Σάββατο, 06 Μαϊος 2017 11:09

"Αστακός" η Γαλλία για τον β' γύρο, άνοιξαν οι κάλπες στα υπερπόντια εδάφη

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
"Αστακός" η Γαλλία για τον β' γύρο, άνοιξαν οι κάλπες στα υπερπόντια εδάφη

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα εκλογικά κέντρα, δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί και χωροφύλακες, συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπό αυστηρή επιτήρηση: ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή υπό «συνθήκες υψίστης ασφαλείας», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

«Όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι επί ποδός την Κυριακή μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού», δήλωσε ο Πιερ-Ενρί Μπραντέ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Παρίσι το σύνολο των 896 εκλογικών κέντρων σε 585 σημεία θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 07:00 ως τις 23:00, σύμφωνα με τον αναπληρωτή δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπρινό Ζιλιάρ.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου του Παρισιού προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτά, στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας θα βρίσκονται 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, εκ των οποίων οι 5.000 θα φροντίζουν αποκλειστικά για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση της αστυνομίας.

Και οι επινίκιες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Η ομάδα του Εμανουέλ Μακρόν έχει ήδη ανακοινώσει ότι σε περίπτωση νίκης, ο υποψήφιος του «Εμπρός!» θα γιορτάσει στην πλατεία μπροστά στο Λούβρο, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό το σημείο που έχει επιλέξει η Μαρίν Λεπέν.

Και εκεί «θα κινητοποιηθούν οι δυνάμεις ασφαλείας για να φροντίσουν για την ασφάλεια των εορτασμών, των συγκεντρώσεων και των κινητοποιήσεων», σχολίασε ο Μπραντέ.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών αύριο, οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κρύβουν το γεγονός ότι φοβούνται το πιθανό ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων, κυρίως από ακροαριστερές ομάδες.

Το βράδυ μετά τον πρώτο γύρο μια διαδήλωση στην οποία συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες νεαροί «αντιφασίστες» στο Παρίσι κατά του Μακρόν και της Λεπέν αμαυρώθηκε από συγκρούσεις με την αστυνομία. Έξι αστυνομικοί και τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ 143 άνθρωποι συνελήφθησαν.

Ξεκινούν να ψηφίζουν οι κάτοικοι των υπερπόντιων εδαφών και οι Γάλλοι του εξωτερικού

Οι κάτοικοι των υπερπόντιων εδαφών της Γαλλίας και οι Γάλλοι του εξωτερικού δίνουν ήδη από σήμερα το εναρκτήριο λάκτισμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Η επίσημη προεκλογική εκστρατεία του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα, γεγονός που σημαίνει ότι τα μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν πλέον να δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις ή δηλώσεις των δύο υποψηφίων μέχρι να κλείσουν οι κάλπες, την Κυριακή στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας), οπότε θα γίνουν γνωστά και τα πρώτα αποτελέσματα.

Στις 12:00 (ώρα Γαλλίας, 13:00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσουν να ψηφίζουν οι κάτοικοι στο Σαν Πιερ-ε-Μικελόν, και μία ώρα αργότερα στη Γουιάνα. Στις Γαλλικές Αντίλλες η ψηφοφορία θα ξεκινήσεις στις 14:00 και στη Γαλλική Πολυνησία στις 20:00 (ώρες Γαλλίας).

Το βράδυ θα έρθει η σειρά των νησιών Ουόλις και Φουτούνα και στη συνέχεια της Νέας Καληδονίας. Τέλος την Κυριακή από τις 06:00 το πρωί ώρα Γαλλίας θα ανοίξουν οι κάλπες στη Ρεϊνιόν και στις 07:00 στη Μαγιότ.

Οι 1,3 εκατομμύρια Γάλλοι του εξωτερικού θα αρχίσουν επίσης να ψηφίζουν από σήμερα.

Στη μητροπολιτική Γαλλία τα 66.546 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν αύριο Κυριακή στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00, μία ώρα αργότερα απ’ ό,τι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις τα κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00, καθώς η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Σε αυτές τις εκλογές παρατηρήθηκε ένα πρωτοφανές γεγονός: εξαιτίας της απουσίας υποψηφίων από τους Σοσιαλιστές και τους Ρεπουμπλικάνους στον δεύτερο γύρο οι δήμαρχοι δυσκολεύτηκαν να βρουν αρκετά μέλη για τις εφορευτικές επιτροπές και κάποιοι αναγκάστηκαν να ορίσουν στη θέση αυτή δημοτικούς υπαλλήλους.

Θύμα χάκινγκ και διαρροής εσωτερικών εγγράφων της η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Εμανουέλ Μακρόν 

Εξάλλου χθες το βράδυ, λίγα λεπτά πριν τη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας διέρρευσαν και αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πολλά gigabyte εσωτερικών εγγράφων (μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, λογιστικά έγγραφα και άλλα) της προεκλογικής ομάδας του Μακρόν. Ο ιστότοπος WikiLeaks διαβεβαιώνει ότι δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαρροή, η οποία πήρε ήδη το όνομα MacronLeaks.

Η Κεντρική Επιτροπή ελέγχου της προεκλογικής εκστρατείας (CNCCEP) προειδοποίησε τα μέσα ενημέρωσης να μην δημοσιεύουν το περιεχόμενο των εγγράφων της προεκλογικής ομάδας του Εμανουέλ Μακρόν που διέρρευσαν αργά χθες, έπειτα από «ηλεκτρονική παρείσφρηση», όπως κατήγγειλε το κόμμα του κεντρώου υποψηφίου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.

Αργά την Παρασκευή το βράδυ, λίγες ώρες πριν την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας, «δεκάδες χιλιάδες μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φωτογραφίες και συνημμένα αρχεία, που έφεραν ημερομηνίες από τις 24 Απριλίου (την πρώτη μέρα μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών), συνολικού όγκου περίπου 9 gigabyte αναρτήθηκαν από έναν χρήση που έφερε το όνομα EMLEAKS σε έναν ιστότοπο ανταλλαγής εγγράφων που επιτρέπει σε ανώνυμους χρήστες να αναρτούν περιεχόμενο. Δεν έχει καταστεί σαφές ποιος είναι υπεύθυνος για αυτή την ανάρτηση των δεδομένων, είτε αν αυτά είναι γνήσια.

Το WikiLeaks, που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter το σύνδεσμο (link) που οδηγεί στα εν λόγω αρχεία ανέφερε ότι αυτή η ηλεκτρονική πειρατεία δεν προέρχεται από τον ίδιο τον ιστότοπό του. Παράλληλα χαρακτήρισε «περίεργη» την επιλογή της χρονικής στιγμής της διαρροής, λιγότερο από δύο μέρες πριν την διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε πως με δεδομένη την επίσημη λήξη της προεκλογικής εκστρατείας (από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής) κάθε δημοσίευση λεπτομερειών σχετικά με την διαρροή των εγγράφων μπορεί να οδηγήσει σε ποινικές διώξεις.

«Με δεδομένη την λήξη της προεκλογικής εκστρατείας από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι και την σύγκληση της Επιτροπής τις ερχόμενες ώρες, η Επιτροπή καλεί τα μέσα ενημέρωσης να ενεργήσουν με υπευθυνότητα», αναφέρει η ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι μέρος των εγγράφων που διέρρευσαν είναι «πιθανώς ψευδή».

Το κόμμα (En Marche!) του Μακρόν ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι αυτή η επιχείρηση «παρέμβασης κατά τις τελευταίες ώρες της επίσημης προεκλογικής εκστρατείας προφανώς θέτει ζήτημα αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας, όπως έγινε στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια των τελευταίων προεδρικών εκλογών».

Όπως υπογραμμίζει η ίδια ανακοίνωση, τα αρχεία αποκάλυπταν μόνο την ομαλή λειτουργία μιας προεκλογικής εκστρατείας, αλλά τα αυθεντικά έγγραφα αναμείχθηκαν με ψεύτικα και αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να σπείρουν «αμφιβολίες και παραπληροφόρηση».

Εκρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε πως: «Ούτε το υπουργείο Εσωτερικών, ούτε κανένα άλλο υπουργείο δεν θα σχολιάσει το περιστατικό αυτό, σύμφωνα με την νομοθεσία, η προεκλογική περίοδος έληξε τα μεσάνυχτα».

Αργά χθες, ενώ το hashtag #Macronleaks άρχισε να γίνεται viral στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Φλοριάν Φιλιπό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, της υποψήφιας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και αντιπάλου του Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με ανάρτησή του στο twitter διερωτήθηκε: «Θα μας διδάξει τίποτε το Macronleaks ότι η ερευνητική δημοσιογραφία έχει σκοπίμως εξοντωθεί;»

Σε απάντησή του, ο εκπρόσωπος του Μακρόν, Σιλβάν Φο χαρακτήρισε «ελεεινό» το tweet του Φιλιπό.

Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Μακρόν έχει καταγγείλει προσπάθειες ηλεκτρονικής παρείσφρησης κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, κάνοντας λόγο για ρωσικά συμφέροντα ότι εμπλέκονται σε κυβερνοεπιθέσεις.

Την Πέμπτη ο ανεξάρτητος υποψήφιος κατέθεσε καταγγελία σχετικά με ισχυρισμούς που τόνιζαν ότι διατηρεί λογαριασμό σε μια υπεράκτια εταιρεία στις Μπαχάμες. Το κόμμα En Marche! εξέδωσε αργότερα ανακοίνωση τονίζοντας ότι το Sputnik και το RT «ενεργά» προώθησαν τους ισχυρισμούς που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τους οποίους έχει επαναλάβει η Λεπέν.

Την Παρασκευή το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Russian Today (RT) και το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ανέφεραν εξετάζουν ενδελεχώς με τους νομικούς τους εκπροσώπους τις καταγγελίες της ομάδας του Μακρόν εναντίον των δύο μέσων ενημέρωσης για «διασπορά ψευδών ειδήσεων», για τα δημοσιεύματα με τους φερόμενους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρεί ο κεντρώος υποψήφιους .

«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τα ψέματα που λένε», ανέφερε με ανάρτησή της στο Twitter η αρχισυντάκτρια των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, Μαργαρίτα Σιμονιάν.

Έληξε η απεργία στο εργοστάσιο της Whirlpool που είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας

Σταμάτησε η απεργία στο εργοστάσιο της Whirlpool στην Αμιέν της Γαλλίας, το οποίο πρόκειται να μεταφερθεί στην Πολωνία και είχε αναχθεί σε σύμβολο των κακών της παγκοσμιοποίησης στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές.

Δύο ημέρες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, που άρχισαν στις 24 Απριλίου, η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν και ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκαν το εργοστάσιο.

Η αμερικανική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών σκοπεύει να κλείσει το εργοστάσιο αυτό στην Αμιέν, στο οποίο εργάζονται 290 άνθρωποι, τον Ιούνιο του 2018 και να το μεταφέρει στην Πολωνία.

Η Λεπέν, που πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, έγινε δεκτή με χαμόγελα, ενώ οι εργαζόμενοι τράβηξαν selfies μαζί της. Αντίθετα ο Μακρόν αρχικά έγινε δεκτός με αποδοκιμασίες και σφυρίγματα, προτού ξεκινήσει να συνομιλεί με τους εργαζόμενους του εργοστασίου που βρίσκεται σε μια περιοχή της Γαλλίας η οποία ήδη πλήττεται από υψηλή ανεργία εξαιτίας του κλεισίματος και άλλων βιομηχανικών μονάδων.

Οι δύο υποψήφιοι εκμεταλλεύθηκαν την υπόθεση της Whirlpool για να τονίσουν τις διαφορετικές τους απόψεις για την παγκοσμιοποίηση: Η Λεπέν τάσσεται υπέρ του προστατευτισμού και δεσμεύθηκε να επαναφέρει τους τελωνιακούς φραγμούς. Ο Μακρόν επιθυμεί να ενισχύσει τις ελεύθερες συναλλαγές και να εμβαθύνει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Οι εργαζόμενοι ψήφισαν χθες υπέρ της λήξης της απεργίας, έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν με τη διοίκηση του εργοστασίου και η οποία αφορά ένα σχέδιο διάσωσης θέσεων εργασίας που υπεγράφη από όλα τα συνδικάτα και χαρακτηρίστηκε «ισορροπημένο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Sputnik

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER