Δευτέρα, 01 Μαΐου 2017 12:21

Αντιμέτωπη με την εκλογική ήττα, η Λεπέν καταφεύγει σε παλινωδίες για το ευρώ

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Αντιμέτωπη με την εκλογική ήττα, η Λεπέν καταφεύγει σε παλινωδίες για το ευρώ

Η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν ανανέωσε την επίθεσή της εναντίον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος χθες, μια μέρα αφότου είπε ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν αποτελεί υψηλή προτεραιότητά της.

Η επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (ΕΜ) έχει μια εβδομάδα στη διάθεσή της για να ανατρέψει το προβάδισμα του φιλοευρωπαίου κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν πριν το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαίου, όταν θα αναμετρηθούν οι δύο αντίπαλοι.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ο Μακρόν προβλέπεται να κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 59%-60%, ενώ τα σχέδια της Λεπέν για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη αποτελούν τις λιγότερο δημοφιλείς προτάσεις της στο αντιμεταναστευτικό, φιλοπροστατευτικό προεκλογικό πρόγραμμά της.

Επομένως, οι αναλυτές δεν εξεπλάγησαν τον Σάββατο όταν διανεμήθηκε ένα νέο έγγραφο πολιτικής του ΕΜ που τοποθέτησε το θέμα της αποχώρησης από το κοινό νόμισμα σε χαμηλότερη προτεραιότητα. Είπαν ότι αυτό έγινε εν μέρει για μεγαλύτερους ψηφοφόρους που ανησυχούν για τις πιθανές επιπτώσεις της επιστροφής στο γαλλικό φράγκο στις συντάξεις τους.

Η Λεπέν "χρειάζεται τις ψήφους των άνω των 60 που είναι τρομοκρατημένοι από το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ", είπε ο οικονομολόγος της τράπεζας Saxo, Κρίστοφερ Ντέμπικ. "Αυτό αποτελεί μια επιστροφή στην πραγματικότητα. Η έξοδος από το ευρώ αναβάλλεται για πολύ αργότερα στο μέλλον", τόνισε.

Ο συντονιστής πολιτικής του ΕΜ Ζαν Μεσιχά είναι της ίδιας άποψης. "Υπήρχε αυτός ο φόβος που εκφράστηκε από έναν αριθμό Γάλλων και τον οποίο κατανόησε η Μαρίν", είπε στο πρακτορείο Reuters.

Παρά την υποχώρησή της στο θέμα ωστόσο, η Λεπέν διευκρίνισε σε βίντεο που ανάρτησε η εφημερίδα Le Parisien χθες, Κυριακή, ότι συνεχίζει να στοχεύει στην έξοδο από την ευρωζώνη στο μέλλον.

Ως πρόεδρος, έχει πει, θα εισέλθει σε συνομιλίες για ριζοσπαστικές αλλαγές στους θεσμούς της ΕΕ, που θα περιλαμβάνουν την αναστροφή εισόδου στην ευρωζώνη και την επαναφορά των εθνικών κεντρικών τραπεζών και νομισμάτων. Μετά από έξι μήνες, έχει πει, θα ζητήσει δημοψήφισμα για το μέλλον της Γαλλίας στην ΕΕ, προτείνοντας την έξοδο της χώρας εάν δεν θεωρήσει τις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση επαρκείς. Ο Μεσιχά επιβεβαίωσε χθες ότι το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών εξακολουθεί να ισχύει.

Επίσης, το έγγραφο πολιτικών θέσεων, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, πρότεινε το ενδεχόμενο μιάς μεταβατικής περιόδου όπως αυτής που χρησιμοποιήθηκε για την προετοιμασία εισδοχής στην νομισματική ένωση. Σύμφωνα με το έγγραφο, το χρονοδιάγραμμα μπορεί να μεταβληθεί. "Θα γίνουν τα πάντα ώστε να εγγυηθεί μια ομαλή μετάβαση (...) και να γίνει με συντονισμό η δόμηση του δικαιώματος για κάθε χώρα να ελέγχει το δικό της νόμισμα και την κεντρική της τράπεζα", έγραφε.

Σύμφωνα με αναλυτές, αποατελεί φαντασίωση η αντιστροφή της διαδικασίας συμμετοχής στην ευρωζώνη ή η έξοδος από αυτήν, χωρίς τεράστιες μετατροπές, και η ανθεκτικότητα των αγορών μετά την απόφαση της Βρετανίας για έξοδο και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία δεν αποτελούν παρηγοριά.

Το ΕΜ "ξεχνά ότι αυτές οι δύο χώρες είναι χώρες που έχουν το δικό τους νόμισμα, δεν εξέρχονται από ένα ενιαίο νόμισμα", είπε ο οικονομολόγος Λούντοβικ Σουμπράν της Euler Hermes.

Η Λεπέν αντιμετωπίζει επίσης και συνταγματικά εμπόδια στην έξοδο της Γαλλίας ακόμα και εάν κερδίσει την προεδρία, διότι αναμένεται να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία κατά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.

Η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνεται στο γαλλικό σύνταγμα, το οποίο για να αλλάξει θα χρειαστεί πρώτα την ξεχωριστή έγκριση και της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας,και μετά είτε ένα δημοψήφισμα, είτε την έγκριση δύο τρίτων του Κογκρέσου, δηλαδή της κοινής συνεδρίας Εθνοσυνέλευσης και Γερουσίας.

Οι Μακρόν και Λεπέν αντιμέτωποι με επικριτικά συνδικάτα στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς

Έξι ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, οι διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς θα δώσουν σήμερα την ευκαιρία σε πολλούς Γάλλους να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους τόσο στον Εμμανουέλ Μακρόν όσο και στην Μαρίν Λεπέν, τους δύο υποψηφίους για την προεδρία, οι οποίοι από την πλευρά τους θα συναντηθούν με υποστηρικτές τους.

Το βέβαιο είναι πως η συνδικαλιστική ενότητα του 2002, μετά την πρόκριση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών του Ζαν-Μαρί Λεπέν, του πατέρα της Μαρίν, δεν υφίσταται. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, τα συνδικάτα είναι διαιρεμένα όσον αφορά την κατεύθυνση που θα δώσουν για την ψήφο καθώς και όσον αφορά το σύνθημα αυτής της παραδοσιακής κινητοποίησης για τη γιορτή της εργασίας.

Από τη μια πλευρά θα είναι η CFDT και η UNSA, που κάλεσαν να ψηφιστεί στον δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου ο κεντρώος υποψήφιος Εμμανουέλ Μακρόν. Μαζί με την FAGE, μια οργάνωση νεολαίας, θα συγκεντρωθούν από τις 11:00 (12:00 ώρα Ελλάδας) στο βορειοανατολικό Παρίσι για «να απορρίψουν το αντιδραστικό όραμα του Εθνικού Μετώπου».

Από την άλλη θα είναι η CGT, η FSU, η Solidaires και η FO, τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις που τοποθετούνται μάλλον στην αριστερά. Οι τρεις πρώτες έχουν ζητήσει να υψωθεί ένα «φράγμα» στην Μαρίν Λεπέν, χωρίς ωστόσο να τοποθετηθούν ανοικτά υπέρ του υποψηφίου του κινήματος En Marche! (Εμπρός!). Η FO απέφυγε να δώσει κάποια κατεύθυνση στα μέλη της, πιστή στην παράδοσή της που την θέλει ανεξάρτητη από τα πολιτικά κόμματα.

Παρόλο που οι τέσσερις οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν μαζί πορεία, από τις 14:30 (15:30 ώρα Ελλάδας) ανάμεσα στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ και την Πλας ντε λα Νασιόν στο ανατολικό Παρίσι, με σύνθημα να τελειώνουμε με τις «κοινωνικές οπισθοδρομήσεις που κάνουν το παιγνίδι της άκρας δεξιάς», μπορεί να ξεπερασθούν και μάλιστα από τα ίδια τα μέλη τους.

Ορισμένοι κλάδοι της CGT, της Solidaires και της FSU έχουν πράγματι ζητήσει «να καταψηφισθούν και οι δύο υποψήφιοι» στις 7 Μαΐου. Οι συνδικαλιστές αυτοί, οι οποίοι έχουν συνασπισθεί σε μια ομάδα με την ονομασία «Κοινωνικό Μέτωπο», θα πραγματοποιήσουν σήμερα πορεία κάτω από ένα διαφορετικό πανό: «Πανούκλα ή χολέρα: Κοινωνικό Μέτωπο, όλα κερδίζονται στον δρόμο».

Αυτο το Κοινωνικό Μέτωπο έχει ήδη προγραμματίσει να διαδηλώσει στις 8 Μαΐου, όποιος κι αν είναι ο νικητής των προεδρικών, για να διαμαρτυρηθεί «εναντίον της κοινωνικής υποχώρησης».

Την 1η Μαΐου 2002, 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι είχαν βγει στους δρόμους στο Παρίσι και σε όλη τη Γαλλία, έπειτα από έκκληση των συνδικάτων, «για να φράξουν τον δρόμο με την ψήφο τους στον Ζαν-Μαρί Λεπέν», ο οποίος είχε τελικά συγκεντρώσει μόλις 18% των ψήφων. Πέρυσι, την 1η Μαΐου 2016, οι διαδηλωτές ήταν μόλις 84.000. Ο αριθμός των διαδηλωτών φέτος θα είναι ένας δείκτης για το κατά πόσο ο κόσμος απορρίπτει την Λεπέν και τον αντίπαλό της.

Από την πλευρά τους, οι δύο υποψήφιοι θα βρεθούν σήμερα σε συγκεντρώσεις: στο παρισινό προάστιο Βιλπέντ από τις 12:00 (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας) η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου και στο Παρίσι από τις 14:30 (15:30 ώρα Ελλάδας) ο εκπρόσωπος του κινήματος Εμπρός!.

Στόχος και των δύο είναι να κινητοποιήσουν τους υποστηρικτές τους έξι ημέρες πριν από την ψηφοφορία και δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη τηλεμαχία που θα τους φέρει αντιμέτωπους το βράδυ της Τετάρτης, αλλά επίσης να αναζητήσουν ψήφους μεταξύ των ψηφοφόρων των εννέα υποψηφίων που αποκλείσθηκαν στον πρώτο γύρο.

«Τρομερό λάθος»

Αν και η Λεπέν άρχισε μια επιχείρηση γοητείας προς την κατεύθυνση του 19,6% των ψηφοφόρων που είχαν επιλέξει στον πρώτο γύρο τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο επικεφαλής της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (ριζοσπαστική αριστερά) εκφράσθηκε σαφώς εναντίον της χθες, χωρίς ωστόσο να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν τον Μακρόν: «Μην κάνετε το τρομερό λάθος να ρίξετε μια ψήφο υπέρ του Εθνικού Μετώπου, επειδή θα σπρώξετε τη χώρα προς μια γενική ανάφλεξη», είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του.

Καθώς η διαφορά μεταξύ των δυο φιναλίστ μειώνεται --ο κεντρώος φιλοευρωπαίος Εμμανουέλ Μακρόν κερδίζει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 59% των προθέσεων ψήφου έναντι 41% για την Λεπέν-- οι απόπειρες για να συναφθούν συμμαχίες συνεχίζονται στα δύο στρατόπεδα.

Το Σάββατο η Λεπέν σφράγισε μια πρωτοφανή συμμαχία με τον επικεφαλής του κόμματος «Όρθια Γαλλία». Ο Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (4,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο) θα διοριστεί πρωθυπουργός σε περίπτωση νίκης, ανακοίνωσε η Λεπέν.

Χθες ο Ζαν-Λουί Μπορλό, πρώην υπουργός Οικολογίας του Φρανσουά Φιγιόν και κεντρώος, προσέφερε την «πλήρη στήριξή» του στον Μακρόν.

Πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών, στις 23 Απριλίου, ο Μπορλό δεν είχε πάρει θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου. Ο Φιγιόν, ο υποψήφιος της δεξιάς, αποκλείσθηκε στον πρώτο γύρο τερματίζοντας τρίτος με 20,01%, έναντι 21,39% για την Λεπέν. Ο Μακρόν τερμάτισε πρώτος με 24,01%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER