Σάββατο, 29 Απριλίου 2017 21:20

Αίγυπτος: Ο Σίσι περιμένει την Ουάσινγκτον στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αίγυπτος: Ο Σίσι περιμένει την Ουάσινγκτον στην ειρηνευτική διαδικασία Ισραηλινών - Παλαιστινίων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να "ανακτήσουν έναν δραστικό ρόλο" στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αιγύπτου 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αναμένεται την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον.

Ο αρχηγός του αιγυπτιακού κράτους δέχθηκε σήμερα στο Κάιρο τον παλαιστίνιο ομόλογό του, ο οποίος θα συναντηθεί στις 3 Μαΐου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για συνομιλίες σχετικά με την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Ο Σίσι υπογράμμισε "τη σημασία που θα έχει να δει τις ΗΠΑ να ανακτούν έναν δραστικό ρόλο στις προσπάθειες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων" μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών, σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ "της ανάγκης να ενταθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη μιας διευθέτησης του παλαιστινιακού ζητήματος", προστίθεται.

Σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τραμπ στα μέσα Μαρτίου, ο Αμπάς είχε αναφέρει σαφώς τη λύση των δύο κρατών, από την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε να λαμβάνει αποστάσεις.

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο Τραμπ είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι οι ΗΠΑ, ιστορικός παράγοντας της ειρηνευτικής προσπάθειας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δεν μένουν προσηλωμένες σε αυτή τη λύση, εγκαταλείποντας έτσι τη γραμμή της αμερικανικής διπλωματίας που επίσημα είχαν υιοθετήσει οι πρόεδροι των ΗΠΑ τουλάχιστον από το 2001.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν σύγχυση, η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ είναι η λύση που υποστηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες συγκρούσεις στον πλανήτη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER