Σάββατο, 06 Μαϊος 2017 13:53

Γαλλία: Μια εκλογική αναμέτρηση γεμάτη ανατροπές

Γράφτηκε από την 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Γαλλία: Μια εκλογική αναμέτρηση γεμάτη ανατροπές

 

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών σημαδεύτηκε από την ανταλλαγή πολύ επιθετικών σχολίων μεταξύ του νεαρού κεντρώου υποψήφιου και της ακροδεξιάς αντιπάλου του.

Ο πρώτος γύρος σημαδεύτηκε από τον αποκλεισμό των υποψηφίων των παραδοσιακών κομμάτων. Ποτέ ως τώρα οι γαλλικές προεδρικές εκλογές δεν έχουν γνωρίσει τόσες ανατροπές.

Τελική, επιθετική μάχη

Αφού πέρασαν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Εμανουέλ Μακρόν και η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αντιπαρατέθηκαν επιθετικά.

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο 39χρονος Μακρόν θα κερδίσει αύριο Κυριακή, με περισσότερο από 60% των ψήφων, όμως η ψήφος έκπληξη υπέρ του Brexit και η αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ωθούν τους δημοσκόπους να τηρούν επιφυλακτική στάση.

Αποκλεισμός των παραδοσιακών κομμάτων

Πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία της Γαλλίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: κανένα από τα δύο μεγάλα, παραδοσιακά κόμματα, οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο.

Αντιευρωπαϊκή ψήφος

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ένα από τα βασικά θέματα αντιπαράθεσης στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας.

Στις 23 Απριλίου, στον πρώτο γύρο, σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι επέλεξαν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Η άκρα δεξιά και η άκρα αριστερά βάσισαν μεγάλο μέρος της προεκλογικής τους εκστρατείας στο θέμα αυτό.

Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει δηλώσει ότι ο δεύτερος γύρος θα είναι μια «ευρωπαϊκή» επιλογή.

Προκριματικές εκλογές: αποκλεισμός των φαβορί

Πριν τον αποκλεισμό των παραδοσιακών κομμάτων από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις προκριματικές εκλογές που διοργάνωσαν κέρδισαν απρόσμενοι υποψήφιοι, ενώ μεγάλα ονόματα, όπως αυτό του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί και του πρώην πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ για τη δεξιά, αλλά και του πρώην πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς για την αριστερά, αποκλείστηκαν.

Ο Ολάντ δεν θέτει υποψηφιότητα

Την 1η Δεκεμβρίου 2016 ο Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία.

Ιδιαίτερα αντιδημοφιλής ο απερχόμενος πρόεδρος εξήγησε ότι με αυτό τον τρόπο επιθυμεί να αποτρέψει μια ήττα της αριστεράς απέναντι στην άκρα δεξιά. Ήταν η πρώτη φορά από το 1958 που ο απερχόμενος πρόεδρος δεν διεκδίκησε δεύτερη θητεία.

Αποτέλεσμα εικόνας για Μακρόν κατά Λεπέν, πρόγραμμα εναντίον προγράμματος

Μακρόν κατά Λεπέν, πρόγραμμα εναντίον προγράμματος

Ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, αντιμέτωποι την Κυριακή 7 Μαΐου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα προγράμματα σε όλα τα θέματα, από την Ευρώπη μέχρι την Οικογένεια:

Ευρώπη

Η Μαρίν Λεπέν, υποψήφια του ακροδεξιού, λαϊκιστικού Εθνικού Μετώπου, παίρνει θέση κατά της Ευρώπης και της παγκοσμιοποίησης και θέλει «να επαναφέρει στον γαλλικό λαό την κυριαρχία », κυρίως «οικονομική» και «νομισματική».

Φέρνει μαζί της την επανεγκαθίδρυση των εθνικών συνόρων και την επανεισαγωγή του γαλλικού φράγκου και κατά συνέπεια εννοεί να διαπραγματευθεί την έξοδο της Γαλλίας από την ευρωζώνη και τη ζώνη Σένγκεν. Με μία οικονομική πολιτική «εθνικής προτεραιότητας». Με την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, θέλει να οργανώσει δημοψήφισμα για την έξοδο της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση...

Ο υποψήφιος της κίνησης «Εμπρός!» (En Marche!) προτείνει την ανασύσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κλονίσθηκε από το Brexit , την προσφυγική κρίση και την αμφιβολία» μέσω της ενίσχυσης της δυναμικής του γαλλο-γερμανικού διδύμου και την οργάνωση «δημοκρατικών συνεδρίων» σε ολόκληρη την Ευρώπη για τον καθορισμό των «προτεραιοτήτων που πρέπει να έχει» η Ενωση.

Τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της Ευρώπης της άμυνας και υπέρ της καλύτερης διακυβέρνηση της ευρωζώνης.

Ευρώ

Τις τελευταίες ημέρες, η Μαρίν Λεπέν έβαλε νερό στο αντιευρώ πρόγραμμά της, που ανησυχεί πολλούς ψηφοφόρους, κυρίως τους συνταξιούχους.

Δεν θέτει πλέον την έξοδο από το ευρώ ως «πρόκριμα κάθε οικονομικής πολιτικής», εμφανίζεται αόριστη για το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων και θέτει ως προτεραιότητα την διατήρηση- παράλληλα με το νέο φράγκο- ενός κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος για τις διεθνείς συναλλαγές της Γαλλίας.

Σε μία έκφραση δημιουργικού αυτοσχεδιασμού, κατά την χθεσινή τηλεμαχία, δήλωσε ότι προτείνει την χρησιμοποίηση ενός κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος από τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις τράπεζες, όπως γινόταν με το ECU (!) πριν από την εισαγωγή του ευρώ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει για την ευρωζώνη κοινό προϋπολογισμό, κοινοβούλιο και υπουργό Οικονομικών και την προώθηση μίας «πολιτικής ευρωπαϊκών επενδύσεων».

Για να πείσει την προσηλωμένη στην οικονομική ορθοδοξία Γερμανία, δεσμεύεται να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει το δημόσιο έλλειμμα της Γαλλίας κάτω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.

Παγκοσμιοποίηση

Η ακροδεξιά υποψήφια καταγγέλλει «την άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας» και τάσσεται υπέρ ενός «ευφυούς προστατευτισμού».

Υπόσχεται επαναδιαπραγμάτευση των διεθνών συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου και την επιβολή φόρου 3% σε ορισμένες εισαγωγές.

Η Λεπέν θα επιβάλει φορολογία 35% στα προϊόντα των επιχειρήσεων που μεταφέρουν εκτός γαλλικού εδάφους τις βιομηχανικές τους μονάδες και θα ποινικοποιήσει την πρόσληψη αλλοπαδών υπαλλήλων. Ζητεί επίσης την κατάργηση της ευρωπαϊκής οδηγίας που ρυθμίζει το καθεστώς των ευρωπαίων εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης, που κατηγορείται ότι ευνοεί το κοινωνικό dumping.

Αντίθετα, για τον Εμανουέλ Μακρόν, πρώην υπουργό Οικονομίας και τραπεζίτη, «η παγκοσμιοποίηση είναι μία εξαιρετική ευκαιρία». Υποστηρικτής του ελευθέρου εμπορίου, προτείνει ωστόσο την επανεξέταση της CETA από «επιστημονική επιτροπή» για την εξέταση των συνεπειών της και την τροποποίησή της, εάν είναι αναγκαίο.

Στον κοινωνικό τομέα, προτείνει τον περιορισμό της διάρκειας παραμονής των ευρωπαίων εργαζομένων προσωρινής απασχόλησης στο ένα έτος και θέλει να διαφυλάξει την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές δημόσιες αγορές στις επιχειρήσεις που διατηρούν τουλάχιστον το ήμισυ της παραγωγής τους στην Ευρώπη.

Μετανάστευση

Η Μαρίν Λεπέν θέλει να περιορίσει την μετανάστευση στα 10.000 άτομα ετησίως και έχει υποσχεθεί μορατόριο στην νόμιμη μετανάστευση.

Θέλει να αυστηροποιήσει τους όρους χορήγησης πολιτικού ασύλου, επανένωσης οικογενειών και να απαγορεύσει την νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών. Φέρνει την αυτόματη απέλαση των ξένων εγκληματιών και παραβατών.

Θα απαγορεύσει την μαντίλα και το μπουρκίνι στους δημόσιους χώρους.

Από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει την επιτάχυνση της εξέτασης των αιτημάτων χορήγησης ασύλου.

Κοινωνική πολιτική

Η Μαρίν Λεπέν υπόσχεται συνταξιοδότηση στα 60 έτη και την κατάργηση του νόμου του 2016 που προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στους εργοδότες.

Και οι δύο υποψήφιοι διατηρούν το 35ωρο της εβδομαδιαίας απασχόλησης.

Ο Εμανουέλ Μακρόν προτείνει το πέρασμα της ασφάλισης των ανέργων, που σήμερα διαχειρίζονται οι κοινωνικοί εταίροι, στο κράτος. Ανεργος που θα αρνείται δύο προσφορές «αξιοπρεπούς» απασχόλησης, θα στερείται του επιδόματος ανεργίας.

Ο Μακρόν θα καταργήσει 120.000 θέσεις εργασίας, εξαιρώντας τον νοσοκομειακό τομέα , και θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις αστυνομικών και 4.000 έως 5.000 εκπαιδευτικών.

Η Μαρίν Λεπέν θέλει περισσότερες θέσεις κρατικών και νοσοκομειακών υπαλλήλων και 21.000 νέες προσλήψεις στην αστυνομία και τις τελωνειακές υπηρεσίες.

Εκπαίδευση και οικογένεια

Η Λεπέν θέλει να επιβάλει την υποχρεωτική στολή στο σχολείο. Ο Εμανουέλ Μακρόν δίνει προτεραιότητα στην ενίσχυση των μικρών σχολικών μονάδων σε υποβαθμισμένες περιοχές και τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης των κινητών στο σχολείο.

Η Λεπέν θα αντικαθιστούσε τον γάμο των ομοφυλοφίλων με πολιτική ένωση και θα επεφύλασσε την τεχνητή γονιμοποίηση για τα στείρα ζευγάρια, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν θα την διαθέσει σε όλες τις γυναίκες.

Εργατικά συνδικάτα προγραμματίζουν κινητοποιήσεις ήδη από τη Δευτέρα είτε κερδίσει "η πανούκλα είτε η χολέρα"

Συνδικάτα εργαζομένων στη Γαλλία, τα οποία δεν δέχθηκαν ποτέ το τέλος της μάχης κατά του εργασιακού νομοσχεδίου σχεδιάζουν κινητοποιήσεις στο Παρίσι ήδη από τη Δευτέρα, μία ημέρα μετά τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ανεξαρτήτως νικητή.

Ενωμένα υπό τη συλλογικότητα με όνομα «Κοινωνικό Μέτωπο», που είχε καλέσει σε «μάχη κατά των δύο υποψηφίων» μεταξύ των δύο γύρων των προεδρικών εκλογών, τα συνδικάτα έχουν δώσει ραντεβού στην πλατεία της Δημοκρατίας στις 8 Μαΐου στις 14:00.

Το σύνθημά τους: «συμμετέχετε στην πρώτη κοινωνική κινητοποίηση της πενταετίας (σ.μ. της πενταετούς θητείας του νέου Γάλλου προέδρου), είτε κερδίσει η χολέρα είτε η πανούκλα».

«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από τις προτάσεις που έχουν κάνει οι υποψήφιοι», ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, εξηγεί ο Φρεντερίκ Γκιγιό του τομέα των αστυνομικών στο συνδικάτο CGT, που είναι μέλος της συλλογικότητας αυτής η οποία δημιουργήθηκε στις 27 Απριλίου.

Στις 22 Απριλίου, μία ημέρα πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, τα συνδικάτα που συμμετέχουν στο «Κοινωνικό Μέτωπο» διοργάνωσαν συγκέντρωση και διαδήλωση, επίσης στην πλατεία Δημοκρατίας, στην οποία συμμετείχαν 2.000 άνθρωποι.

Αυτό που ενώνει τα συνδικάτα είναι η αγανάκτηση για το τέλος των κινητοποιήσεων κατά του εργασιακού νομοσχεδίου μετά τις εθνικές διαδηλώσεις της 15ης Σεπτεμβρίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER