Παρασκευή, 05 Μαΐου 2017 10:47

H Greenpeace υπενθυμίζει τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
H Greenpeace υπενθυμίζει τις αξίες της Γαλλικής Επανάστασης

Μέλη της Greenpeace τοποθέτησαν το πρωί πανώ με τις λέξεις «Liberté, Egalité, Fraternité» (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη) στον Πύργο του Άιφελ προειδοποιώντας κατά μίας νίκης της ακροδεξιάς προεδρικής υποψήφιας Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών της Κυριακής.

Αυτή η ενέργεια έχει ως στόχο «να προειδοποιήσει για τα σχέδια της Μαρίν Λεπέν και τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για τις οργανώσεις , αλλά και πέραν αυτού», δήλωσε ο Ζαν-Φρανσουά Ζουλιάρ, γενικός διευθυντής της Greenpeace Γαλλία στους δημοσιογράφους.

«Liberté, Egalité, Fraternité: είναι περισσότερο επείγον να υπερασπισθούμε αυτές τις αξίες, που απειλούνται ιδιαίτερα από το Εθνικό Μέτωπο», πρόσθεσε ο Ζαν-Φρανσουά Ζουλιάρ.

«Η Greeenpeace ανησυχεί αυτούς τους καιρούς της αναζωπύρωσης των εθνικισμών στην Τουρκία, την Ουγγαρία...και των κινδύνων του περιορισμού του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι. Εντάσσεται στην αποστολή μας να αντιταχθούμε», επέμεινε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αυξάνει το ποσοστό του έναντι της Λεπέν

Ο ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται ότι εξασφαλίζει ποσοστό 62% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, έναντι ποσοστού 38% της προεδρικής υποψηφίου της ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν.

Το ποσοστό αυτό, είναι αυξημένο κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με το προηγούμενο αποτέλεσμα της δημοσκόπησης ( Elabe poll) για την τηλεόραση BFM TV.

Το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης αυτής, δημοσιοποιήθηκε σήμερα και διενεργήθηκε μετά την τελευταία τηλεοπτική μονομαχία μεταξύ των δύο προεδρικών υποψηφίων που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη.

Το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων δεν θα πάει να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο 

Το ένα τέταρτο των γάλλων ψηφοφόρων δεν θα πάει να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την Κυριακή, ενώ πολλοί από αυτούς πρόσκεινται στην Αριστερά και είναι απογοητευμένοι επειδή οι υποψήφιοι της προτίμησής τους δεν εξασφάλισαν το "εισιτήριο" για τον δεύτερο γύρο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Odoxa.

Το προβλεπόμενο ποσοστό αποχής θα είναι το δεύτερο χειρότερο σε δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών μετά το 1965, γεγονός που υπογραμμίζει την απογοήτευση πολλών ψηφοφόρων που έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των εκλογών πλησίασε το 78%, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του franceinfo και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα έδειξε ότι το 69% των ψηφοφόρων που δεν θα πάει στις κάλπες θα το κάνει διστακτικά αρνούμενο να επιλέξει μεταξύ των δύο φιναλίστ.

Το ένα τρίτο των υποστηρικτών του ηττημένου υποψηφίου της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τέταρτος στον πρώτο γύρο, απάντησε στη δημοσκόπηση ότι διάκειται εξίσου αρνητικά απέναντι στον Μακρόν και στην Λεπέν.

Από την δημοσκόπηση προέκυψε επίσης ότι οι ψηφοφόροι θεώρησαν πιο πειστικό τον Μακρόν από την Λεπέν στο ντιμπέιτ της Τετάρτης επιβεβαιώνοντας έτσι τη γενική εντύπωση που είχε διαφανεί από προηγούμενες δημοσκοπήσεις αλλά και την εκτίμηση ότι νικητής θα αναδειχθεί ο Μακρόν.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη σε δείγμα 998 ανθρώπων.

 Οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι μεταξύ των πιο πολωμένων στην Ευρώπη

Οι Γάλλοι ψηφοφόροι είναι μεταξύ των πιο πολωμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με έναν στους πέντε να χαρακτηρίζει τον εαυτό του «ακραίο» και μόνο περίπου το ένα τρίτο «κεντρώο», σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, δύο ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία.

Η δημοσκόπηση του Bertelsmann Foundation έδειξε επίσης ένα ασυνήθιστα υψηλό ποσοστό δυσαρέσκειας μεταξύ των Γάλλων για την πορεία της χώρας, γεγονός που υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος.

Το 20% των Γάλλων ψηφοφόρων θεωρούν τους εαυτούς τους είτε ακροδεξιούς είτε ακροαριστερούς, με το 14% να δηλώνει ακροδεξιό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Μάρτιο σε 11.021 ανθρώπους. Το ποσοστό των ψηφοφόρων στην υπόλοιπη Ευρώπη που δηλώνει ότι ανήκει σε ένα από αυτά τα δύο άκρα είναι μόλις 7%.

Το 36% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί τον εαυτό του κεντρώο, σε σύγκριση με το 62% στην υπόλοιπη Ευρώπη. Από αυτούς, το 21% απάντησε ότι ανήκει στην κεντροαριστερά και το 15% στην κεντροδεξιά.

Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης την ευρεία δυσαρέσκεια για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα. Μόνο το 4% των ακροδεξιών ψηφοφόρων και το 16% των ακροαριστερών δήλωσαν ότι είναι ικανοποιημένοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής, υπάρχει μεγάλη στήριξη στην παραμονή της Γαλλίας στην ΕΕ και την ευρωζώνη μεταξύ των ακροαριστερών, των κεντροαριστερών και των κεντροδεξιών ψηφοφόρων. Μόνο οι ακροδεξιοί επιθυμούν την αποχώρηση της χώρας τους από την Ένωση και το ενιαίο νόμισμα.

Η Λεπέν δεσμεύθηκε να ψηφίσει "αμέσως" νόμο για μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη

Η Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι σκοπεύει να ψηφίσει «αμέσως» έναν νόμο που θα προβλέπει τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60, αν κερδίσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, χωρίς όμως να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του.

«Θα ψηφίσω τον νόμο αμέσως και θα ορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα που θα επιτρέψει να επιστρέψουμε στη συνταξιοδότηση στα 60 έτη με 40 χρόνια εργασίας», δήλωσε η υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον τηλεοπτικό σταθμό RTL.

Η Λεπέν είχε παρουσιάσει με βίντεο στις 11 Απριλίου «τα δέκα συγκεκριμένα μέτρα, που θα έχουν άμεση επίπτωση στην καθημερινότητα», τα οποία σκοπεύει να λάβει «τους πρώτους δύο μήνες της θητείας μου», «αμέσως». Η «επαναφορά της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη με 40 χρόνια εργασίας» ήταν μεταξύ των μέτρων αυτών.

Στις αρχές Μαΐου η ακροδεξιά υποψήφια είχε δηλώσει ότι «η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας» είναι απαραίτητη ώστε να μπορέσει να μειωθεί, «ίσως στο τέλος της πενταετίας», η ηλικία συνταξιοδότησης στα 60 έτη.

Η ηλικία από την οποία οι Γάλλοι μπορούν να ζητήσουν σύνταξη έχει αυξηθεί στα 62 χρόνια από τα 60 για τη γενιά που γεννήθηκε το 1955 βάσει της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που υιοθετήθηκε το 2010. Εκτός από τη νόμιμη ηλικία, για να λάβει κάποιος που ανήκει στη γενιά αυτή πλήρη σύνταξη πρέπει να έχει συμπληρώσει 41,5 χρόνια εργασίας.

Όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται πολύ νωρίτερα μπορούν να αποχωρούν στα 60, αν έχουν συμπληρώσει τα χρόνια εργασίας.

Ο Εμ. Μακρόν ανακοίνωσε ότι έχει κάνει την επιλογή του προσώπου του πρωθυπουργού «in petto» (μυστικά)

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει κάνει την επιλογή του προσώπου του πρωθυπουργού «in petto» (μυστικά) και ότι θα την ανακοινώσει μετά την μεταβίβαση της εξουσίας, εάν εκλεγεί.

«Ναι, αυτή η επίλογή έχει γίνει in petto», απάντησε ο Μακρόν σε σχετική ερώτηση στο δίκτυο Europe 1. Αλλά δεν θα την ανακοινώσει ακόμη, «αφού βρίσκεται μέσα στο κεφάλι του».

«Εάν εκλεγώ, θα εργασθώ για την ολοκλήρωση του κυβερνητικού σχήματος την ερχόμενη εβδομάδα». Ομως το όνομα του πρωθυπουργού «θα ανακοινωθεί μετά την μεταβίαβση της εξουσίας. Δεν θα το ανακοινώσω πριν», είπε.

Εαν εκλεγεί, ο πρωθυπουργός θα απηχεί «τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει, το πορτρέτο που έχω φτιάξει». Αυτό το πρόσωπο «θα έχει εμπειρία στο πολιτικό πεδίο, τις ικανότητες για να ηγηθεί μίας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας».

Αναφερόμενος στον κεντρώο σύμμαχό του Φρανσουά Μπαϊρού, ο Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε ότι «θα έχει έναν σημαντικό ρόλο στο κυβερνητικό και πολιτικό σχήμα».

«Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο Μακρόν προσθέτοντας ότι επιδιώκει να διατηρήσει τον επικεφαλής της κυβέρνησης για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα, διότι «σπάνια η εμπιστοσύνη δίνεται κατά περιορισμένο τρόπο».

Στις αρχές του Μαρτίου, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να ορίσει μία γυναίκα στον πρωθυπουργικό θώκο.

Ο επικεφαλής της κίνησης «Εμπρός!» ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. «Δεν έχω περίοδο χάριτος, δεν θα μπορώ να προεδρεύσω όπως προήδρευαν από το 1958», είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER