Παρασκευή, 05 Μαϊος 2017 11:29

ΗΠΑ: Στη Γερουσία θα δοθεί η επόμενη πολιτική μάχη για το Obamacare

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
ΗΠΑ: Στη Γερουσία θα δοθεί η επόμενη πολιτική μάχη για το Obamacare

Μετά την ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την κατάργηση σημαντικών προβλέψεων του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας που είναι γνωστό ως Obamacare, η επόμενη πολιτική μάχη μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών για το ίδιο νομοσχέδιο θα δοθεί στην Γερουσία.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγχουν 52 έδρες, οι Δημοκρατικοί 46 έδρες, της Γερουσίας, ενώ υπάρχουν και δύο ανεξάρτητοι γερουσιαστές επί συνολικού αριθμού 100 γερουσιαστών.

Στον πυρήνα εφαρμογής του προγράμματος Obamacare βρέθηκε η επέκταση του προγράμματος Medicaid. Επρόκειτο για κυβερνητικό πρόγραμμα που προέβλεπε την ασφάλιση των Αμερικανών με μειωμένα εισοδήματα, μέσω χορήγησης φοροαπαλλαγών και προκειμένου να αντισταθμίζεται το οικονομικό κόστος αγοράς παροχών υγείας, από την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά των ΗΠΑ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικάνων ακύρωσε τις φοροαπαλλαγές, ανέστειλε την επέκταση του προγράμματος Medicaid, αποκλείοντας την υγειονομική κάλυψη περισσότερων Αμερικανών με χαμηλά εισοδήματα, ενώ μείωσε και τα διαθέσιμα κονδύλια για την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας. Παράλληλα, οι φοροαπαλλαγές επί τη βάσει του εισοδήματος αντικαθίστανται από ηλικιακά κριτήρια.

Το κλίμα αβεβαιότητας που έχει καλλιεργηθεί στην αγορά των ασφαλιστικών εταιριών στις ΗΠΑ επιβεβαιώνεται από τις αντιδράσεις ενώσεων (American Medical Association, American Hospital Association), αλλά και ομάδων υποστήριξης των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων Αμερικανών (AARP), που είναι αντίθετες στην εφαρμογή του προτεινόμενου από τους Ρεπουμπλικάνους νομοσχεδίου. Μερικές τροποποιήσεις που έγιναν λίγο από την κατάθεση του στη Βουλή των Αντιπροσώπων επιδείνωσαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση για τις κοινωνικά κι υγειονομικά ευάλωτες ομάδες, όπως, οι ηλικιωμένοι, αλλά και οι χρόνια πάσχοντες.

Παρά την έγκρισή του από την Βουλή των Αντιπροσώπων, η τύχη του νομοσχεδίου παραμένει αβέβαιη στη Γερουσία, όπως ήδη φαίνεται από τις αντιδράσεις των Γερουσιαστών που ανησυχούν για τις επιπτώσεις κατάργησης του Obamacare στις εκλογικές περιφέρειες τους. Ωστόσο, η χθεσινοβραδινή εξέλιξη δίνει ελπίδες στον Τραμπ για την έγκριση υλοποίησης και άλλων σημαντικών προεκλογικών του δεσμεύσεων, όπως, το νομοσχέδιο για την αλλαγή της φορολογικής νομοθεσίας.

“Κατέστησα σαφές ότι δεν υποστηρίζω το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως αυτό έχει τροποποιηθεί, καθώς έχω σοβαρές ανησυχίες ότι οι προβλέψεις του δεν είναι αρκετές ώστε να προστατεύσουν την επέκταση του Medicaid στην πολιτεία του Οχάιο,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρομπ Πόρτμαν προδιαγράφοντας το πολιτικό κλίμα της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί στην Γερουσία.

Οι δυσκολίες που προέκυψαν στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων αναφορικά με την ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την κατάργηση κι αντικατάσταση του Obamacare, προκαλούν ανησυχία σε πολιτικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον σχετικά με την πραγματική βούληση των Ρεπουμπλικάνων να συνεργαστούν με τον Τραμπ για την υλοποίηση των προεκλογικών του δεσμεύσεων. Η κατάσταση γίνεται πιο πολύπλοκη, καθώς εκκρεμεί η πολιτική μάχη στη Γερουσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER