Τετάρτη, 03 Μαϊος 2017 17:16

Η Κίνα είχε πέρυσι τη μεγαλύτερη συμβολή σε άμεσες επενδύσεις στην Αφρική

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η Κίνα είχε πέρυσι τη μεγαλύτερη συμβολή σε άμεσες επενδύσεις στην Αφρική

Οι κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική αυξήθηκαν θεαματικά και είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στις ξένες άμεσες επενδύσεις (FDI) και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης στην περιοχή το 2016, σύμφωνα με τελευταία έκθεση του οίκου Ernst & Young (EY).

Από το 2005, η Κίνα έχει υλοποιήσει 293 άμεσες επενδύσεις στην Αφρική, συνολικού ύψους 66,4 δισεκ. δολαρίων και έχει δημιουργήσει 130.750 θέσεις απασχόλησης, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι κινεζικές επενδύσεις αφορούν σε διάφορους τομείς, από αυτόν των πρώτων υλών έως τον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών.

Τα στοιχεία της E&Y δείχνουν επίσης ότι οι κινεζικές επενδύσεις έχουν γίνει σε διάφορες αφρικανικές χώρες και αφορούν τόσο στις πλούσιες σε πρώτες ύλες χώρες - όπως η Νότια Αφρική, η Νιγηρία και η Αγκόλα - όσο και στις χώρες που εξάγουν αγροτικά προϊόντα, όπως η Κένυα.

Το 2016, οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από κινεζικά επενδυτικά σχέδια έφθασαν σε ιστορικά υψηλό επίπεδο και ήταν υπερδιπλάσιες από το επίπεδο του 2015 και υπερτριπλάσιες από τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από τον επόμενο μεγαλύτερο επενδυτή που ήταν οι ΗΠΑ.

Εκτός από τις άμεσες επενδύσεις και το εμπόριο, κινεζικές εταιρείες και κρατικοί φορείς έχουν χρηματοδοτήσει και κατασκευάσει πολλά έργα υποδομών στην αφρικανική ήπειρο, μεταξύ των οποίων είναι λιμάνια, δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας και αεροδρόμια, σύμφωνα με την έκθεση. Ένα παράδειγμα είναι τα εγκαίνια της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία με το λιμάνι του Τζιμπουτί τον Οκτώβριο του 2016, με ύψος επένδυσης 4 δισεκ. δολαρίων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/Xinhua

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER