γάζας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Η ισραηλινή ηλεκτρική ενέργεια είναι πλέον ζωτικής σημασίας για τους κατοίκους του θύλακα, καθώς το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής στη Γάζα είναι εκτός λειτουργίας και η εισαγωγή ενέργειας από την Αίγυπτο προβληματική. Ήδη αυτή τη στιγμή οι κάτοικοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν ηλεκτρικό τέσσερις με έξι ώρες την ημέρα.

Ο Σάμι Αμπού Ζούχι, εκπρόσωπος της Χαμάς, χαρακτήρισε την απόφαση «σοβαρή κλιμάκωση και μια πράξη τρέλας».

Οι ισραηλινές αρχές συνεργάζονται με την Παλαιστινιακή Αρχή για την παροχή ηλεκτρισμού και καυσίμων στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ δεν συνομιλεί με τη Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Η Παλαιστινιακή Αρχή έχει ήδη λάβει κάποια βήματα για να ασκήσει πίεση στη Χαμάς ώστε να την πείσει να συμφωνήσει σε νέες εκλογές, όπως να επιβάλει φόρο στα ισραηλινά καύσιμα που αγοράζει για το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γάζας. Αυτό δεν έχει καταφέρει να βρει τους πόρους για να αγοράσει καύσιμα και σταμάτησε να λειτουργεί πριν από δύο εβδομάδες.

Αν κερδίσει τον έλεγχο της Γάζας, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα ενισχυθεί πολιτικά, την ώρα που Ισραήλ και Παλαιστίνιοι αναμένουν μια νέα ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συνεχείς διακοπές ηλεκτροδότησης στη Λωρίδα της Γάζας έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα

Η συνεχής έλλειψη καυσίμων και η απουσία υποδομών έχουν προκαλέσει «ανθρωπιστική κρίση» για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας η οποία ελέγχεται από τη Χαμάς, επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε έκθεση της που δημοσιεύθηκε σήμερα, εν όψει της διεθνούς διάσκεψης δωρητών την επόμενη εβδομάδα, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι μόνη μέσω της διεθνούς βοήθειας η παλαιστινιακή οικονομία δεν μπορεί να εξέλθει από το τέλμα, αν δεν γίνουν πρακτικές αλλαγές και χωρίς τη συνεργασία του Ισραήλ.

Το μοναδικό εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρική ενέργεια στη Λωρίδα της Γάζας συχνά αντιμετωπίζει ελλείψεις σε καύσιμα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των γεννητριών του και δεν μπορεί να παράγει παρά ρεύμα για τέσσερις ώρες ημερησίως.

Η Χαμάς εισάγει πετρέλαιο για το εργοστάσιο μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής, όμως οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη για τις πληρωμές, γεγονός που προκαλεί συνεχείς ελλείψεις.

«Στη διάρκεια του καλοκαιριού και του χειμώνα που είναι αυξημένη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία είναι ούτως ή άλλως προβληματική, ολοένα και συχνότερα περιορίζεται σε τέσσερις ώρες την ημέρα», επισημαίνει η διευθύντρια της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα.

«Πρόσφατα αυτή η κατάσταση έγινε κανόνας και αφήνει τους κατοίκους της Γάζας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Αυτό προκαλεί ανθρωπιστική κρίση για τους δύο εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας», καταγγέλλει η Μαρίνα Ουες.

Οι ελλείψεις επηρεάζουν τα νοσοκομεία, τις κλινικές, την υδροδότηση και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες, καθώς και τις ανάγκες των νοικοκυριών, επισημαίνει.

Τον Ιανουάριο είχαν ξεσπάσει διαδηλώσεις εξαιτίας των διακοπών στην ηλεκτροδότηση, οι οποίες, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, ενδέχεται να έχουν «επικίνδυνες επιπτώσεις» στους ασθενείς.

«Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει ότι θα τηρεί τις υποχρεώσεις πληρωμής των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, διότι αυτό θα ενθαρρύνει τις απαραίτητες ιδιωτικές επενδύσεις», τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη Γάζα, ώστε να επιτραπεί η κατασκευή μιας γραμμής υψηλής τάσης από το Ισραήλ προκειμένου να συνεισφέρει να αμβλυνθεί η ενεργειακή κρίση», συνεχίζει η έκθεση.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του παλαιστινιακού αυτού θύλακα οξύνονται από τον ισραηλινό αποκλεισμό που διαρκεί περισσότερα από δέκα χρόνια.

«Είναι απαραίτητο να αμβλυνθούν οι ισραηλινοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά το εξωτερικό εμπόριο (…), αλλά και να ανοίξει η πρόσβαση στη Γάζα προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και της εργασίας», σύμφωνα με την έκθεση.

«Αν η Παλαιστινιακή Αρχή και η ισραηλινή κυβέρνηση προχωρήσουν σε αυτές τις αλλαγές, η επίδραση της βοήθειας των δωρητών θα είναι πολύ μεγαλύτερη», καταλήγει η έκθεση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER